Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napali džamiju i kantinu

Pokolj u vojnoj bazi u Afganistanu: Talibani upali i pobili najmanje 50 vojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talibnski borci vjerojatno su ubili više od 50 Afganistanaca u napadu na džamiju i kantinu unutar vojne baze blizu grada Mazar-i-Sharif, rekao je u petak navečer glasnogovornik američke vojske u petak i nazvao to "velikim" udarom.

"Vjerojatno je više od 50 žrtava", rekao je pukovnik John Thomas, glasnogovornik američkog vojnog središnjeg zapovjedništva.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Eksplozija u zračnoj luci u Kabulu - 2 ISIS preuzeo odgovornost Američki predsjednik Joe Biden o samoubilačkim napadima u Kabulu: "Nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti, ulovit ćemo vas i platit ćete"

"Muškarci su bili u molitvi u džamiji, a drugi u kantini", rekao je i objasnio da su žrtve vojnici 209. korpusa afganistanske vojske.

Johnson, zapovjednik misije Odlučna podrška, rekao je da nema podatka o tome jesu li pogođeni i pripadnici te međunarodne snage.

Rekao je da su "unutar baze džamija i kantina i čini se, prema sadašnjim izvješćima, da su te zgrade bile meta neprijateljskog napada" koji je trajao satima.

Talibani su priopćenjem preuzeli odgovornost za taj napad u Mazar-i-Sharifu u pokrajini Balkh.

Prethodni veliki napad talibana na vojnu bazu zbio se početkom ožujka kada je meta bila glavna vojna bolnica u Kabulu u kojem je službeno bilo 50 mrtvih.

U Pakistanu 500 pobunjenika predalo oružje

Petstotinjak pobunjenika u Balochistanu, nestabilnoj pokrajini na jugozapadu Pakistana, položilo je u petak oružje i obećalo vjernost vladi u Islamabadu, nakon nedavnog puštanja u promet cestovnog i energetskog koridora s Kinom koji bi trebao potaknuti rast domaćeg gospodarstva.

Četiristo osamdeset sedam pobunjenika dolazi iz četiriju pobunjeničkih skupina u Balochistanu. Oružje su predali na službenoj svečanosti u Quetti, glavnom gradu te pokrajine, a zatim obećali lojalnost pakistanskoj državi.

U Balochistanu traje sukob sunitskih i šijitskih muslimana, a pobunjenički pokret redovito napada predstavnike središnje vlade i sigurnosnih snaga.

Balochistan je jedna od najsiromašnijih pakistanskih pokrajina u kojoj su pobunjenici 2004. uzeli oružje tražeći autonomiju i veći dio prihoda od energetskih izvora nafte i pline i rudnika na tom području.

No nedavno otvorenje kinesko-pakistanskog gospodarskog koridora (CPEC), velikog prometnog, energetskog i telekomunikacijskog pravca kojega se ukupna vrijednost procjenjuje na 46 milijarda dolara, potaknula je smirivanje stanja. Taj je projekt u Balochistanu potaknuo razvoj luke Gwadara.

"Pobunjenici su mi ubili sina i brata, ali im opraštam. I pakistanska država im oprašta i pozivam ih da sudjeluju u CPEC-u u Balochistanu", rekao je guverner pokrajine Sanaullah Zehri u prigodi predaje oružja.

"Osigurat ćemo vam radna mjesta. Nikome nećemo dopustiti da uništi mir u našoj pokrajini", dodao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene