Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Srušio se helikopter koji se koristi za prijevoz Putina. Rusija opet teško optužila Ukrajinu - "Namjerno su gađali bolnicu"

Europska unija produžila je ekonomske sankcije protiv Rusije, a iz Moskve stižu osude najava slanja tenkova Ukrajini iz nekih europskih zemalja i SAD-a. Amerika može zaustaviti rat, ali umjesto toga Ukrajini šalje oružje, poručio je Kremlj.

 

  • Ukrajini je više zemalja obećalo ukupno poslati 321 tenk
  • Ruski predsjednik Vladimir Putin navodno planira novu ofenzivu već ovoga proljeća
  • Ruski emigranti meta napada u Srbiji
  • Hrvatska se pridružila europskoj i globalnoj inicijativi za pomoć Ukrajincima u zimskim mjesecima


Tijek događanja možete pratiti u nastavku:

22:17 Helikopter, koji je dio flote koja prevozi najviše ruske dužnosnike, uključujući predsjednika Vladimira Putina, navodno se srušio prilikom slijetanja kod Moskve.

Helikopter Mil Mi-8 udario je o tlo dok je u petak slijetao u međunarodnu zračnu luku Vnukovo, u blizini ruske prijestolnice, javlja ruska državna novinska agencija Interfax.

Zrakoplovna publikacija Aerotime Hub izvijestila je da je helikopter pripadao posebnom odredu Rusija, koji upravlja zrakoplovima koji se koriste za prijevoz ruskih vladinih dužnosnika.

Hitna služba koju je citirao Interfax rekla je da "prema preliminarnim podacima ima žrtava". Iako, prema informacijama izvora iz zračne luke - u incidentu nitko nije ozlijeđen.

"Prilikom slijetanja helikopter je zahvatio propeler na tlu i oštetio se repni dio", rekao je agenciji izvor iz zračne luke.

19:06 Rusija je u subotu optužila ukrajinsku vojsku da je u raketiranju bolnice u Luhanskoj oblasti, na separatističkom istoku Ukrajine, usmrtila 14 i ranila 24 osobe.

U subotu ujutro, "ukrajinske oružane snage su namjerno gađale mjesnu bolnicu iz višecjevnih raketnih bacača Himars" u Novoajdaru, u Luhanskoj oblasti, navodi se u priopćenju ruske vojske.

U napadu je "četrnaestero poginulih i dvadeset četvero ranjenih među pacijentima i medicinskim osobljem", ističe se u priopćenju.

Liječnici te bolnice "već mjesecima pružaju medicinsku pomoć civilnom stanovništvu i vojnicima", navodi isti izvor.

"Namjerni napad na poznatu civilnu medicinsku ustanovu nedvojbeno je težak ratni zločin kijevskog režima", dodaje se u priopćenju.

16:08 Bivši ruski predsjednik i premijer te aktualni zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev ponovno je zaprijetio Zapadu na Telegramu, pri čemu se osvrnuo i na slanje tenkova Ukrajini.

Komentirao je izjave zapadnih lidera koji su poručili da je slanje tenkova i druge vrste pomoći Ukrajini korak kojim se želi spriječiti treći svjetski rat, prenosi Ukraine Today.

"Prvo, zaštita Ukrajine koju nitko ne treba u Europi, neće spasiti oronuli Stari svijet od odmazde. Drugo, ako izbije Treći svjetski rat, onda se nažalost, neće svoditi na tenkove ni lovce. Onda će jedno biti sigurno - sve će biti u ruševinama", poručio je.

Njegovi komentari dolaze kao odgovor na izjave talijanskog ministra obrane Guida Crosetta, koji je rekao da bi ruski tenkovi koji bi se pojavili u Kijevu značili da će Treći svjetski rat uskoro izbiti i da je oružje isporučeno Ukrajini trebalo zaustaviti spomenutu eskalaciju.

15:52 Reuters javlja da su tri osobe ubijene, a najmanje dvije ranjene nakon što su ruske snage napale stambenu četvrt u gradu Kostiantynivka na istoku Ukrajine, rekao je regionalni guverner.

Pavlo Kyrylenko je na Telegramu napisao da su četiri stambene zgrade i hotel oštećeni te da su spasioci i policijski dužnosnici na mjestu kako bi "pažljivo dokumentirali još jedan zločin ruskih okupatora".

15:49 Španjolska je potvrdila da će poslati određeni broj borbenih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu do proljeća, rekla je španjolska ministrica obrane Margarita Robles.

Tenkovi Leopard 2 bit će stacionirani u vojnoj bazi u Zaragozi, a u Ukrajinu će biti poslani u narednim mjesecima. Točan broj tenkova nije potvrđen. Leopard 2A4 će poslati u Ukrajinu u koordinaciji s NATO partnerima i saveznicima.

15:46 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u subotu uoči samita Europske unije i Ukrajine idućeg tjedna da Ukrajina ima bezuvjetnu potporu bloka i da zemlja mora nadjačati ruske napade kako bi obranila europske vrijednosti.

"Stojimo uz Ukrajinu bez ikakvih ako i ali", rekla je von der Leyen u govoru na skupu svoje stranke, Kršćansko-demokratskog CDU-a, u subotu u njemačkom Duesseldorfu.

Ukrajina se "bori za naše zajedničke vrijednosti, bori se za poštovanje međunarodnog prava i načela demokracije i zato Ukrajina mora dobiti ovaj rat", rekla je.

Von der Leyen i njezini kolege planiraju samit EU-a i Ukrajine 3. veljače.

9:10 Gotovo godinu dana nakon početka invazije koja je trebala trajati tjednima ruski predsjednik Vladimir Putin priprema novu ofenzivu u Ukrajini, istodobno jačajući svoju zemlju za sukob s SAD-om i saveznicima za koji očekuje da će trajati godinama, piše Bloomberg.

Putin vjeruje da nema alternative pobijedi u sukobu koji smatra egzistencijalnim sukobom s SAD-om i njihovim saveznicima i gubici ga ne zanimaju, navodi se u Bloombergovu tekstu. Nova mobilizacija navodno je moguća već ovoga proljeća, smatraju upućeni, s obzirom na to da su i gospodarstvo i društvo sve više podređeni potrebama rata.

9:00 Objavljena je snimka iz Bahmuta nastala za vrijeme granatiranja grada.

8:50 Hrvatska će s milijun eura pridonijeti Fondu Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) za žurne potrebe obnove energetske infrastrukture Ukrajine, odnosno za nabavu 50 generatora za škole i bolnice u Ukrajini. Odluka je to koju je ovaj tjedan usvojila Vlada RH, a danas je o tome izvijestilo i ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova.

8:40 Deseci tisuća Rusa pobjegli su u Beograd iz domovine u kojoj su sankcije, mobilizacija i gušenje oporbe dramatično promijenili život. No Rusi u Srbiji koji kritiziraju rat u Ukrajini također su izloženi nasilju, prijetnjama ili kampanjama zastrašivanja na internetu.

Više o tome čitajte OVDJE.

Pročitajte i ovo Tenk Abrams RAT U UKRAJINI Ukrajini obećan 321 tenk. U raketiranim gradovima ubijeno najmanje 10 civila: "Rusi koriste fosforno streljivo"

Pročitajte i ovo Njemački tenk Leopard 2 MIRKO BILANDŽIĆ Hoće li Leopardi promijeniti tijek rata u Ukrajini? Sigurnosni stručnjak za DNEVNIK.hr o ruskim prijetnjama Zapadu

8:30 Među ostalim, Ukrajini su obećani američki tenkovi M1 Abrams i njemački Leopardi, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Amerika može zaustaviti rat, ali umjesto toga Ukrajini šalje oružje.

8:20 Ukrajini je više zemalja obećalo poslati ukupno 321 tenk, rekao je Vadim Omelčenko, ukrajinski veleposlanik u Francuskoj, u intervjuu za francusku TV postaju BFM. "Uvjeti isporuke razlikuju se za svaki slučaj i potrebna nam je ova pomoć što je prije moguće", dodao je, ali nije dao analizu broja tenkova po zemlji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene