Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sirija je u nedjelju osudila 'očitu agresiju' Turske optuživši je da je srušila njezin vojni zrakoplov u pograničnom području Kassabu, na sjeverozapadu zemlje.


'U očitoj agresiji koja svjedoči o umiješanosti (turskog premijera Recepa Tayyipa) Erdogana u pružanje potpore terorističkim skupinama, turska protuzračna obrana je srušila sirijski vojni zrakoplov koji je gonio terorističke skupine u unutrašnjosti sirijskog područja Kassaba', istaknuo je sirijski vojni izvor.

Vezani članci Slika nije dostupna Ovaj avion mogao bi iz temelja promijeniti odnose Rusije i Turske Slika nije dostupna Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Pilot se uspio katapultirati i iskočiti pomoću padobrana, dodaje taj izvor.

Režim naziva 'teroristima' sve pripadnike oporbe i pobunjenike koji žele srušiti predsjednika Bashara al-Assada.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan čestitao je pak turskoj vojsci što je srušila taj sirijski zrakoplov i upozorio je da će odgovor Turske biti snažan bude li Sirija povrijedila njezin zračni prostor. Turski dužnosnici tvrde da je sirijski zrakoplov povrijedio turski zračni prostor.

'Naš će odgovor biti snažan ako narušite naš zračni prostor', rekao je Erdogan na jednom predizbornom skupu.

Turska srušila sirijski vojni zrakoplov

'Turska protuzračna obrana je pogodila sirijskog lovca-bombardera dok je gađao područja na sjeveru pokrajine Latakije. Letjelica se zapalila i srušila na sirijski teritorij', izvijestio je nešto ranije Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Sirijski aktivisti navode da se izgred dogodio u blizini područja na kojem se sirijski pobunjenici bore sa snagama predsjednika Bashara al-Assada za kontrolu graničnog prijelaza između dviju zemalja.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od Erdoganove vlade da 'prekine svoju agresiju i podupiranje terorizma' te da više 'ne koristi tursku vojsku u uzaludnim pustolovinama protiv Sirije (...) koja i dalje želi održavati dobre bilateralne veze' s Turskom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook