Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

NOVO GOMILANJE VOJSKE

Ima li naznaka novog rata? Putin i Biden razgovarali više od sat vremena. Bijela kuća poslala priopćenje, oglasio se i Kremlj

Aktualno Galerija +0 Ruska vojska Galerija 1/1 >>
Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin održali su telefonski razgovor. Rusija je u subotu pokrenula nove pomorske vojne manevre velikih razmjera u Crnom moru, osuđujući američku "histeriju" nakon što je Washington izjavio da strahuje od skore ruske invazije na Ukrajinu.

- napetosti između Rusije i Ukrajie rastu

-nakon gomilanja vojnih snaga na granici, povlače se ruski i američki diplomati iz Ukrajine

-zemlje izdale upozorenja za napuštanje Ukrajine, među njima i Hrvatska

Tijek događanja pratite iz minute u minutu

22:10 Nakon prijetnji iz Bijele kuće da će SAD reagirati na bilo kakav napad Rusije, stigla je i reakcija s ruske strane. Kako objavljuju iz Kremlja, Putin je u telefonskom razgovoru američkom predsjedniku rekao da će Moskva razmotriti ideje koje je iznio, a odnose se na rješavanje sigurnosnih zahtjeva Rusije, no da one i dalje ne odgovaraju na ruske zahtjeve.

Dužnosnik Kremlja Jurij Ušakov poziv je opisao kao poslovni razgovor, no dodao je da u njegovoj pozadini stoji "histerija" koja se razvila na Zapadu u pogledu potencijalnog ruskog napada za koju je rekao da je apsurdna. Dodao je da je Biden iznio niz prijedloga koji bi pridonijeli rješenju sigurnosnih zahtjeva što ih je Rusija postavila Zapadu krajem prošle godine, uključujući veto na ulazak Ukrajine u NATO.

No rekao je i da se "ovi prijedlozi, nažalost, ne dotiču središnjih, ključnih elemenata ruskih inicijativa" i da je Biden zapravo velikim dijelom ponovio ideje koje su već iznijeli SAD i NATO nakon ruskih sigurnosnih zahtjeva od 26. siječnja.

Kazao je i da je Rusija praktički završila sa sastavljanjem odgovora na te protuprijedloge i da će ih uskoro objaviti. Putin je poručio Bidenu kako smatra da Zapad ne vrši dovoljan pritisak na Ukrajinu kada je posrijedi provedba mirovnih sporazuma iz Minska o sukobu u istočnoj Ukrajini, rekao je Ušakov.

 

19:25 Prema priopćenju Bijele kuće, koje prenose svjetski mediji Biden je upozorio Putina da će SAD i njihovi saveznici, u slučaju invazije odlučno odgovoriti i nametnuti brze i ozbiljne troškove Rusiji. ''Takva vojna akcija umanjila bi međunarosdni položaj Rusije'', stoji u priopćenju. 

U posljednjem pokušaju da se izbjegne sukob, dvojica čelnika razgovarala su telefonom dan nakon što su Washington i njegovi saveznici upozorili da bi ruske snage razmještene na ukrajinskoj granici mogle "svaki trenutak" napasti Ukrajinu.

Visoki dužnosnik Bidenove administracije rekao je da je Bidenov i Putinov razgovor bio profesionalan i sadržajan, ali da nije bilo nekih značajnijih promjena u stajalištima.

"Biden je Putinu kazao da su Sjedinjene Države spremne za diplomatsko rješenje, kao i za ostale scenarije", priopćila je Bijela kuća.

U međuvremenu su se brojnim zemljama koje su pozvale svoje državljane da napuste Ukrajinu priključile Švedska, Španjoska, Italija i Francuska, te Hrvatska.

18:40 Mediji javljaju kako je završen razgovor predsjednika SAD-a Joea Bidena te njegovog ruskog kolege Vladimira Putina. Telefonski razgovor o Ukrajini službeno su započeli u 17:04 sati po hrvatskom vremenu, objavila je Bijela kuća. Razgovor je trajao jedan sat i dvije minute.

18:30 Ruska vojska optužila je američku podmornicu za nedozvoljen upad u njene teritorijalne vode. Detektirali su ju za vrijeme izvođenja pomorskih vježbi. Iz vojske su potvrdili kako su uočili podmornicu, istoj uputili zahtjev da napusti ruske vode, no zahtjev nije ispunjen pa je posada broda morala upotrijebiti, kako navodi, "prikladne mjere” da bi natjerala američku podmornicu da napusti njeno područje.

"Američka podmornica... napustila je ruske teritorijalne vode maksimalnom brzinom", priopćilo je ministarstvo obrane. Iz Wasingtona zasad nisu komentirali događaj. Nezgodan je to incident koji dolazi u vrijeme telefonskog razgovora predsjednika Rusije i SAD-a.

17:55 Zbog mogućnosti eskalacije konflikta između Rusije i Ukrajine, vojska SAD-a iz Ukrajine povlači pripadnike svoje Nacionalne garde koji su bili raspoređeni zbog uvježbavanja lokalnih snaga. Riječ je o 160 vojnika koji će biti premješteni na drugu lokaciju u Europi, a glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da je odluka donesena iz opreza. Pripadnici Nacionalne garde u Ukrajini su bili od studenog prošle godine.

Još uvijek se ne zna gdje će vojnici biti premješteni, no istovremeno, Pentagon šalje 3.000 dodatnih vojnika u Poljsku dok u susjednoj Bjelorusiji i na Crnom moru Rusi održavaju vojne vježbe. SAD upozorava na mogućnost ruske invazije na Ukrajinu idući tjedan, no Rusija tu mogućnost negira i optužuje SAD da upozorenjima o ruskoj agresiji povećava opasnost od rata, prenosi Reuters.

14:37 Dok raste popis zemalja koje pozivaju svoje građane da odmah napuste Ukrajinu jer je Rusija može napasti svaki čas, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij upozorava:  "Sada je upravo panika najbolji prijatelj naših neprijatelja. I sve te informacije (o napadu) samo izazivaju paniku i ne pomažu", rekao je Zelenskij.

Njemačka se u subotu pridružila sve duljem popisu europskih zemalja koje pozivaju svoje državljane da odmah napuste Ukrajinu, a poziv na odlazak uputile su i Saudijska Arabija i Jordan. Nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra pozvao je građane svoje zemlje da napuste Ukrajinu čim prije moguće. Američko veleposlanstvo u Kijevu naredilo je u subotu povlačenje svog osoblja koje nije nužno.

14:00 Državni tajnik u britanskom ministarstvu obrane James Heappey u izjavi za Sky News u subotu pozvao je na evakuaciju. 

"Britanski građani moraju napustiti Ukrajinu odmah bilo kojim sredstvom i ne smiju očekivati, kao što smo vidjeli ljetos u Afganistanu, da će postojati mogućnost vojne evakuacije", rekao je, kako prenosi agencija Reuters. U petak je britanska vlada savjetovala svojim građanima da napuste Ukrajinu komercijalnim sredstvima dok su još na raspolaganju i savjetovala da prekinu svaki plan za odlazak u tu zemlju. Međutim, britanska vlada zadržava svoje diplomatsko osoblje u Ukrajini, navodi agencija AFP.

12:57 Rusija planira početi svoju invaziju na Ukrajinu u srijedu, tvrdi se u izvješću obavještajnih službi. Prema pisanju Der Spiegela, koje prenosi Daily Mail, CIA i Pentagon su navodno primili podatke o "iznimno detaljnom" planu invazije, koja je, tvrdi se, zakazana za 16. veljače. Neki mediji navode i da bi invazija mogla krenuti dan ranije, u utorak.

12:24  Rusija je u subotu pokrenula nove pomorske vojne manevre velikih razmjera u Crnom moru, osuđujući američku "histeriju" nakon što je Washington izjavio da strahuje od skore ruske invazije na Ukrajinu. "Više od 30 brodova Crnomorske flote isplovilo je iz Sevastopolja i Novorosijska prema planu vježbe", priopćilo je Ministarstvo obrane u subotu ujutro.

"Svrha vježbe je obrana obale poluotoka Krima, baze snaga Crnomorske flote, kao i gospodarskih subjekata... od mogućih vojnih prijetnji", preciziralo je ministarstvo.

Kasno u petak glasnogovornica ruske diplomacije Maria Zakharova osudila je procjene Washingtona da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla odmah početi."Histerija u Bijeloj kući govori više nego ikad. Anglosaksoncima je potreban rat. Pod svaku cijenu. Provokacije, dezinformacije i prijetnje preferirana su metoda rješavanja vlastitih problema", kritizirala je ona na Telegramu.

12:20 SAD je naredio povlačenje svih diplomata iz Kijeva. 

12:09 Rusija je počela povlačiti diplomate iz svog veleposlanstva i konzulata u Ukrajini zbog sigurnosnih razloga.

11:01 Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin trebali bi razgovarati telefonom u subotu dok strahovi da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu postaju sve konkretniji. U petak je SAD objavio upozorenje da bi se takav napad mogao dogoditi unutar sljedećih 10 dana, a zapadne vlade pozvale su svoje državljane da napuste Ukrajinu.

Obraćajući se novinarima nakon što je američki predsjednik održao videokonferenciju s više svjetskih vođa, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da je nova zabrinutost da bi napad od kojeg se dugo strahovalo mogao početi prije završetka Zimskih olimpijskih igara 20. veljače.

Nagađanja o početku napada?

Do sada se najviše nagađalo da bi takav napad mogao početi nakon Zimskih igara, da se ne naljuti Peking. Sullivan je rekao da nije sigurno da je napad naređen. "Najbrži način da se ovo završi bio bi da Rusija deeskalira svoje snage", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kriza u ukrajini Dramatično upozorenje iz Bijele kuće: ''Rusija sada ima dovoljno vojnika. Napad bi mogao uslijediti bilo koji dan"

I Rusija i SAD tvrde da je druga strana zatražila telefonski razgovor.

"Zaista, američka strana zahtijevala je razgovor s predsjednikom Putinom, a planirano je da se razgovori dvojice predsjednika održe navečer", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za novinsku agenciju Interfax. "Američka strana prije zahtjeva poslala je pismo", dodao je. Peskov je također rekao da Putin očekuje razgovor s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u subotu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SAVEZ ZABRINUT Glavni tajnik NATO-a upozorio na stvarnu opasnost oružanog sukoba: "Broj ruskih vojnika raste..."

Američki dužnosnik rekao je da je Rusija predložila telefonski razgovor u ponedjeljak. Protuprijedlog Bijele kuće bio je da razgovaraju u subotu, što su oni prihvatili, rekao je dužnosnik. Mjesecima jača zabrinutost da Rusija - koja je nagomilala snage na ukrajinskoj granici - razmišlja o invaziji na Ukrajinu. Snage koje Rusija podupire već kontroliraju dijelove istočne Ukrajine, a Rusija je anektirala poluotok Krim 2014.

Niječu planove

Rusija niječe bilo kakve takve planove. Međutim ona je iskoristila pažnju usmjerenu na to područje da izrazi strahove da je NATO ušao preblizu njezinu teritoriju te zahtijeva da se sigurnosni savez povuče s onoga što Rusija smatra prostorom svojeg utjecaja.

SAD, Britanija, Nizozemska, Danska, Latvija, Estonija, Australija i Novi Zeland pozvale su građane da napuste Ukrajinu. Sullivan je preporučio da svi Amerikanci koji su još u Ukrajini napuste zemlju u sljedećih "24 do 48 sati". Britanskim državljanima je rečeno da odu "dok su komercijalna sredstva prijevoza još dostupna".

Pojačava se vojna prisutnost

U nastojanju da otklone strahove, američki saveznici pojačavaju svoju vojnu prisutnost u istočnoj Europi. Otprilike sat vremena nakon upozorenja državljanima da napuste Ukrajinu, Pentagon je objavio da šalje još oko 3000 američkih vojnika u Poljsku koja graniči s Ukrajinom.

"Očekuje se da će oni biti na mjestu početkom sljedećeg tjedna", stoji u priopćenju Pentagona u kojem se navodi da će se pridružiti snagama od 1700 vojnika koje su se počele kretati prema Poljskoj 2. veljače.

"Sve u svemu, ovih 5000 dodatnih vojnika čine vrlo pokretne i fleksibilne snage, sposobne za više misija. Razmještaju se kako bi uvjerili naše saveznike u NATO-u, odvratili svaku potencijalnu agresiju na istočno krilo NATO-a, vježbali sa snagama zemlje domaćina i pridonijeli širokom rasponu nepredviđenih situacija”, priopćio je Pentagon.

Objava Pentagona došla je usred niza izvješća članica NATO-a u kojima su najavljivali planove za premještanje snaga na istok.

NATO planira povećati nazočnost snaga na istočnom krilu u blizini Ukrajine, doznaje dpa od izvora bliskih zapadnom vojnom savezu, unatoč zahtjevima Moskve da učini upravo suprotno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON MNOGIH NAGAĐANJA Otkriveno zašto su Putin i Macron sjedili za stolom dugim četiri metra: ''Nismo mogli dopustiti da se dokopaju predsjednikova DNK-a"

Trideset članica saveza ovaj je tjedan potpisalo prijedlog koji se na to odnosi, doznaje dpa u petak, nakon više tjedana rasprave.

Nakon ruske aneksije Krima 2014., NATO je razmjestio četiri borbene skupine multinacionalnih snaga u Estoniju, Litvu, Latviju i Poljsku.

Zbog više od 100.000 ruskih vojnika koji su sada stacionirani u blizini ukrajinskih granica i zbog straha od invazije, NATO planira rasporediti još vojnika u blizini, u državama poput Rumunjske.

Odluka bi trebala biti potvrđena i objavljena na sastanku ministara obrane NATO-a idući tjedan u Bruxellesu, navodi dpa, a mogla bi se provesti u roku od nekoliko tjedana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene