Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što im donosi Brexit?

'Možda će za 30 godina sve biti dobro, ali u narednih 15 sigurno neće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska premijerka Theresa May sastat će se u četvrtak s predsjednikom Europskog vijeća, Donaldom Tuskom, a tema sastanka je Brexit.

Odvjetnik Jean-Claude Piris, koji je 23 godine vodio Pravnu službu vijeća ministara EU i nadzirao izradu svakog ugovora od Maastrichta do Lisabona smatra da će gospodarstvo Velike Britanije patiti najmanje 15 godina zbog Brexita. Piris ističe i da će troškovi pregovora o novim trgovinskim ugovorima biti ogromni za Veliku Britaniju.

'Prave poteškoće počet će nakon izlaska iz EU-a. Velika Britanija neće imati trgovinske sporazume ni s jednom zemljom, a sada je članica jedinstvenog tržišta i imala je 60 do 70 trgovinskih ugovora sa zemljama iz cijelog svijeta koje je sklopila EU. Gubitak svega toga bit će vrlo bolan i težak. Zemlja će trebati mnogo znanja i sposobnih ljudi što - nema. Trgovinski sporazumi vrlo su komplicirani, riječ je o tisućama stranica', pojasnio je Jean-Claude Piris za Sky News.

No, neće za Veliku Britaniju biti problem samo ugovori o trgovini već i novi zakoni koje će trebati donijeti, što će također iziskivati ljudstvo i novac, dodaje odvjetnik.

'Očito je da će Velika Britanija patiti. I da će to morati platiti, dugoročno. Možda će za 30 godina sve biti dobro, ali u narednih 15 sigurno neće', kaže Piris.

Prema njegovom mišljenju, aktiviranje članka 50 Lisabonskog ugovora, kojim formalno počinje izlazak Velike Britanije iz EU, može se opozvati.

'Moje je mišljenje da u članku ne postoji ništa što bi vas sprječavalo, ako ste i namjeravali napustiti EU, da se predomislite. Događaji se mijenjaju. Ako bi Velika Britanija jednostavno kazala kako se predomislila oko izlaska, vraća se status quo, a to je Velika Britanija u EU-u kao punopravna članica', pojašnjava odvjetnik. No, dodaje da iako smatra kako bi to bilo zakonski moguće, do takve situacije ipak neće doći jer je premijerka Theresa May obećala da će poštovati referendum, piše Sky News.

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) Zagovaratelj izlaska iz EU Johnson i službeno postao britanski premijer, te poručio: ''Moj je posao realizirati ono što ste tražili na referendumu - Brexit'' Slika nije dostupna S dogovorom ili bez njega Boris Johnson postaje britanski premijer: "Obavit ćemo Brexit... u novome duhu 'što hoću to i mogu'"

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene