Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalna prijetnja zdravlju

Prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja u Europi: Broj oboljelih prešao 11 tisuća

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Zabilježen je prvi smrtni slučaj povezan uz majmunske boginje u Europi. Ujedno je to i drugi smrtni slučaj koji nije u Africi. Ranije tijekom dana, Brazil je javio o smrtnom slučaju u toj zemlji.

Španjolska je u petak izvijestila o svom prvom smrtnom slučaju povezanom s majmunskim boginjama.

Pročitajte i ovo Ilustracija prenose je mačke Rijetka infekcija stigla do Europe: Prvi simptom su ranice, može zahvatiti i oči, pluća, kosti Ilustracija Smrtonosna bolest Otkriven vrlo zarazan soj ptičje gripe na farmi: Najavljeno ubijanje više od 100.000 kokoši

Taj slučaj se smatra prvim smrtnim slučajem u Europi od ove bolesti i drugim izvan Afrike u trenutnoj epidemiji.

Brazil je ranije u petak izvijestio o prvom smrtnom slučaju izazvanom majmunskim boginjama izvan afričkog kontinenta u trenutnom valu bolesti.

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije od 22. srpnja, u svijetu je zabilježeno samo pet smrtnih slučajeva, svi u afričkoj regiji, piše Reuters.

WHO je prošle subote proglasio epidemiju majmunskih boginja koje se vrlo brzo šire - globalnom zdravstvenom prijetnjom i objavio najviši stupanj upozorenja.

U svojem posljednjem izvješću španjolsko ministarstvo zdravstva navodi da je u zemlji potvrđeno 4298 slučajeva.

120 oboljelih je hospitalizirano, a jedna je osoba preminula. Glasnogovornik Ministarstva zdravstva odbio je dati dodatne pojedinosti o preminuloj osobi.

U Hrvatskoj 11 slučajeva

Europski centar za prevenciju i suzbijanje zaraznih bolesti objavio je u četvrtak da je od početka izbijanja majmunskih boginja do 28. srpnja 2022. prijavljen je 11.001 potvrđeni slučaj majmunskih boginja iz 27 zemalja EU-a.

Redom - Španjolska 3738, Njemačka 2459, Francuska 1827, Nizozemska 879, Portugal 588, Italija 426, Belgija 393, Austrija 118, Irska 85, Švedska 81, Danska 71, Poljska 53, Norveška 50, Mađarska 37, Slovenija 33, Grčka 32, Luksemburg 23, Rumunjska 20, Finska 17, Malta 17, Češka 16, Hrvatska 11, Island 9, Slovačka 6, Estonija 5, Bugarska 4 i Latvija 3.

Šest slučajeva prijavljeno je iz dvije zemlje Zapadnog Balkana: Srbije 5 i Bosne i Hercegovine 1. Osim toga, jedan slučaj je prijavljen iz Turske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene