Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putin: Dobili smo nož u leđa

POTVRDILO RUSKO MINISTARSTVO Ubijeni ruski pilot i vojnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ruski piloti samo su ispunjavali svoju dužnost u borbi protiv terorizma. Gubitak naših zrakoplova nož je u leđa od strane podupiratelja terorizma', izjavio je Vladimir Putin u svezi rušenja ruskog zrakoplova.

22:40 - Rusija u sirijsku luku Latakija šalje krstaricu 'Moskva' koja je opremljena sustavom za protuzračnu obranu 'Fort'.

Pročitajte i ovo Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije Britanski ratni brod Napetost na vrhuncu Turska blokirala britanske brodove za Ukrajinu: "Nema prolaska dok traje rat"

A Moskva planira obustaviti vojnu suradnju s Ankarom nakon rušenja ruskog bombardera. Poduzet će se i dodatne mjere na jačanju sigurnosti.

Sergey Rudskoy, dužnosnik ruskog glavnog stožera osudio je napad na ruski avion i nazvao ga teškom povredom međunarodnog prava. Tvrdi i da je mjesto nesreće bilo 4 kilometra od turske granice te da je Su-24 oboren iznad teritorija Sirije. Rudskoy je dao upozorenje za budućnost.

'Upozoravamo da će svaka meta koja predstavlja potencijalnu prijetnju biti uništena', poručio je.

19:23 - Rusko ministarstvo potvrdilo je da je ruski vojnik poginuo tijekom operacije spašavanja.

Sirijski pobunjenici uništili su raketom ruski helikopter, nedugo nakon što je prisilno sletio blizu područja pod vladinom kontrolom u pokrajini Latakija, objavio je u utorak Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Pobunjenička skupina, koja raspolaže američkim raketama Tow, tvrdi da su njezini pripadnici helikopter u letu pogodili protutenkovskom granatom. Kasnije su objavili video snimku na kojoj letjelica eksplodira pošto ju je jedan borac pogodio još jednom raketom. U opservatoriju kažu da je u helikopteru bilo najmanje deset osoba, ali su svi pobjegli prije nego što je raznesen.

19:11 - Jens Stoltenberg rekao je da još nije bilo izravnog kontakta između Rusije i NATO-a. Rekao je i da je većina ruskih napada u Siriji bila u dijelovima Sirije u kojima Islamska država nije prisutna, a pozdravio je sve napore u borbi protiv Islamske države. 

Rekao je i da je bilo komunikacije između Moskve i Ankare i pozvao na nove kontakte kako bi se izbjegli incidenti u budućnosti. Pozvao je na smirivanje ozbiljne situacije te rekao da sve mora biti razborito.

"Kao što smo više jasno rekli, mi smo solidarni s Turskom i podržavamo teritorijalni integritet naše saveznice u NATO-u, Turske. Ranije sam izražavao zabrinutost zbog implikacija vojnih akcija Ruske Federacije u blizini granica NATO-a", izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nakon izvanrednog sastanka Svjernoatlanskog vijeća na razini veleposlanika.

Sjevernoatlantsko vijeće se sastalo na zahtjev Turske, koja je željela upoznati saveznike s današnjim incidentom.

18:58 - Rusko ministarstvo potvrdilo je da jedan pilot ubijen u rušenju ruskog vojnog aviona.

18:43 - Turski predsjednik Erdogan rekao je da je rušenje ruskog zrakoplva bilo u potpunosti u skaldu s turskim pravilima vođenja borbe. Dodao da je i da nitko ne bi trebao sumnjati da je Turska poduzela sve kako bi se izbjegao incident na sirijskoj granici.

17:31 Glasnogovornik Kremlja izjavio je da se ruski zračni udari u Siriji nastavljaju unatoč incidentu.

17:28 Amerikanci su u prvim analizama incidenta na tursko-sirijskoj granici zaključili da postoje indicije kako je upad ruskog zrakoplova u turski zračni prostor trajao svega nekoliko sekundi, prenosi Reuters, pozivajući se na izjavu neimenovanog američkog dužnosnika.

17:25 Izvor iz turske vlade izvjestio je da se vjeruje kako su dvojica pilota iz oborenog ruskog zrakoplova blizu granice s Turskom još uvijek živa, prenosi agencija Reuters. Turske vlasti izvjestile su kako rade na osiguranju da se ruske pilote pusti iz zarobljeništva u rukama sirijskih pobunjenika.

17:08 Britanski premijer David Cameron izrazito zagovara direktnu komunikaciju između Rusije i Turske oko srušenog ruskog vojnog zrakoplova Su-24, prenosi agencija Reuters.

17:02 Američka vojska nije "umiješana" u izgred u kojemu je turska vojska u utorak srušila ruski vojni zrakoplov, rekao je dužnosnik američkog ministarstva obrane, a vojni glasnogovornik je potvrdio da se rušenje dogodilo "na granici".

Agencija AFP citira američkog dužnosnika koji je želio ostati neimenovan, a koji je potvrdio da ih je Turska obavijestila o rušenju ruskog zrakoplova. "Naši su nas turski saveznici obavijestili da su njihovi vojni zrakoplovi blizu sirijske granice srušili ruski borbeni zrakoplov pošto je ovaj u utorak povrijedio turski zračni prostor", rekao je taj neimenovani dužnosnik i dodao "Možemo potvrditi da Sjedinjene Države nisu umiješane u taj izgred".

Turska je srušila ruski vojni zrakoplov na sirijskoj granici no Sjedinjene Države još proučavaju podatke kako bi odredili točnu lokaciju, rekao je pak glasnogovornik međunarodne koalicije predvođene SAD-om pukovnik Steve Warren.

Upitan da potvrdi je li Turska upozorila ruske pilote 10 puta prije nego je krenula u akciju, Warren je rekao "To mogu potvrditi". Warren, međutim, nije rekao raspolaže li tom informacijom SAD neovisno ili je podatke dobio od Turske, piše Reuters. Warren, koji je govorio videovezom iz Bagdada, nije mogao potvrditi status ruskih pilota. Sirijski pobunjenici objavili su snimku mrtvog pilota i ustvrdili da su ga oni ubili.

16:50 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da na postupke turskog ratnog zrakoplovstva prema njihovom borbenom zrakoplovu gledaju kao na neprijateljski čin, prenosi agencija Reuters. Dodaju kako rade na paketu protumjera kao odgovor na takve incidente. Isto tako, uputili su i službenu prosvjednu notu obrambenom atašeu Turske.

16:25 Dužnost je Turske zaštititi svoje granice, rekao je u utorak premijer Ahmet Davutoglu opravdavajući odluku svoje vlade da sruši ruski borbeni zrakoplov koji je povrijedio njezin zračni protor, a o incidentu je Ankara obavijestila i glavnog tajnika UN-a i Vijeće sigurnosti.

"Svi moraju znati da je naše međunarodno priznato pravo i naša nacionalna dužnost da poduzmemo sve nužne mjere da se zaštitimo od svakoga tko povrijedi naš zračni prostor ili granice. I nećemo oklijevati ni trenutka", rekao je Davutoglu.

13:55 - Tijekom sastanka s kraljem Abdullahom od Jordana, ruski predsjednik osvrnuo se na današnji događaj na sirijsko-turskoj granici.

'Ruski piloti samo su ispunjavali svoju dužnost u borbi protiv terorizma. Gubitak naših zrakoplova nož je u leđa od strane podupiratelja terorizma. Ruski je zrakoplov pao je na područje Sirije, 4 kilometra od granice s Turskom. Bio je 6000 metara udaljen od turske granice kada je pogođen. U svakom slučaju naši piloti, kao i zrakoplov nisu prijetili Turskoj na niti jedan način. To je činjenica. Zrakoplov je srušen na sjeveru Latakije, u blizini ruske vojne baze', kazao je Putin u svojem obraćanju.

'Pucali smo u ruske pilote dok su se spuštali padobranom, jednog smo ubili'

Optužio je Tursku da je današnjim činom Rusiji zabila 'nož u leđa'.

Putin je kazao kako je vojni zrakoplov bio na dužnosti, s ciljem borbe portiv islamskih militanata.

'To su ljudi koje treba smatrati internacionalnim teroristima, te militantne skupine se financiraju od strane nekih vodećih zemalja svijeta koje nam sada zabijaju nož u leđa.

Ako ISIS ima te količine novca, milijarde dolara od prodaje nafte i ako imaju protekciju oružanih snaga velikih država, onda je jasno zašto su toliko ojačali, zašto ubijaju ljude na najbarbarskiji način, zašto čine terorističke zločine.

Današnji tragični događaj imat će ozbiljne posljedice po međunarodne odnose. Uvijek smo tretirali Tursku, ne samo kao susjeda, već ako prijateljsku zemlju, ne znam u čijem interesu je današnji incident, u našem nije.'

'Umjesto da odmah uspostavimo potreban kontakt, koliko sam ja upoznat, Turska je kontaktirala NATO saveznike kako bi razgovarali o incidentu. Kao da smo mi srušili turski jet. Žele li da NATO služi interesima ISIS-a? Svaka država ima svoje regionalne interese. Mi ćemo te interese uvijek poštivati i nećemo dopustiti zločine poput ovih.

Nadam se da se međunarodna zajednica neće ujediniti u međunarodno zlo. U vezi s tim, oslanjamo se na participaciju svih zemalja u regiji s kojima ćemo nastraviti suradnju, kao i na borbu', rekao je Putin.

13:05 - AP javlja da je jedan od pilota ubijen prilikom eksplozije zakoplova. Pozivaju se na informacije potvrđene od strane skupine pobunjenika Alwiya Al-Ashar koja je pronašla tijelo pilota.

Alwiya Al-Ashar je jedna od desetak skupina boraca koji s ebore na strani sirijskih pobunjenika. Skupina je povazana s Turskom i programom CIA, od kojih dobivaju informacije i naoružanje.

12:55 - U svojem obraćanju javnost, turski premijer kazao je kako očekuje od svih zemalja da počtuju svoje i tuđe granice. Da poštuju Turske granice koje su i NATO-ve granice.

12:40 - Turska je zatražila izvanrednu sjednicu vijeća NATO-a zbog današnjeg događaja. Sjednica je zakazana za 16 sati.

 

Tursko zrakoplovstvo objavilo je radarske snimke kretanja ruskog vojnig zrakoplova koje je označeno crvenom linijom.

12:20 - Moskovski Kremlj još uvijek čeka potvrdu o uzrocima koji su doveli do rušenja zrakoplova.

'Za sada ne znamo točan razlog zbog kojeg je došlo do napada na zrakoplov. Ono što sa sigurnošću možemo potvrditi je da se zrakoplov nalazio u sirijskom zračnom prostoru, iznad sirijskog teritorija', rekao je Dmitry Peskov, glasnogovornik ruskog predsjedika Vladimira Putina.

"Dok se ne pojavi točna informacija na to je pitanje nemoguće odgovoriti", istaknuo je Peskov, odgovarajući na pitanje hoće li Moskva pribjeći članku 51 Povelje UN-a koji predviđa pravo države na samoobranu.

'Bilo bi pogrešno donositi bilo kakve preuranjene zaključke. Trebamo biti strpljivi. Ovo je iznimno ozbiljan slučaj, no još jednom ponavljam, ne možemo ništa tvrditi bez cjelovitih informacija', dodao je Putinov glasnogovornik.

Reuters javlja da je prema objavljenim snimkama sirijske pobunjeničke skupine jedan od dvojice pilota ozbiljno ranjen ili mrtav. U jednom od objavljenih videa s mjesta pada zrakoplova čuje se kako muški glas govori: 'ruski pilot', dok mu drugi odgovara: 'Bog je velik'.

Video koji kruži internetom svjedoči činjenici da je dan od pilota ozlijeđen ili mrtav. Video prikazuje lokalne borce kako okružuju pilota koji leži na tlu.

Stigla je i informacija iz NATO-a, prema kojoj tvrde da 'pomno prate razvoj događaja oko pada ruskog zrakoplova SU-24', te kako su u stalnom kontaktu s turskim vlastima.

"Podaci koje imamo ovdje vrlo su jasni. Dva zrakoplova približavala su se našoj granici i mi smo ih upozorili jer su dolazili previše blizu", rekao je jedan visoki turski dužnosnik za Reuters. Vojska navodi da je zrakoplov bio upozoren deset puta u pet minuta da krši turski zračni prostor, ali je ignorirao upozorenja.

Zrakoplov je srušen na sjeverozapadu Sirije, u blizini pokrajine Latakije, što je područje koje kontroliraju turkmenske oporbene snage, koje Ankara podržava. Radi se o sirijskim državljanima turskog podrijetla.

12:09 - Ruski predsjednik Vladimir Putin sazvao je hitni sastanak na temu rušenja aviona. Prema neslužbenim infromacijama Rusija je poslala dodatne ratne brodove u mediteranske vode.

10:00 - Ruski borbeni zrakoplov Su-24 srušio se na teritoriju Sirije u utorak vjerojatno zbog napada sa zemlje, priopćilo je rusko ministarstvo obrane na svojim internetskim stranicama ističući da se navedeni zrakoplov cijelo vrijeme nalazio u sirijskom zračnom prostoru.

"U tijeku je istraga okolnosti pada ruskog zrakoplova. Ministarstvo obrane ističe da se zrakoplov cijelo vrijeme nalazio isključivo nad teritorijem Sirije. To su potvrdila objektivna sredstva kontrole", tvrde u ministarstvu.

Ruski ministar obrane potvrdio je kako je na tursko-sirijskoj granici srušen ruski vojni zrakoplov Su-24. Tvrdi kako zrakoplov nije povrijedio turski zračni prostor te kao je letio na visini od 6.000 metara.

Potvrđeno je i da su piloti uspjeli iskočiti iz zrakoplova prije nego je srušen, no još uvijek se ne za jesu li preživjeli.  

'Tijekom leta zrakoplov je letio na strani Sirije, a taj je let najavljen', rekao je ruski ministar obrane te dodao kako je zrakoplov srušen iz zemlje.

 

Reuters javlja da je vojni zrakoplov srušen u Sirji u blizini turske granice. Ranije su mediji javili da je tursko zrakoplovstvo u utorak srušilo neidentificirani vojni zrakoplov koji je povrijedio turski zračni prostor blizu granice sa Sirijom. Televizijske postaje NTV i CNN-Turk emitirale su prizore pada zapaljena vojnog zrakoplova u planinama blizu turske granice, nedaleko od pokrajine Hatay.

Turski vojni dužnosnik potvrdio je za Reuters da je zrakoplov turskih vojnih snaga F-16 srušio neidentificirani borbeni zrakoplov koji je povrijedio turski zračni prostor nedaleko od sirijske granice. Vojska navodi da je zrakoplov bio upozoren deset puta u pet minuta da krši turski zračni prostor, ali je ignorirao upozorenja.

To je prvi ruski borbeni zrakoplov koji je srušen u Siriji otkako su 30. rujna počeli ruski zračni napadi na protivnike predsjednika Bašara al Asada.

Turski premijer Ahmet Davutoglu zatražio je od ministarstva vanjskih poslova da se o "razvoju događaja na sirijskoj granici" konzultira s NATO-om, UN-om i drugim uključenim zemljama, prenijeli su turski mediji. Novinska agencija Anadolu objavila je snimke na kojima se vidi da su se dvojica pilota uspjela katapultirati iz srušenog zrakoplova.

Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je da se zrakoplov srušio na planinskom području u pokrajini Latakiji gdje su se ranije provodili zračni udari i gdje se provladine snage bore protiv pobunjenika na terenu.

Rusija i sirijska vlada izvršile su zračne udare na tom području. Jedan sirijski vojni izvor je izjavio da se istražuje rušenje zrakoplova.

Jedan od pilota srušenog borbenog zrakoplova navodno je pao u ruke sirijskih Turkmenskih brigada koje sada traže drugog pilota, javio je CNN Turk. Turkmenske brigade su oporbene snage u Siriji sastavljene od sirijskih Turkmena, odnosno Sirijaca turskog podrijetla.

Turska je pozvala ovoga tjedna na održavanje sastanka Vijeća sigurnosti UN-a na kojemu bi se raspravljalo o napadima na Turkmene u susjednoj Siriji, a prošloga tjedna Ankara je pozvala ruskog veleposlanika kako bi izrazila prosvjed zbog bombardiranja njihovih sela.
NATO je najavio da će uskoro dati izjavu vezano za incident s ruskim vojnim avionom u Siriji.

Video objavljen na Haberturk TV-u pokazuje njegov pad.

 

Televizijske postaje NTV i CNN-Turk emitirale su prizore pada zapaljena vojnog zrakoplova u planinama blizu turske granice, nedaleko od pokrajine Hatay. Na upit francuske novinske agencije France presse jedan je turski dužnosnik odgovorio kako "pokušavaju identificirati porijeklo aviona".

Turski vojni dužnosnik potvrdio je za Reuters da je zrakoplov turskih vojnih snaga F-16 srušio neidentificirani borbeni zrakoplov koji je povrijedio turski zračni prostor nedaleko od sirijske granice. Dužnosnik je dodao da je zrakoplov ignorirao upozorenja.

Turski premijer Ahmet Davutoglu zatražio je od ministarstva vanjskih poslova da se o "razvoju događaja na sirijskoj granici" konzultira s NATO-om, UN-om i drugim uključenim zemljama, prenose turski mediji.

Novinska agencija Anadolu objavila je snimke na kojima se vidi da su se dvojica pilota uspjela katapultirati iz srušenog zrakoplova.

Prema lokalnim medijima zrakoplov je pretvoren u 'plamteću kuglu', a snimke očevidaca upućuju na to da su piloti uspjeli izaći iz zrakoplova prije nego je nestao u plamenu.

 

 

Također, prema pisanjima lokalnih medija, vojni je zrakoplov ušao nenajavljen u turski zračni prostor, a kako javlja CNN srušile su ga turske snage sigurnosti.

Visoki vojni službenik potvrdio je za Reuters da je posada zrakoplova prije rušenja bila upozorena.

Tursko pravilo zaštite neba - 'presrest ćemo i ptice u letu'

Turska je oštro upozorila Rusiju u listopadu da su njezini borbeni zrakoplovi dvaput povrijedili njezin zračni prostor.

Prošli je tjedan tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo ruskog veleposlanika i uložilo mu prosvjed zbog ruskih zračnih napada na sjeverozapadu Sirije, u blizini pokrajine Latakije, što je područje koje kontroliraju turkmenske oporbene snage, koje Ankara podržava. Radi se o sirijskim državljanima turskog podrijetla.

Tursko ministarstvo poručilo je veleposlaniku Andreju Karlovu da po turskom viđenju ruski zrakoplovi ne napadaju teroriste nego civile.

Rusija je 30. rujna krenula sa zračnim napadima na Siriju. Sirijska oporba tvrdi da Rusi jednako napadaju i njihove umjerene snage i teroriste Islamske države i druge ekstremističke skupine.

Turski premijer Ahmet Davutoglu tada je rekao da su Rusi priznali da su "pogreškom" povrijedili turski zračni prostor.

Dodao je, međutim, da su turska pravila zaštite njezina neba jasna. "Turske oružane snage imaju jasne upute. Treba presresti i ptice u letu", rekao je Davutoglu.

NATO, čija je Turska članica, priopćio je u listopadu da se ruske povrede turskog zračnog prostora ne doimaju slučajnim i da je spreman pomoći Turskoj zatreba li.

Odnosi NATO-a i Rusije napeti su još od izbijanja ukrajinske krize.

(Hina/D.D.N/M.G.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene