Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve više sumnji

"Ovo je teška sabotaža": Otkriveni novi detalji o curenju iz plinovoda Sjeverni tok, oglasio se i Kremlj

Plinovod
Plinovod Foto: Afp
Švedska kaže da je istragom utvrđeno da je došlo do detonacija na cjevovodima Sjeverni tok 1 i 2, što je prouzročilo veliku štetu.

Švedska sigurnosna služba u četvrtak je rekla da je istraga mjesta zločina o curenju plina iz dvaju podvodnih cjevovoda koji povezuju Rusiju s Njemačkom pojačala sumnje u tešku sabotažu.

Poručili su da je istragom utvrđeno da je došlo do detonacija na cjevovodima Sjeverni tok 1 i 2 u švedskoj ekonomskoj zoni, što je prouzročilo veliku štetu na cjevovodima.

Dodalo se da su izvršene određene zapljene, ne nudeći dodatne pojedinosti, te da će se one sada pregledati i analizirati, piše CNBC.

"Nastavak preliminarne istrage pokazat će jesu li sumnje opravdane", rekla je švedska sigurnosna policija u priopćenju. U odvojenom priopćenju Ured tužitelja Švedske rekao je da područje više nije ograđeno.

Seizmolozi su 26. rujna izvijestili o eksplozijama u blizini neobičnih mjesta curenja plina iz Sjevernog toka, koja se nalaze u međunarodnim vodama, ali unutar isključivih ekonomskih zona Danske i Švedske.

Europska unija sumnja na sabotažu, posebice jer se incident događa usred oštrog energetskog sukoba između Bruxellesa i Moskve. Rusija je demantirala da stoji iza navodnog napada, nazivajući takve optužbe glupima.

Pročitajte i ovo Curenje plina u moru Švedska obalna straža Otkriveno i četvrto oštećenje plinovoda Sjeverni tok: Mine su postavljene prije nekoliko godina?

Pročitajte i ovo Curenje plina u Sjevernom toku različite hipoteze Što se dogodilo s plinovodom Sjeverni tok? "Rusija šalje najjasniji mogući signal..."

Krajem prošlog mjeseca švedske i danske vlasti rekle su da su se najmanje dvije detonacije dogodile pod vodom, oštetivši cjevovode i uzrokujući veliko curenje plina u Baltičko more.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene