Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 30 mrtvih

UN istražuje smrti civila u američkim zračnim udarima u Afganistanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjeni narodi u nedjelju su objavili kako istražuju incident u kojemu je ubijeno više od 30 civila u američkim zračnim udarima na talibanske militante u sjevernom Afganistanu ovaj tjedan.

Misija Ujedinjenih naroda za pomoć Afganistanu (UNAMA) tvrdi kako je u napadu na mjesto Buz Kandahari u blizini grada Kunduza poginulo najmanje 32 ljudi, a 19 je ozlijeđeno u četvrtak. Velika većina žrtava su žene i djeca.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima''

Samo u prošlom tjednu u Afganistanu je poginulo 96 civila, a 111 ih je ozlijeđeno, prenosi UN.

"Gubitak života civila je neprihvatljiv i potkopava pokušaje za izgradnju mira i stabilnosti u Afganistanu", rekao je Tadamichi Yamamoto, predsjednik UNAMA-e i posebni predstavnik glavnog tajnika UN-a u Afganistanu.

"Prilikom provođenja zračnih operacija međunarodne vojne snage moraju poduzeti sve moguće mjere kako bi smanjile na najmanju moguću mjeru civilne žrtve, uključujući i potpunu analizu konteksta zračnih napada", priopćio je Yamamoto.

Američka vojska u subotu je priznala da je u njihovim napadima vjerojatno bilo civilnih žrtava te je obećala da će provesti istragu. General John Nicholson, vrhovni američki zapovjednik u Afganistanu, izrazio je duboko žaljenje zbog gubitka nevinih života.

Američki zračni napad izveden je na poziv skupine specijalnih afganistanskih snaga i njihovih američkih savjetnika koji su se tijekom racije na navodne talibanske zapovjednike zatekli pod teškom paljbom. U borbama su poginula tri afganistanska i dva američka vojnika. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene