Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanski super brzi vlak na testnoj je vožnji postigao brzinu od 603 km/h i time srušio prošlotjedni rekord.


Vlak maglev, kojeg zovu i levitirajućim vlakom, postigao je brzinu od 603 km/h. Ovo je novi rekord, svega tjedan dana nakon što je postigao brzinu od 509 km/h, piše Guardian.

Vezani članci Japan obilježio 74. obljetnicu nuklearnog napada na Hirošimu (Foto: AFP) - 1 Tragedija koja je odnijela više od 140.000 života: Japan obilježio godišnjicu nuklearnog napada na Hirošimu Vlak/Ilustracija (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Možete li ovo zamisliti u Hrvatskoj? Vlak u Japanu uranio 25 sekundi, iz željeznica odmah uputili ispriku

Levitirajući se vlak kreće 10 centimetara iznad posebne vodilice uz pomoć magneta koji guraju vlak prema naprijed.

Plan je da vlak u komercijalnu uporabu uđe do 2027. godine te da povezuje Tokio i Nagoyu. Brzina prilikom prijevoza putnika bila bi 500 km/h i ta bi dva grada na taj način bila udaljena 40 minuta vožnje vlakom.

Novi rekord: Super brzi vlak vozi 590 km/h!

Do 2045. maglev bi trebao povezivati Tokijo i Osaku. Vrijeme putovanja bilo bi prepolovljeno za pola i trajalo bi sat vremena i sedam minuta.

Međutim, troškovi izgradnje su iznimno veliki - oko 100 milijardi dolara, naročito stoga što bi se za potrebe rute izgrađivali tuneli čija cijena nije mala.

Vlakove će japanska industrija pokušati prodati i u inozemstvu. Prvu ponudu dat će SAD-u, za izradu levitirajućeg vlaka koji bi povezivao New York i Washington.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook