Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Damoklov mač nad Putinom

Može li Ukrajina brzo u NATO? Vojni analitičar za Dnevnik Nove TV: "Ako Zapad tako odluči, pitanje rata je završeno"

Aktualno Galerija Ivica Mandić - 1 Ivica Mandić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić - 2 Ivica Mandić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić - 3 Ivica Mandić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivica Mandić - 4 Galerija 1/4 >>
Vladimir Putin ponovno prijeti. Njegove poteze u studiju Dnevnika Nove TV analizirao je vojni analitičar Ivica Mandić.

Na pitanje može li se očekivati da će Putin stvarno upotrebiti nuklearno oružje kako bi obranio anektirana područja, vojni analitičar Ivica Mandić u petak je u studiju Dnevnika Nove TV kazao kako je prijetnja dio informacijskih operacija koja se pušta u eter svijetu, urbi et orbi, i nije ništa novo.

"Krim je i sastavni dio teritorija Ruske Federacije i kod djelovanja ukrajinske vojske po Krimu, a radi se o napadu na zračnu bazu i zapovjedništvo flote nije se tako nešto dogodilo", poručio je.

Mandić misli da je u pitanju nešto drugo.

"Od veljače do dana današnjeg ništa nisu uspjeli – svi su strateški ciljevi redefinirani. Ovo je, duboko sam uvjeren, za unutarnjopolitičku upotrebu. Oni u ovih sedam mjeseci ne doživljavaju ništa osim neuspjeha. Ovo se predstavlja kao uspjeh u svijetu u smislu potpuno bez ikakve karte u rukavu za kojom bi mogli posegnuti", pojasnio je te obrazložio kako upotreba nuklearnog oružja ne dolazi u obzir.

"To znaju i jasno je među njima. Savjetnik predsjednika SAD-a za nacionalnu sigurnost je javno rekao da su oni imali privatne razgovore s vodstvom Ruske Federacije i rekli su im šta će napraviti. Ta poruka nije nimalo ugodna", podsjetio je vojni analitičar.

Ukrajinska vojska napreduje na istoku. Evo što je Ivica Mandić odgovorio na  pitanje mogu li Ukrajinci zaustaviti 300 tisuća mobiliziranih ruskih vojnika:

"Ako govorimo o intenzitetu borbi kao dosad i gubicima koji su zabilježeni dosad, a radi se o mješavini moćnih postrojbi profesionalne vojske, nešto rezervista i nešto i novaka, onda u idućih šest mjeseci gubici onih 350 tisuća dolaze do stravičnih cifri: između 15 i 25 posto mrtvih i između 45 i 50 posto ranjenih. To podrazumijeva da će u idućih šest mjeseci ostati bez novih 170 tisuća vojnika, jer najveći broj od njih 350 tisuća nije prošao nikakvu vojnu obuku, nema pojma što ih čeka i njih gurnete kao takve – golobrade mladiće u rat visokog intenziteta", naglasio je gost Dnevnika Nove TV.

Ukrajinska vojska, kako je dodao, nije ona koja je bila u veljači, to je sad izuzetno pametno vođena moderna vojska opremljena sustavima sa zapada.

"Samo će biti više krvi i gubitaka", citirao je Mandić Pentagon.

Ocijenio je i da jedna od prijetnji koja kao Damoklov mač stoji nad Putinom od početka ove agresije je volja Zapada da u nekom trenutku posegne za ukrajinskim članstvom u NATO-u. No, hoće li to biti pokrenuto, možemo samo nagađati.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 KOMENTIRAO I BALTIK Vojni analitičar za Dnevnik Nove TV o mobilizaciji u Rusiji: "Ovaj potez ne dovodi do jačanja već do slabljenja. Posljedice će biti stravične"

Pročitajte i ovo Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 3 IVICA MANDIĆ Analitičar za Dnevnik Nove TV o Putinu: "Obmanjivanje koje radi jedan autokrat koji želi ostati na vlasti. Nimalo ga ozbiljno ne shvaćam"

Ako Zapad odluči da Ukrajina može ući u Sjevernoatlantski savez, pitanje rata je završeno. Ta opcija Zapadu stoji, naglasio je Mandić, ai i dodao da je to još uvijek politička odluka i nije upotreba NATO snaga protiv Ruske Federacije.

"Neuspjeh će zaustaviti Putina, već ga zaustavlja. Taj dio njihovih unutarnjih sukoba vidio se i kod odgađanja obraćanja naciji, pa i sad. Ovaj dio danas je više ličio na neku kazališnu predstavu koja nije baš za ozbiljnu publiku. Da se predstavi nekome unutra da su nešto uspjeli te će svoju volju nametnuti jednoj suverenoj zemlji. To u modernom svijetu ne dolazi u obzir", zaključio je Mandić.

  

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene