Smeđi medvjedi
Smeđi medvjedi Foto: Pixsell

Bliski susreti medvjeda i čovjeka u Sloveniji nisu sasvim rijetki, a nedavni je napad medvjedice na neopreznog lovca ponovo otvorio pitanje održivosti medvjeđe populacije, koja je u porastu.


"Već duže vrijeme upozoravamo da je medvjeda kod nas previše s obzirom na naš prostor i bojim se da ovo neće biti izoliran slučaj", kazao je državni tajnik u slovenskom ministarstvu poljoprivrede Anton Harej, komentirajući incident u kojemu je proteklog vikenda nastradao 63-godišnji lovac.

Njega je u šumi, dok je bio s ostalim članovima lovačke družine, napala medvjedica braneći svojeg mladunca, a "zaradio" je slomljenu ruku, ozljede rebara i rane na leđima.

"Još 2004. imali smo u Sloveniji oko 400 medvjeda, a sada ih je po nekim ocjenama 1200, što je bitno previše s obzirom na naš prostor", kazao je državni tajnik.

Razdoblje učetvorostručenja broja medvjeda u Sloveniji koincidira s vremenom njezina članstva u Europskoj uniji, makar nije poznato postoji li između te dvije činjenice uzročno-posljedična veza.

Ilustracija VIDEO Češki milijunaš jurio autocestom u Njemačkoj brzinom od 417 km/h pa se pohvalio videom: Policija otvorila istragu

Predsjednik Milanović posjetio Kraš - 1 Milanović komentirao situaciju u Ukrajini: "Povući ćemo sve do zadnjeg vojnika. Hrvatska se od toga mora maknuti kao od požara"

O eventualnom odstrelu medvjeda odlučuju država, koja je vlasnica većine šuma, koje pokrivaju više od 60 posto slovenskog teritorija, te slovensko ministarstvo za okoliš i prostor.

Riječ je o vrlo osjetljivoj temi s obzirom na to da je medvjed zakonom zaštićen te da brojna društva za zaštitu životinja zagovaraju nalaženje rješenja za suživot čovjeka i životinja.

Ministarstvo za okoliš i prostor objavilo je u ponedjeljak da neće predložiti odstrel medvjedice koja je u zadnjem incidentu napala lovca i njezina mladunca te upozorilo da višegodišnje planove odstrela divljači i zaštićenih vrsta donosi vlada.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju