Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kamere su bile sa spasiocima u rudniku, oko 800 metara ispod zemljine površine. Evo što su spasioci uspjeli reći.


Zenica i Bosna i Hercegovina oplakuju rudare stradale u najvećoj nesreći u protekla dva desetljeća. Spasioci su prije nekoliko sati počeli izvlačiti tijela stradalih rudara.

Vezani članci Slika nije dostupna NEMA PLAĆE, NEMA IZLAZA Više od 200 rudara ne želi izaći iz jame kod Tuzle Slika nije dostupna Zenica: Rudari ne žele izaći iz jame

Kamere su se spustile u rudnik na dubinu od oko 800 metara. Spasioci su imali pune ruke posla.

Među poginulim rudarima je i mladić koji se u ponedjeljak prvi put spustio u rudnik

'Pripreme za izvlačenje rudara su još uvijek u tijeku. Čistimo materijal, montiramo grabljasti transporter i pročišćavamo prolaz i put do zarobljenih rudara', rekao je jedan od spasioca.

Zbog snažnih, još uvijek neobjašnjenih eksplozija, nastala su iznimno velika oštećenja u hodnicima rudnika što spasiteljima uvelike otežava izvlačenje tijela stradalih rudara.

Rudarska inspekcija i policija provode istragu kako bi se utvrdilo pod kojim se okolnostima dogodila nesreća i kako su stradali poginuli rudari. Nagađa se da su se mogli ugušiti metanom.

Podsjećamo, Zenicu je u četvrtak, 4. rujna, u 16:30 sati pogodio potres jačine 3,5 stupnjeva po Richteru. U rudniku je došlo do obrušavanja materijala prilikom čega je više rudara ozlijeđeno, a veliki broj ostalo zatrpanih pod zemljom.

Ekipe za spašavanje u subotu oko 17 sati uspjele su izvući tijela dvojice od pet rudara koji su smrtno stradali u rudniku ugljena 'Raspotočje' kod Zenice, a nakon toga su nastavili s izvlačenjem ostalih tijela.

Više od 48 sati trebalo je članovima timova za spašavanje da prokopaju prolaz kroz koji je bilo moguće izvući tijela poginulih u nesreći što ju je prouzročio gorski udar kada je došlo do obrušavanja velikih količina zemlje u jami i pristupnim hodnicima.

U jami su tada zatrpana 34 rudara, a njih 29 je preživjeo i spašeni su u petak poslije podne. Do jednog tijela bit će posebno teško doći, jer je do dijela rudnika u kojemu se nalazi potrebno prokopati dodatnih 150 metara naslaga zemlje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook