Obavijesti Video Pretražite Navigacija
očekuje pritiske

Vučić otkrio hoće li Srbija podići borbenu spremnost vojske, kritizirao i hrvatske medije: "Sankcije Rusiji nećemo uvesti sve dok..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, ponovio je da se njegova zemlja neće pridružiti uvođenju sankcija Rusiji te da će tako biti "dok budu mogli izdržati".

Srbija se pridružuje svakom glasanju u pogledu kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali se neće pridružiti uvođenju sankcija Rusiji, a tako će biti bar dok možemo izdržati, izjavio je u utorak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje o stajalištu Srbije na glasanju koje se očekuje na posebnoj sjednici Opće skupštine UN o napadu Rusije na Ukrajinu, koju sazvalo Vijeće sigurnosti UN-a.

U svemu što se tiče rušenja i kršenja teritorijalnog integriteta Srbija će se pridružiti, a kada su u pitanju sankcije, neće se pridruživati, rekao je Vučić novinarima nakon obilježavanja početka gradnje dionice ceste Sremska Rača-Kuzmin, koja bi trebala biti dio autoceste Beograd-Sarajevo.

I tako će biti bar dok možemo izdržati, kazao je Vučić očito aludirajući na moguće pritiske da se njegova zemlja, kao kandidatkinja za članstvo u EU, prikloni sankcijama koje su zapadne zemlje uvele Rusiji, s kojom gaji tradicionalno prijateljstvo.

Komentirajući izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o podizanju stupnja pripravnosti HV-a, Vučić je, prema izvješću Tanjuga, rekao kako nema razloga za podizanje borbene spremnosti Vojske Srbije te da od toga ne želi raditi predstave.

"To je njihovo pravo. Neka rade svoj posao. Mi nemamo razlog podizati borbenu spremnost. Ne radimo to predstave radi", rekao je srbijanski predsjednik.

U povodu Plenkovićeve ocjene da se u Zagrebu "s posebnom pozornošću" prate sva zbivanja u susjedstvu i na jugoistoku Europe, Vučić je rekao kako je, u kontekstu te zainteresiranosti, trebao pozvati hrvatskog premijera na današnje otvaranje radova na autocesti.

"Siguran sam da je radostan zbog toga. Imamo mnogo toga još, posebno sam siguran da će pratiti našu prugu od 200 kilometara na sat, oni nemaju ni prugu ni vlak za te brzine“, naveo je Vučić.

On je ponovio ranije ocjene da hrvatski mediji vode hajku protiv njega i Srbije s željom da se naškodi Srbiji.

"To nije fer i korektno, ali razumijem. Zašto bi oni bili na strani uspješne Srbije", upitao je Vučić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna o širenju krize Milanović podržava kandidaturu Ukrajine za EU, ali i BiH i Kosovo: Poslao važnu poruku Srbiji

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAPADAJU GA Vučić optužio države u regiji: ''Ukrajina ih uopće ne zanima, samo je koriste kao izgovor za napad na Srbiju"

Srbijanski predsjednik je istaknuo da se Srbija danas približava Hrvatskoj po broju autocesta nakon što je prije 12 godina "Hrvatska, inače jedna od najbolje autocestama umreženih zemalja“ imala "tri puta više kilometara autocesta" nego Srbija.

Vučić je naveo i da je Hrvatska, kada je on postao premijer, imala BDP od 43 milijarde eura, a Srbija 35 milijardi, dok je danas BDP Srbije na razini od 53 milijarde eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene