Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Super brzo

VIDEO Novi rekord - Vlak postigao brzinu od 603 km/h

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski super brzi vlak na testnoj je vožnji postigao brzinu od 603 km/h i time srušio prošlotjedni rekord.

Vlak maglev, kojeg zovu i levitirajućim vlakom, postigao je brzinu od 603 km/h. Ovo je novi rekord, svega tjedan dana nakon što je postigao brzinu od 509 km/h, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važni napredak Napravili levitirajući vlak koji vozi po običnoj pruzi: Moći će razviti brzinu do 200 kilometara na sat Ulična mačka Traje potraga "Nemojte je dirati i približavati joj se!" Golema drama zbog mačke u Japanu: Policija je traži, poslano upozorenje građanima

Levitirajući se vlak kreće 10 centimetara iznad posebne vodilice uz pomoć magneta koji guraju vlak prema naprijed.

Plan je da vlak u komercijalnu uporabu uđe do 2027. godine te da povezuje Tokio i Nagoyu. Brzina prilikom prijevoza putnika bila bi 500 km/h i ta bi dva grada na taj način bila udaljena 40 minuta vožnje vlakom.

Novi rekord: Super brzi vlak vozi 590 km/h!

Do 2045. maglev bi trebao povezivati Tokijo i Osaku. Vrijeme putovanja bilo bi prepolovljeno za pola i trajalo bi sat vremena i sedam minuta.

Međutim, troškovi izgradnje su iznimno veliki - oko 100 milijardi dolara, naročito stoga što bi se za potrebe rute izgrađivali tuneli čija cijena nije mala.

Vlakove će japanska industrija pokušati prodati i u inozemstvu. Prvu ponudu dat će SAD-u, za izradu levitirajućeg vlaka koji bi povezivao New York i Washington.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene