Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švicarski glasači u nedjelju su na referendumu odbacili reformu mirovinskog sustava kojom bi se dobna granica za umirovljenje žena podigla na 65 godina, pokazuju djelomični službeni rezultati.


Četrnaest od 26 švicarskih kantona se, prema dosad prebrojanim glasovima, izjasnilo protiv reforme, koja predviđa da žene rade godinu dana dulje do pune mirovine, prenosi AFP.

Vezani članci Teheran Iran objavio nove detalje o misterioznoj smrti švicarske diplomatkinje u Teheranu, otkrića forenzičara poslana su sucu Zastava duginih boja Švicarci na referendumu podržali zakon protiv homofobije, kazne do tri godine zatvora

Konačni rezultati  još se sa sigurnošću ne znaju, ali s obzirom na to da je prijedlog odbacilo 14 kantona može se smatrati da je predviđena reforma propala.

Na referendumu se, prema švicarskom sustavu direktne demokracije, glasalo o određivanju mirovinske dobi te o podizanju poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 2021., kako bi se pomoglo financiranje mirovinskog sustava.

Vlasti, koje pokušavaju progurati prvu ozbiljnu reformu mirovinskog sustava u posljednja dva desetljeća, upozoravaju da su povlastice za starije ugrožene zbog produljenja životnog vijeka.

Prema planu vlade, dobna granica za umirovljenje žena bi se postupno podigla na 65 godina, što su već izglasala oba doma parlamenta.

Podizanjem dobne granice za umirovljenje ženama Švicarska bi trebala uštedjeti 1,2 milijarda švicarskih franaka do 2030.

Bio je ovo treći od četiri referenduma koja će se u Švicarskoj održati u 2017. godini, među kojima je bio i referendum o lakšem odobravanju državljanstva useljenicima treće generacije. (Hina)