Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOMENTIRALI I PONUDU ZA RAZMJENU

Iz Kremlja se oglasili nakon uhićenja Putinova prijatelja Medvedčuka: "Te nakaze koje sebe nazivaju ukrajinskim vlastima..."

Vladimir Putin i Viktor Medvedčuk (Foto: AFP)
Vladimir Putin i Viktor Medvedčuk (Foto: AFP) Foto: Afp
Rusija je u srijedu poručila Ukrajini da se "pripazi" nakon što je ta zemlja u utorak uhitila proruskog političara Viktora Medvedčuka te je također odbila prijedlog Kijeva o njegovoj razmjeni za ukrajinske ratne zarobljenike, upozorivši da bi se oni koji ga drže mogli uskoro i sami naći u pritvoru.

Ukrajinska sigurnosna služba priopćila je u utorak da je uhitila odbjeglog Viktora Medvedčuka, koji je bio u kućnom pritvoru zbog sumnje za izdaju, ali je pobjegao nekoliko dana nakon ruske invazije.

Medvedčuk, koji kaže da je ruski predsjednik Vladimir Putin krsni kum njegovoj kćeri, poriče optužbe za izdaju.

Na fotografiji koju je u utorak tvitao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, Medvedčuk je bio u ukrajinskoj vojnoj odori, raščupan i vidno umoran s lisicama na rukama.

"Te nakaze koje sebe nazivaju ukrajinskim vlastima kažu da žele iz Medvedčuka iznuditi priznanje, brzo i pošteno, osuditi ga i potom ga razmijeniti za ratne zarobljenike", rekao je Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti.

"Ti bi ljudi trebali pripaziti i dobro zaključati vrata po noći kako sami ne bi postali oni koji će se razmjenjivati", rekao je Medvedev.

Medvedčuk, vođa stranke Oporbena platforma - Za život, u veljači je pobjegao iz kućnog pritvora. Protiv njega je prošle godine pokrenut postupak za izdaju.

Kremlj je rekao da se radi o politički motiviranom slučaju te je odbacio tvrdnje da je Medvedčuk održavao komunikaciju s ruskim vodstvom.

Dmitrij Peskov je dodao da će Kremlj pratiti sudbinu ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka i da će pozvati europske političare da to učine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ANALIZA RUSKIH PRIJETNJI Je li nuklearni rat zaista moguć? Stručnjak poručuje: "Jedan od mitova koji se protežu još od početka rata jest da se može zviznuti jedna mala pa nikom ništa..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna obavijestili kijev Rusija objavila zahtjeve za prekid invazije na Ukrajinu: "To je to. Prestat će za trenutak"

"Pratit ćemo sudbinu Viktora Medvedčuka i također pozivamo europske političare da učine isto, s obzirom da su uvijek jako zabrinuti za slobodu govora", rekao je Peskov.

Na ukrajinski prijedlog o njegovoj zamjeni za ratne zarobljenike, Peskov je kazao da je Medvedčuk ukrajinski državljanin i strani političar.

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) je upozorila sve "proruske izdajnike i agente ruskih tajnih službi" da će ih se privesti pred lice pravde za sve sadašnje zločine.

 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene