Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Siromašne i nezaštićene

Dječji brakovi: Udaju djevojčice za starije muškarce iz straha da ih drugi ne siluju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak 48 posto djevojčica mlađih od 18 godina prisiljeno je udati se za muškarce koji su najmanje 10 godina stariji od njih.

Sirijske djevojčice koje su izbjegle u Jordan prisiljene su udavati se za starije muškarce, a broj takvih brakova unazad tri godine je udvostručen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pokušava se doznati odlakle su IZBJEGLIČKA KRIZA Sto dvadeset migranata iskrcalo se u britanskoj bazi na Cipru Slika nije dostupna Trenutna situacija je neodrživa Vesna Pusić: Izbjeglički problem moramo rješavati tamo gdje je nastao

Razlog su siromaštvo i strah od seksualnog nasilja, piše AFP. Organizacija 'Čuvajmo djecu' u svojem izvješću 'Premlade za udaju' navodi kako su dječji brakovi u Siriji, prije eskalacije sukoba 2011. imali udio od 13 posto u ukupnom broju sklopljenih brakova. Međutim, prisilni brakovi među sirijskim djevojčicama izbjeglicama u Jordanu odonda su udvostručeni, stoji u izvješću. 

Čak 48 posto djevojčica prisiljeno je udati se za muškarce koji su najmanje 10 godina stariji od njih.

'Djevojčice koje se udaju prije 18 godine više su izložene obiteljskom nasilju, prekidaju školovanje, a rane trudnoće ugrožavaju im zdravlje. Osim toga, zdravstvena zaštita uglavnom im nije dostupna', istaknula je Saba al-Mobaslat iz organizacije 'Čuvajmo djecu' koja djeluje u Jordanu.

Prema podacima UNICEF-a, među sirijskim izbjeglicama u Jordanu dječji brakovi u 2013. godini imali su udio od 25 posto u ukupnom broju brakova dok je godinu dana ranije taj udio iznosio 18 posto. No, u prvom kvartalu 2014. broj dječjih brakova skočio je na čak 32 posto.

Fotografija koja je raznježila cijeli svijet

U Jordanu se nalazi oko 600 tisuća izbjeglica iz Sirije, a djevojčice mlađe od 18 godina mogu se udavati uz dopuštenje suda. Primjerice, u 2013. je registrirano 735 brakova djevojčica mlađih od 18 godina dok ih je 2011. bilo tek 42. 

'Obitelji udajom pokušavaju zaštititi djevojčice od seksualnog nasilja koje je svuda oko njih. No, s obzirom da je riječ o siromašnim ljudima s više djece, tako se smanjuje broj usta koja moraju hraniti', stoji u izvješću.

Posljedice prisilnih brakova za djevojčice su psihičke, često i mentalne pa i fatalne. Djevojčica koja je mlađa od 15 godina ima pet puta više šanse umrijeti tijekom porođaja od odrasle žene. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene