Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanski super brzi vlak na testnoj je vožnji postigao brzinu od 603 km/h i time srušio prošlotjedni rekord.


Vlak maglev, kojeg zovu i levitirajućim vlakom, postigao je brzinu od 603 km/h. Ovo je novi rekord, svega tjedan dana nakon što je postigao brzinu od 509 km/h, piše Guardian.

Vezani članci Policija u Japanu,ilustracija Izvršena smrtna kazna nad strancem u Japanu: Obješen Kinez osuđen za ubojstvo četveročlane obitelji Srećom, svi su se putnici već nalazili na svojim mjestima (FOTO: YouTube/Screenshot/Ilustracija) Samo u Japanu: Uprava tvrtke uputila ispriku jer je vlak krenuo, zamislite drame, 20 sekundi prerano!

Levitirajući se vlak kreće 10 centimetara iznad posebne vodilice uz pomoć magneta koji guraju vlak prema naprijed.

Plan je da vlak u komercijalnu uporabu uđe do 2027. godine te da povezuje Tokio i Nagoyu. Brzina prilikom prijevoza putnika bila bi 500 km/h i ta bi dva grada na taj način bila udaljena 40 minuta vožnje vlakom.

Novi rekord: Super brzi vlak vozi 590 km/h!

Do 2045. maglev bi trebao povezivati Tokijo i Osaku. Vrijeme putovanja bilo bi prepolovljeno za pola i trajalo bi sat vremena i sedam minuta.

Međutim, troškovi izgradnje su iznimno veliki - oko 100 milijardi dolara, naročito stoga što bi se za potrebe rute izgrađivali tuneli čija cijena nije mala.

Vlakove će japanska industrija pokušati prodati i u inozemstvu. Prvu ponudu dat će SAD-u, za izradu levitirajućeg vlaka koji bi povezivao New York i Washington.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook