Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

što se sprema?

U zemlji koja graniči s Rusijom počela masovna mobilizacija: U vojsku zovu muškarce i žene, čak i one koji su proglašeni nesposobnima

Bjeloruski vojnici
Bjeloruski vojnici Foto: Afp
Bjeloruske vlasti počele su masovno slati pozive za mobilizaciju stanovništva "za svaki slučaj", kako tvrde. Pozivi su poslani čak i onima koji su prethodno proglašeni "nesposobnima" za službu.

Stanovnike Bjelorusije zabrinuli su pozivi koji su im protekli tjedan počeli pristizati od ureda za vojno novačenje. Naime, bjeloruske vlasti masovno šalju pozive za mobilizaciju muškarcima, ženama, pa čak i onima koji su prethodno proglašeni nesposobnima za sudjelovanje u vojnoj službi.

Službeni pozivi koje su ljudi primili nisu na sebi imali naveden razlog koji objašnjava zašto se točno moraju pojaviti u državnim uredima. Međutim, ako se ne pojave, postoji mogućnost da budu kazneno progonjeni, prenosi portal Zerkalo.io.

"Okupili su oko 120 pojedinaca u lokalnom domu kulture i rekli su da se radi o vježbi formiranja teritorijalne jedinice, u slučaju vojne prijetnje", rekao je jedan od sugovornika tog portala. "Proveli smo tamo nekoliko sati, zatim su mi vratili dokumente i pustili me doma."

Pročitajte i ovo Zatvor: Ilustracija - 1 ROPSTVO IZA REŠETAKA Progovorila o hororu u najgorem europskom zatvorskom sustavu: "Žena je pala među šivaće mašine..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna posljednji u europi koji ju provode Ruski susjedi uveli smrtnu kaznu za pokušaj izvršenja terorističkog čina

Nekoliko čitatelja portala potvrdilo je da su pozive dobivali čak i oni pojedinci koji su prethodno proglašeni nesposobnima za vojnu službu. "Poslali su mi poziv na posao, i to faksom. Otišao sam na razgovor s vojnim službenikom, provjerili su mi osobne podatke i je li se promijenila veličina odjeće koju nosim. Nakon toga su mi samo rekli da se vratim na posao", rekao je Maksim, rezervist iz Minska.

Iz državnih ureda za vojno novačenje poručili su kako provode vježbe mobilizacije. "Provodimo planirane vježbe o kojima smo već ekstenzivno obavijestili javnost i medije", potvrdili su iz ureda za vojno novačenje okruga Gomelj. "Nitko ne šalje nikoga u rat - ne brinite se."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene