Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki napredak

Otkriven uzrok širenja stanica raka dojke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici tvrde kako su pronašli način kako bi se moglo zaustaviti širenje stanica raka, točnije raka dojke i njegovo širenje na kosti.

Upravo je širenje stanica raka i zahvaćanje okolnih dijelova tijela glavni uzročnik velike smrtnosti od ove bolesti. Kada se stanice raka prošire na kosti, za mnoge je prekasno za liječenje.

Pročitajte i ovo Dan narcisa - 1 Prevencija raka dojke Obilježen Dan narcisa, organizirani i pregledi: U posljednjih osam godina smrtnost je pala za 30 posto Rak dojke - 3 Podrška oboljelima Godišnje od ove bolesti oboli tri tisuće žena, a lani je odnijela više od 600 života: "Jedan poziv u devet sati navečer promijeni vam život"

Prije nego se stanice raka dojke počnu širiti, stanice tumora ispuste enzim koji potom počne 'pripremati' kosti na dolazak stanica raka. Znanstvenici sa Instituta za istraživanje bolesti raka u Londonu nadaju se da će uspjeti blokirati ovaj enzim, stručnog naziva LysY1 Oxidase ili LOX, te na taj način spriječiti širenje stanica raka ne bi li liječenje bilo što uspješnije.

OTKRIĆE KOJE JE ZATRESLO SVIJET Virus u borbi sa stanicama raka: 'Uspjeli smo'

Također su došli do spoznaje da je terapijom koja uključuje bisfosfonate, lijekove koji se već koriste za liječenje bolesti povezane sa slabim kostima, moguće zaustaviti širenje stanica raka. Ovo istraživanje prvedeno je u laboratoriju na miševima. Nadaju se da će eksperiment na ljudima polučiti jednake rezultate, piše The Independent.

"Kosti neprestano prolaze proces remodeliranja, stvaranja i razaranja kosti osteoblastima i osteoklastima. Poremećaj balansa između ova dva procesa povezan je s povećanjem ili gubitkom koštane mase, a time i razvitkom različitih bolesti koštanog sustava. Bisfosfonati (BP) su farmakološki agensi koji djeluju na remodeliranje kostiju. Koče proces razaranja kosti te povećavaju volumen trabekularnog dijela i sadržaj minerala u kostima", piše Jasminka Pavelić u članku "Bisfosfonati: mehanizam djelovanja – učinak na osteoblaste i osteoklaste", 2013.

Znanstvenici napominju kako se ovi nalazi mogu primjeniti samo na pacijentice koje boluju od raka dojke tipa estrogen receptor, odnosno negativnog raka dojke. Upravo je 30% raka dojke ovog tipa, a njegovo je liječenje teže od ostalih tipova raka dojke.

Doktorica Alison Gartland sa Sveučilišta u Sheffieldu, odjel za ljudski metabolizam, koja je vodila ovo istraživanje kazala je da su znantvenici bili itekako uzbuđeni nad rezultatima.

"Ovo otkriće iznimno je važno, osobito zbog napretka u borbi protiv raka dojke i metastaza. Ovi nalazi mogli bi dovesti do pronalaska novih lijekova koji bi mogli spriječiti širenje stanica raka na kosti, te tako povećati broj izlječenih i smanjiti crnu statistiku", rekla je Gartland te dodala da je sljedeći korak kojeg planiraju poduzeti identifikacija slijeda događaja i načina na koji stanice raka utječu na stanice kosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene