Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nije dobro

U Europi se pojavila davno iskorijenjena bolest? Alarmirana Svjetska zdravstvena organizacija

Virus, ilustracija
Virus, ilustracija Foto: Getty Images
Ministarstvo zdravstva Velike Britanije istražuje rijedak slučaj virusa dječje paralize.

Ministarstvo zdravstva Velike Britanije istražuje rijedak slučaj virusa dječje paralize. Naime, virus je pronađen u uzorcima kanalizacije u Londonu. Bolest je u gotovo cijelom zapadnom svijetu iskorijenjena, ali uzorci iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u istočnom Londonu bili su pozitivni na taj virus.

Agencija za zdravstvenu djelatnost Velike Britanije priopćila je kako je virus klasificiran kao "virus dječje paralize 2 izveden iz cjepiva" te da se nastoji utvrditi dolazi li do prijenosa u zajednici, prenosi CNBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u europskoj zemlji Isplaćena prva odšteta za smrt od posljedica cjepiva protiv korone: "To nije dovoljno"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastaju se ministri Vraćaju se maske? Jedna europska zemlja već priprema nove korona mjere za jesen

Agencija je proglasila nacionalni incident i obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju o situaciji.

Inače, virus dječje paralize rijedak je virus koji povremeno može uzrokovati ozbiljne bolesti, poput paralize, kod osoba koje nisu potpuno cijepljene. Bolest je bila uobičajena u Velikoj Britaniji 1950-ih, ali je zemlja iskorijenila taj virus 2003. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene