Obavijesti Video Pretražite Navigacija
INTERVJU PREDSJEDNIKA

Zelenski: "Treba prestati bombardirati ljude. Ako padne Ukrajina, onda će sve ruske trupe biti na granicama vaših zemalja"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da Rusija mora prestati bombardirati ukrajinske gradove prije nego što bi mogli započeti smisleni pregovori o prekidu vatre, pošto u prvom krugu pregovora ovaj tjedan nije postignut napredak.

Govoreći u intervjuu za Reuters i CNN u dobro čuvanom vladinom kompleksu, Zelenski je pozvao članice NATO-a da uvedu zonu zabrane letenja kako bi zaustavile ruske zračne snage, rekavši da bi to bila preventivna mjera, a ne potez koji bi Sjevernoatlantski savez uvukao u rat s Rusijom.

Zelenski, koji je odbio ponude da napusti ukrajinski glavni grad kako ruske snage napreduju, također je rekao da će Ukrajina zahtijevati pravno obvezujuća sigurnosna jamstva ako NATO zatvori vrata izgledima Ukrajine za članstvo.

Izlažući svoje uvjete za daljnje pregovore s Rusijom, Zelenski je rekao da je "potrebno barem prestati bombardirati ljude, samo zaustaviti bombardiranje i onda sjesti za pregovarački stol."

Upravo dok je govorio, pojavile su se vijesti da je ruski projektil pogodio TV toranj u blizini spomen mjesta holokausta u glavnom gradu Ukrajine, usmrtivši najmanje pet ljudi. Ranije u utorak, projektili su pogodili središte grada Harkiva na istoku zemlje.

Ukrajina je primila pošiljke oružja od članica NATO-a kako bi pomogla izdržati vojnu invaziju punog razmjera koju su pokrenule ruske snage prošlog tjedna, dok je Zapad također uveo snažne sankcije ruskom gospodarstvu. No Zelenski je pozvao međunarodnu zajednicu da učini i više, uključujući nametanje zone zabrane letenja.

"Ovdje se ne radi o uvlačenju zemalja NATO-a u rat. Istina je da su svi odavno uvučeni u rat, ali u rat ih definitivno nije uvela Ukrajina, već Rusija - vodi se rat velikih razmjera", rekao je Zelenski.

Dodao je, međutim, da mu je američki predsjednik Joe Biden osobno prenio da sada nije vrijeme za uvođenje takve mjere. Ukrajina je pozivala NATO da ubrza njezin ulazak, čemu se Rusija žestoko protivila i što navodi kao jedan od razloga za pokretanje kampanje.

"Naši partneri, ako nisu spremni uzeti Ukrajinu u NATO... jer Rusija ne želi da Ukrajina bude u NATO-u, trebali bi izraditi zajednička sigurnosna jamstva za Ukrajinu", rekao je Zelenski.

"To znači da imamo svoju teritorijalnu cjelovitost, da su naše granice zaštićene, da imamo posebne odnose sa svim našim susjedima, da smo potpuno sigurni, a jamci koji nam daju sigurnost, da to pravno jamče."

Tijekom razgovora, 44-godišnji predsjednik bio je neobrijan i nosio je jednostavnu kaki majicu, hlače i borbene čizme za intervju koji je održan u zgradi koju je strogo čuvala vojska, prenosi Reuters.

Rusija nije postigla brze rane uspjehe niti zauzela velike gradove u, kako to naziva, posebnoj vojnoj operaciji demilitarizacije i "denacifikacije" Ukrajine.

"Vrlo je važno znati da ako padne Ukrajina, onda će sve ove (ruske) trupe biti na granicama vaših zemalja članica NATO-a... i tamo ćete se suočiti s istim pitanjem", rekao je Zelenski.

Žalio je da su Europa i Sjedinjene Države ignorirale molbe Kijeva za preventivne sankcije prije početka rata, ali je pozdravio njihov utjecaj na Rusiju. Rekao je da su ukrajinski saveznici ponudili financiranje kako bi je poduprli tijekom rata, ali ih je pozvao da djeluju brzo.

Predsjednik je ostao u Kijevu kako bi okupio svoj narod protiv ruske invazije, koja sada traje već šesti dan, objavljujući videozapise na društvenim mrežama i neprestano uvjeravajući stanovništvo da ni on, njegova obitelj ili najbliži dužnosnici nisu otišli.

Upitan o svom dnevnom režimu, odgovorio je: "Radim i spavam". Djelovao je emotivno jer je dodao da svoju djecu nije vidio dva dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna koji mu je cilj? Vojni analitičar objašnjava što Putin namjerava s ogromnim konvojem tenkova: "Počeli su napad s 30 posto snaga, a sad..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TERMOBARIČNO ORUŽJE Ukrajinska veleposlanica u SAD-u: "Rusija je koristila zabranjenu vakuumsku bombu!"

Upitan koliko će njegova zemlja izdržati, Zelenski je rekao: "Mi ne izdržavamo, mi se borimo, a naš narod će se boriti do kraja. Ovo je naš dom, mi štitimo svoju zemlju, svoje domove. Zbog budućnosti naše djece."

"Imamo što braniti, branimo svoje pravo na život. A što oni (Rusi) rade ovdje? Ne razumiju naš narod, našu državu, našu filozofiju... Oni ovdje ne znaju ništa, oni su poslani ovamo da ubijaju i umru. Stoga, mi smo jači na svojoj zemlji i bit ćemo jači."

 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene