Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon susreta s Theresom May

Trump: "Brexit će biti sjajna stvar za vašu zemlju, imam jako loša iskustva s EU"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump je kazao da želi imati dobre odnose s Rusijom i odbio odgovoriti na pitanje je li spreman ukinuti sankcije Moskvi.

Britanska premijerka Theresa May, koja se nalazi u posjetu SAD-u, tvrdi da sankcije moraju i dalje ostati na snazi.

Pročitajte i ovo Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom suda preminuo u bolnici Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom u kojoj se sudi Donaldu Trumpu U New Yorku se ispred zgrade suda zapalio muškarac U tijeku je suđenje Trumpu UZNEMIRUJUĆE Muškarac se zapalio ispred zgrade gdje se sudi Trumpu: Otkriva li letak na tlu razlog strašnog čina?

Govoreći na konferenciji za novinare nakon svog prvog susreta s nekim stranim čelnikom u Bijeloj kući, Trump je kazao da se nada "fantastičnom odnosu" s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali da je moguće da do toga neće doći.

Bilo kakav potez Bijele kuće vezan uz ukidanje sankcija Rusiji najvjerojatnije bi izazvao zaprepaštenje kod europskih saveznika koji vjeruju da sankcije treba ukinuti tek nakon što Moskva ispuni uvjete Zapada koji se odnose na Ukrajinu. I mnogi se u američkom Kongresu vrlo čvrsto protive Putinovim akcijama u Ukrajini i Siriji, a također su Rusiji zamjerili i miješanje u američke izbore.

Theresa May je na konferenciji za novinare kazala da sankcije Rusiji treba zadržati sve dok Moskva u potpunosti ne ispuni svoje obveze iz sporazuma iz Minska. Istaknula je i da je u razgovoru s Trumpom, novi američki predsjednik dao snažnu potporu NATO-u.

Odlazak Britanaca iz Europske unije (Brexit) dat će "identitet" Velikoj Britaniji, ocijenio je Trump na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s britanskom premijerkom Theresom May.

"Sjajna stvar za vašu zemlju"

"Brexit će biti sjajna stvar za vašu zemlju", rekao je Trump koji je primio May u Bijeloj kući. "Kad se to završi imat ćete svoj identitet i ljude koje želite u svojoj zemlji".

"I moći ćete potpisivati ugovore o slobodnoj trgovini a da vas pritom nitko ne nadzire i ne prati što radite", dodao je američki predsjednik.

Trump je nekoliko dana prije službenog preuzimanja dužnosti izrazio spremnost da "što prije" potpiše trgovinski ugovor s Velikom Britanijom koja trenutačno pregovara o uvjetima svog izlaska iz EU-a.

"Imam jako loše iskustvo" s Europskom unijom, istaknuo je Trump. Kada "imam nešto u nekoj zemlji" EU-a, "veoma je teško ishoditi dozvole".

"Dobiti dozvole jedne zemlje je brzo, lako i djelotvorno. No jako je teško dobiti dozvole velike skupine - ja to zovem konzorcij", obrazložio je.

Brexit će "na kraju biti sjajna prednost, a ne velika kočnica", kazao je američki predsjednik.

Putin i Trump bi u subotu trebali telefonski razgovarati o sankcijama uvedenim nakon ruske aneksije Krima. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene