Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

Musk otkrio kada je posljednji put razgovarao s Putinom. SAD dostavlja Ukrajini novo ubojito oružje

Nakon ruskog raketiranja ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako se Ukrajinu ne može uplašiti. "Mi smo ujedinjeni i Ukrajinu se ne može zaustaviti", poručio je.

 

  • Ruski raketni napadi na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu uzrokovali su u ponedjeljak nestanak električne energije u mnogim dijelovima zemlje
  • U raketnim napadima ubijeno je najmanje 19 civila, 105 ih je ranjeno, četiri regije privremeno su ostale bez struje
  • Rusiji ponestaje oružja za rat protiv Ukrajine, rekao je šef britanske obavještajne službe Sir Jeremy Fleming
  • Ruski zapovjednici na bojištu znaju da se zalihe njihove municije tope, rekao je šef obavještajaca
  • O očajnoj situaciji govori korištenje zarobljenika kao pojačanja

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:23 Kanada će rasporediti oko 40 borbenih inženjera u Poljsku kako bi obučili ukrajinske sapere u inženjerskim vještinama, korištenju eksploziva za radove rušenja i razminiranja, izjavila je kanadska ministrica obrane Anita Anand.

Ukrajina kaže da je 30 posto energetske infrastrukture pogođeno ruskim projektilima

22:03 Ukrajinski ministar energetike, Herman Haluščenko, rekao je za CNN da su ruski projektili pogodili otprilike 30% energetske infrastrukture u zemlji od ponedjeljka.

"Šaljemo ovu poruku našim partnerima: Moramo zaštititi nebo. Rusi ne igraju neke igre s međunarodnim pravom. Nije ih briga za bilo kakve međunarodne sporazume ili konvencije.”

Također je rekao za da je ovo prvi put od početka rata da je Rusija "dramatično gađala" ukrajinsku energetsku infrastrukturu i da Ukrajina radi na brzom ponovnom povezivanju iz drugih izvora.

Rusko ministarstvo obrane ranije je potvrdilo da njegove trupe nastavljaju zračne udare dugog dometa na ukrajinsku vojnu i energetsku infrastrukturu. Izvješća sugeriraju da je šest osoba ozlijeđeno u drugom ruskom napadu na termoelektranu Ladižin (LTPP) u ukrajinskoj regiji Vinitsia.

Haluščenkovi komentari dolaze nakon što su neke zemlje NATO-a i UN upozorili da bi Rusija mogla počiniti ratni zločin svojim napadima na civilne ciljeve koji su u tijeku.

21:44 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski istaknuo je kako Rusija nema pravo predsjedati Odborom za svjetsku baštinu UNESCO-a jer time obezvrjeđuje samu instituciju te je pozvao na njezino isključenje iz svih tijela UNESCO-a i iz same organizacije.
Rekao je to u obraćanju sudionicima 215. zasjedanja Izvršnog odbora UNESCO-a.

Molim vas, recite mi zašto su predstavnici Rusije i dalje među vama? Što rade u UNESCO-u? Kako mogu biti predstavnici jedne terorističke države u UNESCO-u, koja se ponosi razaranjima koja uzrokuje u drugoj zemlji?” rekao je Zelenski.
Istodobno je zahvalio UNESCO-u na potpori Ukrajini u ovom trenutku i na svim načelnim izjavama koje su dane za zaštitu Ukrajine i kulture od ruske agresije.

“Ali ipak su potrebni novi koraci, koraci koje će Rusija osjetiti. Teroristička država definitivno nema pravo predsjedati jednim od ključnih tijela za zaštitu kulturne i prirodne baštine – UNESCO-vim Odborom za svjetsku baštinu. Takvo rusko predsjedništvo obezvrjeđuje samu instituciju, njen značaj, njen ugled. Nedopustivo je dopustiti Rusiji da uništi autoritet UNESCO-a. Teroristička država mora biti isključena iz svih tijela UNESCO-a i iz same Organizacije. Neka to bude povijesni primjer za sve u svijetu da nitko neće tolerirati neprijatelja kulture, neprijatelja povijesti, neprijatelja obrazovanja, neprijatelja znanosti”, rekao je ukrajinski predsjednik.

20:57 Ured glavnog ukrajinskog tužitelja objavio je da je iz masovne grobnice u Limanu ekshumirano 78 tijela.

Neka od 34 tijela ekshumirana u Sviatohirsku u Doneckoj oblasti imaju znakove nasilne smrti. Na groblju u Limanu vlasti su pronašle oko 110 grobova, uključujući grobove djece.

SAD šalje Ukrajini moćne protuzračne obrambene sustave

20:36 SAD ubrzava isporuku dvaju nacionalnih naprednih raketnih sustava zemlja-zrak (NASAMS) Ukrajini, priopćila je Bijela kuća.

Predsjednik Joe Biden obećao je potporu protuzračnoj obrani Kijeva u telefonskom razgovoru s predsjednikom Volodimirom Zelenskim u ponedjeljak, nakon vala razornih ruskih raketnih napada na gradove diljem Ukrajine.

SAD je do sada odobrio slanje Ukrajini ukupno osam NASAMS protuzračnih obrambenih sustava, pri čemu se očekuje da će dva biti isporučena uskoro, a još šest poslanih u duljem vremenskom roku.

U razgovoru s novinarima, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je:

"Mislimo da smo na dobrom putu da ova prva dva tamo dopremimo u vrlo bliskoj budućnosti. Svakako smo zainteresirani za ubrzanje isporuke NASAMS-a Ukrajini što je prije moguće"

20:32 Izvršni direktor Tesle Elon Musk opovrgnuo je tvrdnje da je razgovarao s Vladimirom Putinom prije nego što je na Twitteru objavio svoj  mirovni plan Ukrajine i Rusije.

Prošlog je tjedna najbogatiji čovjek svijeta podijelio ono za što vjeruje da će biti vjerojatni ishod rata u Ukrajini. Predložio je da će se referendumi na anektiranim teritorijima ponoviti pod nadzorom Ujedinjenih naroda i da će Ukrajina prihvatiti oblik neutralnosti.

Nakon izvješća Vicea u kojem se tvrdi da je razgovarao s Vladimirom Putinom prije nego što je tvitao prijedlog, šef Tesle je rekao: "Razgovarao sam s Putinom samo jednom i to prije otprilike 18 mjeseci. Tema je bila svemir."

18:42 Vladimir Putin rekao je čelniku Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafaelu Grossiju, da je situacija oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja "zabrinjavajuća". Na sastanku u Sankt Peterburgu koji je prenosila ruska državna televizija, Putin je rekao Grossiju da je Moskva otvorena za dijalog i da će razgovarati o "svim pitanjima" u vezi s radom nuklearnog postrojenja.

18:40 Čelnici G7, skupine najsnažnijih gospodarstava svijeta, osudili su u utorak ruska razorna raketiranja gradova diljem Ukrajine i kazali da će ruskog predsjednika Vladimira Putina i druge odgovorne za te zločine pozvati na odgovornost.

18:20 Britanska premijerka Liz Truss najavila je da će što skorije posjetiti Ukrajinu.

Poručila je i da se nastavlja velika međunarodna potpora Ukrajini.

 

 

 17:15 Mađarski premijer Viktor Orban se tijekom svog boravka u Berlinu u utorak založio za pregovore između Rusije i SAD-a o miru u Ukrajini i pritom naveo bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa kao pogodnog pregovarača.

"Možda će mnogima ovo zvučati brutalno, ali nada u mir se zove Donald Trump", rekao je Orban na raspravi njemačkog časopisa Cicero o globalnoj političkoj situaciji.

Orban smatra da aktualni američki predsjednik Joe Biden zbog svojih verbalnih napada na ruskog predsjednika Vladimira Putina nije pogodna osoba za pregovore na strani SAD-a.

Mađarski premijer smatra da rat u Ukrajini neće biti okončan pregovorima Rusije i Ukrajine, nego Rusije i SAD-a.

"Tko vjeruje da ovaj rat može biti okončan rusko-ukrajinskim pregovorima, taj ne živi u realnosti. Raspodjela moći je negdje drugdje", zaključio je Orban.

"Merkel bi spriječila rat"

Orban, koji boravi u trodnevnom posjetu Berlinu, tijekom kojeg se susreo s aktualnim kancelarom Olafom Scholzom, ali i bivšom kancelarkom Angelom Merkel, pohvalio je djelovanje bivše kancelarke nakon aneksije Krima 2014.

"Ono što je Angela Merkel učinila 2014. tijekom Krimske krize je remek-djelo", rekao je Orban.

On je rekao kako tada nije došlo do rata samo zahvaljujući njemačkim diplomatskim naporima koji su, kako je rekao, ove godine, prilikom napada Rusije na Ukrajinu, izostali.

"U veljači nije bilo nikoga tko bi i pokušao spriječiti rat“, rekao je Orban, po čijem mišljenju bi Merkel spriječila rat u Ukrajini. Mađarski premijer žestoko je ranije kritizirao Merkel zbog odnosa prema izbjeglicama.

On je iznova kritizirao sankcije Europske komisije protiv Rusije. „Sankcije u ovoj formi će nas stajati glave", rekao je Orban.

17:12 Ruska državna financijska agencija Rosfinmonitoring objavila je da je na popis terorista i ekstremista dodala i američku tehnološku kompaniju Meta.

Tvrde da su namjerno dozvolili govor mržnje protiv Rusije.

17:10 Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastat će se u Kazahstanu 13. listopada, izvijestila je ruska državna novinska agencija Interfax pozivajući se na Putinova glasnogovornika Dmitrija Peskova.

17:05 Na brifingu u Ministarstvu vanjskih poslova, glasnogovornica Maria Zaharova izrazila je nezadovoljstvo zbog Moldavije i Estonije. Rekla je da je Rusija zabrinuta zbog izjava estonskog ministra vanjskih poslova Urmasa Reinsalua, kao i zbog incidenta u Moldaviji.

 

 

17:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je čelnike zemalja G7 da podrže međunarodnu misiju na ukrajinsko-bjeloruskoj granici. 

15:50 Članovi G7 obećali su da će podupirati Ukrajinu "koliko god bude potrebno" nakon rata s Rusijom.

15:43 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je kako obrambeni savez pomno prati ruske nuklearne snage te da će namjerni napad na kritičnu infrastrukturu saveznika naići na "ujedinjen i odlučan odgovor", piše Sky News.

Dodao je kako je NATO udvostručio broj borbenih skupina na istoku te da bi se iste mogle brzo povećati na veličinu brigade.

15:30 Novi ruski zračni udari na energetska postrojenja u Dnjipropetrovskoj oblasti u srednjoj Ukrajini prouzročili su "velika razaranja", rekao je u utorak guverner oblasti Valentin Reznjičenko.

"Rusi su raketirali energetsku infrastrukturu u Pavlohradu i Kamjansku: prouzročena su velika razaranja", istaknuo je, dodajući da su "mnoga sela ostala bez struje".

"Na tom području uveden je sustav posvemašnje štednje električne energije kako bi bolnice, javni prijevoz i druga važna društvena infrastruktura mogla raditi", dodao je, pozivajući stanovnike na "štednju struje".

Ukrajinska vlada je u utorak pozvala građane da "ograniče" potrošnju struje nakon ruskih napada dan ranije na energetska postrojenja u nekim oblastima.

"Danas vas pozivamo da ograničite potrošnju struje. Također, molimo vas da u vrijeme najveće potrošnje - od 17.00 do 23.00 sata - ne uključujete uređaje koji su veliki potrošači", pozvao je ukrajinski premijer Denis Šmihalj na Telegramu.

U utorak su i druge oblasti bile na meti ruskih zračnih udara na energetsku infrastrukturu.

Na jugu su "u raketnim i napadima bespilotnim letjelicama oštećena dva postrojenja" u okolici Vinnicje, pri čemu su dvije osobe ranjene, objavilo je južno zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga na Facebooku.

Ranije je guverner Ljvivske oblasti, na zapadu, izvijestio o "trima eksplozijama na dvama infrastrukturnim objektima na tom području".

Rusija je u ponedjeljak pokrenula val zračnih udara velikih razmjera, kakvih nije bilo zadnjih mjeseci, u kojemu je prvi put od kraja lipnja gađan Kijev i koji su prouzročili velik prekid u opskrbi električnom energijom u nekoliko oblasti, napose onima udaljenim od bojišnice.

14:48 U Njemačkoj se sve glasnije prosvjeduje protiv njemačke vlade, čiju se politiku prema Rusiji smatra glavnim krivcem za porast inflacije i rast cijena energenata, a tisuće ljudi, uglavnom na istoku zemlje, izišlo je u ponedjeljak navečer na nove prosvjede.

14:30 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je na Twitteru nove podatke o ruskim vojnim gubicima od početka rata. Kako stoji u inforgrafici, do sada je u ratu poginulo 63110 ruskih vojnika.

14:17 Ruski predsjednik Vladimir Putin otputovat će u četvrtak u Kazahstan na susret s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

14:14 U 3500 naselja širom Ukrajine ponovno je puštena struja, dok 300 područja u Ukrajini i dalje ostaje bez opskrbe električnom energijom.

14:00 Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov rekao je u utorak da je Moskva otvorena za razgovore sa Zapadom o ratu u Ukrajini, ali da još nije dobila ozbiljnu ponudu za pregovore. Lavrov je na državnoj televiziji rekao da su dužnosnici, uključujući glasnogovornika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Johna Kirbyja, rekli da su Sjedinjene Države bile otvorene za razgovore, ali ih je Rusija odbila.

"To je laž", rekao je Lavrov. "Nismo dobili ozbiljne ponude za kontakt", dodao je. Lavrov je rekao i da Rusija neće odbiti sastanak između predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena na idućem sastanku G20 te da će razmotriti prijedlog ako ga dobije.

"Više smo puta rekli da nikad ne odbijamo sastanke. Ako bude bilo prijedloga, onda ćemo ga razmotriti", rekao je ruski ministar vanjskih poslova. Govoreći o mogućnosti da bi Turska mogla biti domaćin razgovora između Rusije i Zapada, Lavrov je rekao da će Moskva biti spremna saslušati sve prijedloge, ali ne može unaprijed reći hoće li to dovesti do rezultata. Dodao je da će turski predsjednik Tayyip Erdoğan imati priliku iznijeti prijedloge Putinu ovog tjedna u Kazahstanu.

13:20 Rusko Ministarstvo obrane potvrdilo je današnje nove napade na ukrajinske gradove. Naglasili su kako su cilj udara vojni zapovjedni i energetski objekti. "Danas su Oružane snage Ruske Federacije nastavile s masovnim napadima dalekometnim precizno navođenim oružjem iz zraka i mora protiv vojnih zapovjednih i kontrolnih objekata i energetskog sustava Ukrajine. Sve zacrtane mete su pogođene", objavilo je Ministarstvo.

12:40 Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij uputio je apel stanovnicima da naprave manje zalihe vode zbog mogućnosti prekida u opskrbi vodom uslijed ruskih napada.

12:00 Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu te piše da Rusi imaju sve manje preciznog naoružanja. "Ruski napadi na ukrajinsku energetsku mrežu vjerojatno neće slomiti volju Ukrajinaca za borbom, ali bi rusko korištenje ograničenih zaliha preciznog naoružanja moglo smanjiti broj opcija koje Putin ima za remećenje protuofenzive u Hersonu i Luhansku", piše ISW. Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je da nije uočio pokazatelje da ruske snage formiraju ofenzivne skupine u Bjelorusiji i izričito je naveo da nema prijetnje od napada s teritorija Bjelorusije.

"Malo je vjerojatno da će ruske i bjeloruske snage napasti Ukrajinu sa sjevera unatoč najavi", poručili su, dodavši da bi Kremlj mogao pokušati upotrijebiti dodatne ruske snage u Bjelorusiji kako bi fiksirao ukrajinske snage u blizini Kijeva i spriječio njihovo preraspoređivanje na drugim lokacijama za protuofenzivu.

10:29 Najnoviji iskaz brutalnosti Vladimira Putina napad je bijesa zbog dizanja u zrak njegova prepoznatljivog Krimskog mosta, no njegovo neselektivno gađanje ukrajinskih civila također povećava izglede za užasan novi obrat u opakom ratu, piše CNN, dodajući da je poruka očita - Putin ne namjerava biti ponižen.

"On neće priznati poraz. I spreman je izazvati pokolj civila kao odgovor na neuspješnost na bojnom polju. No, mete su mu u ponedjeljak imale malu vojnu vrijednost. Sve ovo pokazuje da bi Putin mogao napraviti novi krvavi zaokret u ratu, koji je prošao kroz više strateških faza", zaključuje CNN.

10:10 Američka vlada najavila je da će Ministarstvo zdravstva potrošiti 290 milijuna dolara na lijek protiv zračenja pod nazivom Nplate, koji planiraju dodati zalihama za "nuklearne hitne slučajeve". Ovaj se lijek koristi kao tretman za one koji su akutno izloženi zračenju, piše Reuters. Dužnosnici američkog ministarstva zdravstva poručili su da je kupnja Nplatea dio stalnih napora da se zemlja pripremi za širok raspon prijetnji, uključujući i eventualni nuklearni napad.

Prošli tjedan američki predsjednik Joe Biden naglasio je da se prvi put od Kubanske krize svijet suočava s izravnom prijetnjom uporabe nuklearnog oružja. Od rujna su u američkim podzemnim postajama i vlakovima postavljeni plakati koji objašnjavaju građanima što učiniti u slučaju radijacije.

10:07 Izraelsko-ruski milijarder Yuri Milner rekao je u ponedjeljak da se odrekao ruskoga državljanstva nakon što je napustio zemlju 2014.  Milner je osnivač internetske investicijske tvrtke DST Global i bogatstvo je stekao oslanjajući se na kineske tehnološke kompanije poput internetske platforme Alibabe i JD.com. "Moja obitelj i ja Rusiju smo zauvijek napustili 2014., nakon ruske aneksije Krima", napisao je u tvitu. "Ovo ljeto službeno smo završili proces odricanja od ruskoga državljanstva", objasnio je. Milner je izraelski državljanin od 1999., a Rusiju nije posjetio od 2014., prema podacima na internetskoj stranici DST Globala. On također u Rusiji ne posjeduje imovinu, 97 posto njegova bogatstva stvoreno je izvan zemlje. Na stranici također piše da "se Yuri nikada nije sastao s Vladimirom Putinom, ni individualno ni u skupini".

09:49 Moskva je u ponedjeljak ispalila desetke raketa na glavne ukrajinske gradove, pri čemu je više od 19 ljudi poginulo i 105 ranjeno. Smatra se da su raspoređene 84 krstareće rakete i 24 bespilotne letjelice, a izvješća sugeriraju da su to bile rakete Kh-101, Kh-555, Calibre, Iskander, S-300 i Tornado-S. Forbes je izračunao novčanu vrijednost ovog napada, spominjući iznos između 400 i 700 milijuna dolara. 

09:42 Ukrajinski gradovi od jutros su izloženi raketirajnima, a glavni grad Kijev bombardiran je prvi put od proljeća. Putin je komentirao da je riječ o osveti zbog ukrajinskog napada na Krimski most.

09:37 Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, bjeloruski predsjednik, dogovorili su formiranje zajedničke skupine trupa na ukrajinskoj granici zbog, kako oni kažu, straha od nove kopnene invazije na Kijev. Lukašenko je rekao da su se on i ruski predsjednik prošlog vikenda složili da okupe svoje trupe "zbog napetosti na zapadnoj granici" Bjelorusije. Bjeloruski diktator, koji je umalo svrgnut na prosvjedima diljem zemlje 2020., dao je upute svojoj vojsci da se pripremi za smještaj nekoliko tisuća ruskih vojnika koji dolaze u Bjelorusiju u nadolazećim danima, što je zlokoban znak da bi Moskva mogla ponovno pokušati opkoliti Kijev.

09:28 Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna izjavila je da bi se Bjelorusija mogla suočiti s dodatnim sankcijama bude li se sve više uplitala u ukrajinski sukob, piše Reuters. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u ponedjeljak je naredio trupama da se rasporede zajedno s ruskim snagama u blizini Ukrajinske granice kao odgovor na, kako je rekao, jasnu prijetnju Bjelorusiji iz Kijeva.

09:20 Od jutros traju novi ruski napadi te je najmanje 12 projektila pogodilo brojna postrojenja, a poginula je najmanje jedna osoba. Među oštećenim zgradama je i škola. 

08:20 Ukrajinska državna novinska agencija javlja da je 98 rudara još uvijek zarobljeno pod zemljom nakon ruskog granatiranja grada Krivog Riha. Nestanci struje uzrokovani napadima ostavili su 98 rudara pod zemljom.

08:04 Ukrajina je na početku hitne sjednice Opće skupštine UN-a pozvala svjetsku zajednicu da osudi rusku aneksiju dijelova njezina teritorija, što krši međunarodno pravo.

"Takozvani referendumi nisu imali nikakve veze s onim što nazivamo izrazom volje naroda - ni s pravne ni s tehničke točke gledišta", rekao je ukrajinski veleposlanik pri UN-u Sergij Kislicja u ponedjeljak u New Yorku. Pozvao je zemlje da brane načela Povelje UN-a.

"Iza ruskog izaslanstva, kada uđe u Opću skupštinu, ostaje trag krvi, a dvorana je ispunjena mirisom tinjajućeg ljudskog mesa. To je ono što smo tolerirali u Siriji. To je ono što se danas događa u Ukrajini", rekao je. Pozvao je najveće tijelo UN-a da usvoji rezoluciju kojom se traži da Rusija opozove aneksiju četiriju djelomično okupiranih regija Ukrajine.

Prema Kislicji, raketni napadi Moskve na Ukrajinu u ponedjeljak još su jednom pokazali da je Rusija teroristička država. Rusija nije uspjela u pokušaju da na početku sjednice na Općoj skupštini UN-a iznudi tajno glasovanje o svojoj nezakonitoj aneksiji dijelova Ukrajine. Velika većina od 193 članice UN-a, njih 107, glasala je za javno izjašnjavanje o nacrtu rezolucije na početku hitne sjednice o tom pitanju pred najvećim tijelom UN-a. Opća skupština UN-a započela je u ponedjeljak raspravu o nedavnim protupravnim ruskim aneksijama dijelova Ukrajine.

07:54 Sjedinjene Države i druge sile skupine G7 održat će hitne razgovore u utorak o ruskom bombardiranju Ukrajine, u kojemu je ubijeno 14, ranjeno 97 osoba te uništen dio energetske infrastrukture zemlje. Sastanak dolazi dan nakon što su ruski projektili prvi put u nekoliko mjeseci pogodili glavni grad Ukrajine, a predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je Moskvu da se njegova zemlja ne može zastrašiti. Ruske snage u ponedjeljak su izbacile više od 80 projektila prema gradovima diljem Ukrajine u očitoj odmazdi za eksploziju koja je oštetila ključni most koji povezuje poluotok Krim s Rusijom.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit rekao je novinarima u ponedjeljak da je kancelar Olaf Scholz razgovarao sa Zelenskim i uvjerio ga u solidarnost Njemačke i ostalih država G7.  Američki predsjednik Joe Biden u međuvremenu je oštro osudio napade, rekavši da oni pokazuju potpunu brutalnost Putinova ilegalnog rata. Bijela kuća u priopćenju je rekla da je Biden razgovarao sa Zelenskim i obećao da će Ukrajinu opskrbiti s "naprednim sustavima protuzračne obrane". Britanska premijerka Liz Truss najavila je da će na sastanku inzistirati na tome da "ne smiju pokleknuti ni za jotu" u svojoj podršci Kijevu. Članicama G7 na sastanku će se pridružiti i Zelenski. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da su udari pokazali da je Moskva očajna nakon niza neugodnih vojnih neuspjeha.

07:40 Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da će Rusija poduzeti protumjere kao odgovor na sve veću upletenost Zapada u ratu. Upozoravamo i nadamo se da su shvatili opasnost od nekontrolirane eskalacije u Washingtonu i drugim zapadnim prijestolnicama", rekao je.

06:30 Guverner Oleksandr Staruh poručio je kako su nastavljena ruska raketiranja tijekom noći s ponedjeljka na utorak. Rusi su, rekao je, ciljali zgradu u Zaporižji. 

06:30 Nakon ruskog raketiranja ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako se Ukrajinu ne može uplašiti. "Mi smo ujedinjeni i Ukrajinu se ne može zaustaviti, a teroriste treba neutralizirati. Okupatori nisu sposobni suprotstaviti nam se na bojištu, zato pribjegavaju ovom teroru. Vjerujte u sebe, u Ukrajinu, njezine oružane snage i našu pobjedu. Slava Ukrajini."

06:25 Guverner Sumske oblasti Dmitro Živicki objavio je kako je jedna osoba poginula, a sedam ih je ozlijeđeno prilikom ruskog raketiranja. Rakete su, dodao je, uništile gradsku infrastrukturu, a ozlijeđene su tri osobe.

06:24 Rusiji ponestaje oružja za rat protiv Ukrajine, a troškovi Kremlja "nevjerojatni" su u smislu izgubljenih vojnika i opreme, rekao je šef britanske obavještajne službe Sir Jeremy Fleming. U govoru na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi (RUSI) u Londonu izjavio je kako su odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina jako loše  nakon neuspjeha u osvajanju Kijeva u prvim danima rata i neuspjeha u ostvarivanju napretka na istoku.

Pročitajte i ovo Napadnuta ukrajinska područja SVIJET JE ZGROŽEN Putin se osvećuje za Krimski most: "Nismo očekivali da će ovdje biti napada. Prestrašno"

Pročitajte i ovo Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 3 IVICA MANDIĆ "Završena je karijera Putinova ministra obrane": Analitičar o budućim potezima i što se dogodilo s Krimskim mostom
"Ruske snage su iscrpljene. Cijena koju Rusija plaća - u ljudskim i vojnim gubicima je šokantna. Mi znamo, a znaju to i ruski zapovjednici na bojištu, da se zalihe njihove municije tope. O očajnoj situaciji govori korištenje zarobljenika kao pojačanja, a sada i mobilizacija desetaka tisuća neiskusnih ročnika. I rusko stanovništvo počelo je shvaćati, vide da je Putin loše procijenio situaciju. Bježe od regrutiranja, znaju da će im pristup modernim tehnologijama biti drastično ograničen", izjavio je Fleming.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene