Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska vlada računa da će je izbjeglice iduće godine koštati čak 123 milijuna eura.


Europska komisija odobrila je 10,2 milijuna eura hitne pomoći Sloveniji za suočavanje s izbjegličkom krizom, potvrdio je u petak europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopulos, a slovenska vlada računa da će je izbjeglice iduće godine koštati čak 123 milijuna eura.

Nešto više od milijun eura odobreno je iz zajedničkog europskog fonda za integraciju, migracije i azilnu politiku, a ostalo iz fonda za unutarnju sigurnost, kako bi Slovenija mogla bolje upravljati velikim priljevom izbjeglica balkanskom rutom, u korist svih država koje su na toj ruti, kazao je u Bruxellesu Avramopulos.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Novi plan za zapadni Balkan: "Frontex će se moći rasporediti na granice između država" Tisuće izbjeglica iz BiH preko Hrvatske žele do zapadne Europe (Foto: Dnevnik.hr) Migranti su opet na granicama Hrvatske: Hoće li se ponoviti 2016. godina i izbjeglička kriza?

IZBJEGLICE U HRVATSKOJ Kroz zimski centar u Slavonskom Brodu u 24 sata prošlo 5.000 izbjeglica

Sredstva će među ostalim biti upotrijebljena za otvaranje novih prihvatnih kapaciteta i poboljšanje uvjeta za smještaj izbjeglica u onima koja već djeluju.

Riječ je o dodatnim sredstvima, a ne redovnom financiranju iz fondova za azil i unutarnju sigurnost, u okviru kojih je Sloveniji za razdoblje 2014-2020. na raspolaganju oko 60 milijuna eura pomoći.

Kanadski premijer predviđa prihvat 25.000 sirijskih izbjeglica

Slovenija je nedavno od EU-a zatražila dodatnu financijsku pomoć od 60 milijuna eura za idućih šest mjeseci za suočavanje s izbjegličkim valom u kojemu je od sredine prošlog mjeseca kroz zemlju prošlo skoro 160.000 migranata, a od zemlja Schengenskog prostora očekuje i potporu u policijskim snagama i opremi kako bi se mogla suočavati s izbjegličkim priljevom i bolje ga kontrolirati.

Ministar financija Dušan Mramor izjavio je ovog tjedna da bi po izračunima vlade prosječni dnevni priljev od 8 do 9 tisuća migranata Sloveniju, kako sada stoje stvari, iduće godine stajao ukupno 123 milijuna eura, zbog čega će i deficit proračuna iduće godine biti veći nego što se predviđalo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju