Trgovina, ilustracija
Trgovina, ilustracija Foto: Getty Images

Jedni od najvećih europskih trgovačkih lanaca ograničili su prodaju jaja uslijed krize izazvane ptičjom gripom.


Kao posljedicu krize izazvane ptičjom gripom, ali i velikim troškovima proizvodnje, veliki trgovački lanci poput Asde i Lidla ograničili su u Velikoj Britaniji količinu kutija jaja koju kupci mogu kupiti. Asda je počela ograničavati količinu na dvije kutije po kupcu, dok je Lidl nametnuo pravilo tri kutije u nekim trgovinama.

Uzgajivači peradi suočavaju se s dosad najvećom epidemijom ptičje gripe, a slučajevi brzo eskaliraju. U isto vrijeme neki su proizvođači odustali, žaleći se da cijene u supermarketima ne odražavaju velike troškove energije i hrane za perad.

Glasnogovornik Asde rekao je: "Naporno radimo s našim dobavljačima kako bismo riješili izazove industrije koji trenutačno utječu na sve supermarkete i kako bismo bili sigurni da što više kupaca može kupiti jaja, uveli smo privremeno ograničenje od dvije kutije po kupcu."

Poziv na uzbunu svim trgovcima na malo

Britanska Udruga proizvođača jaja slobodnog uzgoja izjavila je da viši troškovi i problemi s opskrbom žitaricama od ruske invazije na Ukrajinu štete industriji. Kazali su da poljoprivrednici zapravo gube novac jer se cijena koja se plaća u supermarketu ne prenosi unatrag na opskrbni lanac do poljoprivrednika. "Dakle, velik broj njih gubi značajnu količinu novca i više si ne može priuštiti proizvodnju jaja."

Inflacija u kokošinjcu - 3 Cijena još jedne namirnice odlazi u nebo, gase se proizvodnje: "Troškovi su ogromni"

Jaja, ilustracija Zbog salmonele se s tržišta povlače jaja još jednog proizvođača

"Mjesecima smo upozoravali na to da bi neplaćanje poljoprivrednicima cijene koja im omogućuje da ostvare profit rezultiralo masovnim smanjenjem zaliha ili, još gore, egzodusom iz industrije", kazao je Robert Gooch, izvršni direktor Udruge za jaja.

Dodao je da su talijanska jaja na policama poziv na uzbunu svim trgovcima na malo da ne mogu očekivati da će farmeri raditi besplatno, prenosi Daily Mail.

Poljoprivrednici kažu da je problem s jajima dokaz nacionalne prehrambene krize.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju