Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ujedinjeni narodi u nedjelju su objavili kako istražuju incident u kojemu je ubijeno više od 30 civila u američkim zračnim udarima na talibanske militante u sjevernom Afganistanu ovaj tjedan.


Misija Ujedinjenih naroda za pomoć Afganistanu (UNAMA) tvrdi kako je u napadu na mjesto Buz Kandahari u blizini grada Kunduza poginulo najmanje 32 ljudi, a 19 je ozlijeđeno u četvrtak. Velika većina žrtava su žene i djeca.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović o najavi SAD-a za ulaganje u Inicijativu Tri Mora: "Ako se radi o milijardu dolara za tu cijelu regiju, a to je pola Europe, to nije dovoljno ni za kavu" Premijer Andrej Plenković Premijer Plenković o povlačenju hrvatskih vojnika iz Afganistana: "O tome nije bilo nikakvih riječi"

Samo u prošlom tjednu u Afganistanu je poginulo 96 civila, a 111 ih je ozlijeđeno, prenosi UN.

"Gubitak života civila je neprihvatljiv i potkopava pokušaje za izgradnju mira i stabilnosti u Afganistanu", rekao je Tadamichi Yamamoto, predsjednik UNAMA-e i posebni predstavnik glavnog tajnika UN-a u Afganistanu.

"Prilikom provođenja zračnih operacija međunarodne vojne snage moraju poduzeti sve moguće mjere kako bi smanjile na najmanju moguću mjeru civilne žrtve, uključujući i potpunu analizu konteksta zračnih napada", priopćio je Yamamoto.

Američka vojska u subotu je priznala da je u njihovim napadima vjerojatno bilo civilnih žrtava te je obećala da će provesti istragu. General John Nicholson, vrhovni američki zapovjednik u Afganistanu, izrazio je duboko žaljenje zbog gubitka nevinih života.

Američki zračni napad izveden je na poziv skupine specijalnih afganistanskih snaga i njihovih američkih savjetnika koji su se tijekom racije na navodne talibanske zapovjednike zatekli pod teškom paljbom. U borbama su poginula tri afganistanska i dva američka vojnika. (Hina)