Lansiranje balističke rakete u Sjevernoj Koreji (Foto: Arhiva/AFP)
Lansiranje balističke rakete u Sjevernoj Koreji (Foto: Arhiva/AFP)

Sjeverna Koreja zaprijetila je ''nemilosrdnim napadom'' na američki teritorij ususret zajedničkim vojnim vježbama SAD-a i Južne Koreje te istaknula da će se Amerika suočiti s ''konačnim uništenjem''.


Pjongjang je u službenom listu Sjeverne Koreje upozorio da su vježbe, koje će početi u ponedjeljak ''nemarno ponašanje koje vodi situaciju u nekontroliranu fazu nuklearnog rata''.

Tisuće trupa sudjelovat će u deset dana vojnih vježbi, kojima je svrha da pripreme američke i južnokorejske snage za konflikt sa Sjevernom Korejom, zbog povećanih tenzija na tom poluotoku.

Washington je vježbe opisao kao ''obrambene po prirodi'', ali Pjongjang smatra da su one pripreme za rat, piše Independent.

Podsjetimo, Pjongjang je testirao dvije međukontinentalne balističke rakete u srpnju za koje se čini da mogu doseći dobar dio američkog kontinenta. Reagirajući na to, američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je "svim mogućim sredstvima" Sjevernoj Koreji.

Na to je Pjongjang odgovorio obećanjem da će ispaliti rakete na američki teritorij Guam u Tihom oceanu. Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un stavio je taj plan na čekanje, ali je upozorio da njegovo izvođenje ovisi isključivo o ponašanju Washingtona.

Seul i Washington počinju u ponedjeljak zajedničku godišnju vojnu vježbu "Ulchi Freedom Guardian" tijekom koje će se više desetaka tisuća vojnika uvježbavati za zaštitu Južne Koreje protiv sjevernokorejskog napada.

U očima Pjongjanga ta je vježba provokativna proba za invaziju njezina teritorija. Svake godine iznosi prijetnju o vojnoj odmazdi.

"Zajednički manevri su eksplicitan izraz njihova neprijateljstva spram nas, i nitko ne može jamčiti da se ta vježba neće pretvoriti u pravu bitku", piše u nedjelju dnevnik Sjeverne Koreje Rodong Sinmun o zajedničkim vježbama pod nazivom Ulchi Freedom Guardian.

"UFG je kompjutorska simulacija obrambene vježbe u svrhu povećanja spremnosti, zaštite regije i održavanja stabilnosti na Korejskom poluotoku", stoji u priopćenju Pentagona.

Američki State Department dao je na znanje da će se operacija Ulchi Freedom Guardian (UFG) koja potječe iz 1976. godine i temelji se uglavnom na kompjuterskoj simulaciji održati kao što je predviđeno.

Pentagon je u petak priopćio da će u vježbama sudjelovati oko 17.500 američkih vojnika zajedno s vojnicima iz Australije, Kanade, Kolumbije, Danske, Novog Zelanda, Nizozemske i Velike Britanije.