Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija će uvesti "krajnje mjere" kako bi spriječila nekontrolirani dolazak migranata u slučaju da na jesen ponovo oživi balkanska migrantska ruta, upozorila je u četvrtak nakon sjednice slovenske vlade ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.


Na prvoj sjednici nakon povratka ministara s godišnjih odmora razgovaralo se, među ostalim, o bojazni od ponovnog otvaranja balkanske migrantske rute ako ne bude funkcionirao dogovor EU-a i Turske o zadržavanju izbjeglica u kampovima u Turskoj.

Vezani članci Pronađeni mrtvi migranti u Teksasu Užas u SAD-u: 46 migranata pronađeno mrtvo u prikolici tegljača Tisuće izbjeglica iz BiH preko Hrvatske žele do zapadne Europe (Foto: Dnevnik.hr) Migranti su opet na granicama Hrvatske: Hoće li se ponoviti 2016. godina i izbjeglička kriza?

"Situacija s migrantima trenutačno je mirna, ali se bojim da je to samo prividno zatišje", kazala je slovneska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar. Upozorila je da EU još uviijek nema zajedničku migracijsku politiku te da nije jasno hoće li sporazum s Turskom o zadržavanju migranata stvarno funkcionirati.

Slovenija će u slučaju da se ponovi lanjski masovni dolazak migranata i izbjeglica na njene granice biti prisiljena uvesti oštre "krajnje mjere" kako bi neželjene migrante zaustavila, upozorila je ministrica.

Naglasila je da je u završnoj fazi donošenje novog zakona o strancima, koji će omogućiti što brže vraćanje nezakonitih migranata u susjedne države, te da policija i vojska pojačano nadziru granicu s Hrvatskom a da lani postavljena žičana ograda ostaje do daljnjega.

Po njezinim riječima, Slovenija se intenzivno priprema na "crni scenarij" ponavljanja lanjske migrantske krize i oživljavanje balkanske izbjegličke rute i ni u kojem slučaju neće dopustiti masovni dolazak izbjeglica bez kontrole jer ne želi riskirati i postati "džep" u kojemu će zapeti velik broj migranata iz Afrike i s Bliskog istoka na putu u zemlje u koje žele ići. 

Orepić: 'Nema naznaka o krizi kakva je bila prošle godine'

Hrvatska čvrsto nadzire zelenu granicu, rekao je tehnički ministar Vlaho Orepić. Iako ima pojedinačnih nelegalnih prelazaka, nema naznaka, kako je rekao, o velikoj migrantskoj krizi kakva je bila prošle godine.

'Gdje će nas nečija politika odvesti, to ćemo vidjeti, ali sada je Republika Hrvatska i cijelo područje stabilno, imate doslovno oko 1300 ljudi u Srbiji na tri mikrolokacije i ne predstavljaju nikakvu ugrozu za RH kad govorimo o migrantskim kretnjama', poručio je Orepić. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju