Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odobrena sredstva

Slovenija dobila 10 milijuna izvanredne europske pomoći za izbjegličku krizu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada računa da će je izbjeglice iduće godine koštati čak 123 milijuna eura.

Europska komisija odobrila je 10,2 milijuna eura hitne pomoći Sloveniji za suočavanje s izbjegličkom krizom, potvrdio je u petak europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopulos, a slovenska vlada računa da će je izbjeglice iduće godine koštati čak 123 milijuna eura.

Nešto više od milijun eura odobreno je iz zajedničkog europskog fonda za integraciju, migracije i azilnu politiku, a ostalo iz fonda za unutarnju sigurnost, kako bi Slovenija mogla bolje upravljati velikim priljevom izbjeglica balkanskom rutom, u korist svih država koje su na toj ruti, kazao je u Bruxellesu Avramopulos.

Pročitajte i ovo Kombi s migrantima Odbio se zaustaviti Optužen Moldavac koji je divljao po Zagrebu u kombiju punom migranata Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

IZBJEGLICE U HRVATSKOJ Kroz zimski centar u Slavonskom Brodu u 24 sata prošlo 5.000 izbjeglica

Sredstva će među ostalim biti upotrijebljena za otvaranje novih prihvatnih kapaciteta i poboljšanje uvjeta za smještaj izbjeglica u onima koja već djeluju.

Riječ je o dodatnim sredstvima, a ne redovnom financiranju iz fondova za azil i unutarnju sigurnost, u okviru kojih je Sloveniji za razdoblje 2014-2020. na raspolaganju oko 60 milijuna eura pomoći.

Kanadski premijer predviđa prihvat 25.000 sirijskih izbjeglica

Slovenija je nedavno od EU-a zatražila dodatnu financijsku pomoć od 60 milijuna eura za idućih šest mjeseci za suočavanje s izbjegličkim valom u kojemu je od sredine prošlog mjeseca kroz zemlju prošlo skoro 160.000 migranata, a od zemlja Schengenskog prostora očekuje i potporu u policijskim snagama i opremi kako bi se mogla suočavati s izbjegličkim priljevom i bolje ga kontrolirati.

Ministar financija Dušan Mramor izjavio je ovog tjedna da bi po izračunima vlade prosječni dnevni priljev od 8 do 9 tisuća migranata Sloveniju, kako sada stoje stvari, iduće godine stajao ukupno 123 milijuna eura, zbog čega će i deficit proračuna iduće godine biti veći nego što se predviđalo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene