Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počelo izvlačenje tijela

VIDEO Unutar rudnika smrti: 800 metara pod zemljom, na mjestu gdje su zarobljeni rudari!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kamere su bile sa spasiocima u rudniku, oko 800 metara ispod zemljine površine. Evo što su spasioci uspjeli reći.

Zenica i Bosna i Hercegovina oplakuju rudare stradale u najvećoj nesreći u protekla dva desetljeća. Spasioci su prije nekoliko sati počeli izvlačiti tijela stradalih rudara.

Pročitajte i ovo 13 rudara ostalo zatrpano u rudniku zlata u Rusiji - 1 Borba s vodom i stijenama Strašna nesreća u rudniku zlata: Dva dana u ruševinama zatrpano 13 rudara, ne zna se u kakvom su stanju Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža

Kamere su se spustile u rudnik na dubinu od oko 800 metara. Spasioci su imali pune ruke posla.

Među poginulim rudarima je i mladić koji se u ponedjeljak prvi put spustio u rudnik

'Pripreme za izvlačenje rudara su još uvijek u tijeku. Čistimo materijal, montiramo grabljasti transporter i pročišćavamo prolaz i put do zarobljenih rudara', rekao je jedan od spasioca.

Zbog snažnih, još uvijek neobjašnjenih eksplozija, nastala su iznimno velika oštećenja u hodnicima rudnika što spasiteljima uvelike otežava izvlačenje tijela stradalih rudara.

Rudarska inspekcija i policija provode istragu kako bi se utvrdilo pod kojim se okolnostima dogodila nesreća i kako su stradali poginuli rudari. Nagađa se da su se mogli ugušiti metanom.

Podsjećamo, Zenicu je u četvrtak, 4. rujna, u 16:30 sati pogodio potres jačine 3,5 stupnjeva po Richteru. U rudniku je došlo do obrušavanja materijala prilikom čega je više rudara ozlijeđeno, a veliki broj ostalo zatrpanih pod zemljom.

Ekipe za spašavanje u subotu oko 17 sati uspjele su izvući tijela dvojice od pet rudara koji su smrtno stradali u rudniku ugljena 'Raspotočje' kod Zenice, a nakon toga su nastavili s izvlačenjem ostalih tijela.

Više od 48 sati trebalo je članovima timova za spašavanje da prokopaju prolaz kroz koji je bilo moguće izvući tijela poginulih u nesreći što ju je prouzročio gorski udar kada je došlo do obrušavanja velikih količina zemlje u jami i pristupnim hodnicima.

U jami su tada zatrpana 34 rudara, a njih 29 je preživjeo i spašeni su u petak poslije podne. Do jednog tijela bit će posebno teško doći, jer je do dijela rudnika u kojemu se nalazi potrebno prokopati dodatnih 150 metara naslaga zemlje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene