Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve napetija situacija

Testiranje Kimova strpljenja? Vojni zrakoplovi iznad Korejskog poluotoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južna Koreja objavila je da njezini zrakoplovi nad Korejskim poluotokom s dva američka bombardera koji mogu biti opremljeni nuklearnim oružjem izvode vježbe, a Japan je nakon toga izvijestio da su u vježbama sudjelovali i lovci te zemlje, dva dana nakon što je ispaljen sjevernokorejski projektil preko Japana koji je ponovno snažno podigao tenzije.

Vježbe u kojima sudjeluju dva nadzvučna američka bombardera B-1B, četiri nevidljiva američka zrakoplova F-35B te južnokorejski borbeni zrakoplovi izvode se na kraju godišnjih zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi usredotočenih uglavnom na kompjutorske simulacije. U četvrtak su im se pridružili i japanski lovci F-15.

Pročitajte i ovo Petero mrtvih u Oklahomi Zajednica tuguje Petero pronađeno mrtvo u kući, među njima i dvoje djece: Ubijeni su, a policija je pronašla ključan trag Testiranje balističkog projektila HOĆE LI BITI POSLJEDICA? Sjeverna Koreja ispalila interkontinentalni balistički projektil? Može i do SAD-a

Sjeverna Koreja oštro se protivi vježbama koje smatra pripremom invazije te je zadnjih tjedana odgovorila nizom prijetnji i lansiranja raketa.

Američki predsjednik Donald Trump također je odgovorio prijetnjama te upozorio da bi se Sjeverna Koreja mogla suočiti s "vatrom i bijesom" bude li prijetila Sjedinjenim Državama.

Sjeverna Koreja već je izvela desetak takvih testova pod mladim vođom Kim Jong Unom, posljednji put u subotu, no lansiranje iznad Japana je rijetko.

Trump je izjavio da je svijet "jasno i glasno" primio posljednju poruku Sjeverne Koreje.

"Ovaj režim signalizirao je svoj prijezir prema susjedima, svim članovima Ujedinjenih naroda i minimalnim standardima prihvatljivog međunarodnog ponašanja", stoji u Trumpovu priopćenju koje je objavila Bijela kuća.

"Prijeteće i destabilizirajuće akcije samo povećavaju izolaciju sjevernokorejskog režima u regiji i među svim državama svijeta. Sve su opcije na stolu", dodao je američki predsjednik. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene