Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka vojska je u nedjelju objavila da će oko 1200 vojnika poslati u Siriju kako bi pomogla Francuskoj u borbi s organizacijom Islamskom državom (IS), što će biti najveća njemačka misija u inozemstvu.


"S vojnog gledišta broj vojnika koji su potrebni da osiguraju funkcioniranje zrakoplova i brodova trebao bi se kretati oko 1200", rekao je glavni inspektor Bundeswehra, najviši časnik u njemačkoj vojsci, Volker Wieker za nedjeljni broj dnevnika Bild.

Vezani članci Rusko cjepivo, Sputnik V Njemačka će neovisno o EU uzimati rusko cjepivo, no postavili su dva uvjeta: "Brzina isporuke je problem" Cijepljenje Njemačka vlada brani zajednički pristup nabavci cjepiva na EU razini, Velika Britanija otvara centre za cijepljenje

Misija bi mogla početi "uskoro, nakon dobivanja mandata" u tome smislu, dodao je.

Njemačka, koja se dugo opirala vojnoj intervenciji u Siriji, u četvrtak je izvijestila da načelno pristaje na takvu misiju nakon pariških napada, ali nije navela pojedinosti o broju mobiliziranih vojnika.

NA FACEBOOKU NAPISAO 'Ranjeni borci IS-a liječe se u turskim bolnicama'

Nakon načelne odluke, njemačka vlada u utorak treba službeno potvrditi njemačku vojnu intervenciju u Siriji, nakon čega će o njoj glasovati zastupnici u parlamentu, što bi trebalo ići glatko s obzirom na veliku većinu kojom u Bundestagu raspolaže koalicija kancelarke Angele Merkel.

Njemačka vojska je 1999. prvi put nakon Drugog svjetskog rata vojno intervenirala u inozemstvu u okviru NATO-ovih zračnih udara na Kosovu, nakon odobrenja Saveznog ustavnog suda.

Trenutačno je neizravno umiješana u borbu s IS-om u sklopu obučavanja i opremanja kurdskih boraca na sjeveru Iraka.

Britanska vlada pojačala napore radi intervencije u Siriji

Vlada Davida Camerona u nedjelju je pojačala napore ne bi li postigla konsenzus radi proširenja britanskih zračnih udara na skupinu Islamsku državu u Siriji, u nadi da će ga sljedećeg tjedna potvrditi parlament.

Po pisanju medija u nedjelju, donji dom britanskog parlamenta mogao bi glasovati već u srijedu. No ministar obrane Michael Fallon izjavio je u nedjelju za BBC da vlada "još nije sigurna" da će imati većinu, što je preduvjet za glasovanje o tom pitanju u parlamentu.

Vlada sada čeka ponedjeljak kada će se održati sastanak oporbene laburističke stranke koja će utvrditi svoje stajalište. Predsjednik laburista Jeremy Corbyn opetovao je u nedjelju da se odlučno protivi udarima koji će samo "onemogućiti diplomatske napore u regiji i prouzročiti civilne gubitke".

No desetci laburističkih zastupnika su već najavili da će poduprijeti konzervativnu vladu. Više ministara Davida Camerona nazivalo je ovog vikenda parlamentarne zastupnike Laburističke stranke ne bi li ih napokon pridobili na svoju stranu i potaknuli ih da promijene mišljenje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook