Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedna likvidacija?

Ubijen iranski sveučilišni profesor, Iran okrivio Izrael

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveučilišni profesor je poginuo, a dvije su osobe ozlijeđene u eksploziji automobila blizu fakulteta u Teheranu, javljaju iranske novinske agencije.

Žrtvu neki mediji opisuju kao Mustafu Ahmadija Rošana, znanstvenika koji je bio u automobilu zajedno s dvoje suputnika.

‘Jutros je motociklist pričvrstio bombu na peugeot 405 koji je zatim eksplodirao’, rekao je zamjenik guvernera pokrajine Teherana Safar Ali Bratlo, a prenijela je agencija ILNA. On je za bombaški napad optužio ‘cioniste’.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu nezadovoljstvo situacijom SAD nezadovoljan politikom Izraela: Uvodi nove sankcije Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna"

>> 'Izrael stoji iza eksplozije skladišta streljiva u Iranu'

Rošan je ubijen na mjestu a dvoje njegovih suputnika su ozlijeđeni i prevezeni u bolnicu, rekao je taj dužnosnik. Reuters navodi da je jedan prolaznik poginuo a da je jedan muškarac koji se nalazio u automobilu pokraj ubijenog profesora teško ranjen.

Iranci: 'Kriv je Izrael'

Iran je optužio Izrael za napad na znanstvenika koji je radio na iranskom nuklearnom programu a koji je poginuo prijepodne u Teheranu kada je eksplodirala bomba pričvršćena na njegovo vozilo, podižući tako diplomatske tenzije sa Zapadom zbog iranskog nuklearnog programa.

Vlasti su potvrdile da se radi o Mustafi Ahmadiju Rošanu, znanstveniku koji je bio u automobilu zajedno s dvoje suputnika. Potvrdile su i da se radi o znanstveniku angažiranom na nuklearnom programu te da je ubijen bombom koju je magnetom vozač motocikla pričvrstio za njegovo vozilo. Ubijeni znanstvenik nadzirao je odjel u pogonu za obogaćivanje urana u Natanzu.

Iranske vlasti navode da je napad imao sva obilježja ranijih napada na iranske znanstvenike uključene u razvoj nuklearnog programa proteklih godina.

Za napad nitko nije preuzeo odgovornost a neimenovani izraelski dužnosnik, upitan o iranskim optužbama, kazao je za Reuters da nije praksa Izraela da odgovara na takve vrste spekulacija.

U utorak je na jednom od sastanaka zatvorenih za javnost u izraelskom parlamentu izraelski zapovjednik stožera Benny Gantz kazao kako Iran u 2012. može očekivati više 'neprirodnih' događaja.

Kina želi da Iran surađuje s IAEA-om u Fordu

Kina je izrazila želju da Iran surađuje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) u tvornici za obogaćivanje uranija u Fordu, a američki ministar financija Timothy Geithner doputovao je u Peking kako bi zatražio od njega da izvrši pritisak na Teheran.

>> Scenarij u kojem Iran ne izvozi naftu: Barel za vrtoglavih 250 dolara

‘Nadamo se da će Iran i IAEA ojačati svoju suradnju’ i ‘što prije rasvijetliti pitanja u vezi s iranskim nuklearnim programom’, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Weimin.

‘Obaviješteni smo da je Iran prihvatio mjere zaštite IAEA-e u toj nuklearnoj centrali’, dodao je Liu, misleći pritom na tvornicu u Fordu i na obveze Irana u okviru Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT) koji dopušta nuklearni program u civilne, ali ne i u vojne svrhe.

IAEA je u svom izvješću objavljenom u studenom izrazila ‘ozbiljnu zabrinutost zbog moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa’.

Kina, veliki uvoznik iranske nafte, dala je do znanja da se ‘protivi jednostranim sankcijama’ Teheranu, smjerajući na zakon koji je 31. prosinca potpisao predsjednik Barack Obama.

Po tom zakonu pooštravaju se sankcije financijskom sektoru u Iranu sve dok njegov nuklearni program bude sadržavao nejasne dijelove. SAD i zapadne zemlje sumnjaju da Iran pod izlikom civilnog nuklearnog programa želi proizvesti atomsko oružje, što Teheran odlučno niječe.

Ministar Geithner će u Pekingu, po priopćenju iz njegova ureda, ‘razgovarati s partnerima o načinima jačanja pritiska na Iran’ koji osigurava 11 posto kineskih potreba za naftom.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene