Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najnovije izvješće

Samo polovica radnika na svijetu radi na ugovor o radu - Najteže je ženama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna organizacija rada (ILO) objavila je šokantno izvješće prema kojem samo četvrtina radnika radi na ugovor na neodređeno.

Pojavom krize u svijetu broj radnika koji rade u neodgovarajućim uvjetima sve je veći. Sve je veća stopa siromaštva, stoji u izvješću ILO-a, piše The Guardian.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici

Prema podacima iz posljednja tri kvartala sve je više zaposlenih na privremenim poslovima, onih koji ne rade za stalno,a posao najčešće obavljaju bez bilo kakvih ugovora. Često ne budu ni plaćeni za svoj rad.

Platio odmor u Francuskoj za 6.400 svojih radnika

Najveća stopa zapošljavanja na neodređeno javlja se kod mlađih žena. Dok neki zaposleni na određeno hvale ovaj pristup zapošljavanju zbog slobodnog vremena i mogućnosti samozapošljavanja, veliki broj radnika primoran je raditi na ogovor na određeno, sezonske poslove i slično zbog manjka mogućnosti na tržištu rada.

"U nekim slučajevima, nestandardni oblici zapošljavanja mogu pomoći radnicima da se uključe u sustav rada, no ovaj rastući trend je refleksija i pokazatelj nesigurnosti koja pogađa mnoge radnike diljem svijeta", rekao je direktor ILO-a Guy Ryder.

"Ovo što se dešava sustavu rada povezano je u velikoj mjeri s rastom nejednakosti i rastom stope siromaštva", dodao je.

"Ono što najviše zabrinjava je to što ovakvi radni odnosi utječu na smanjivanje globalne potražnje i na globalno tržište rada koje bi se nakon kriznog razdoblja trebalo početi obnavljati, no ne znamo koliko će, s obzirom na okolnosti, za to biti potrebno vremena", rekao je Ryder.

Izvješće je pokazalo da broj radnika koji rade na ugovorima o radu u odnosu na one koji rade bez ugovora, na crno ili su samozaposleni, raste svuda u svijetu. No zabrinjavauća je činjenica da većina tih radnika radi na ugovore o radu na određeno vrijeme.

Europska inicijativa: Novim mjerama dugotrajno nezaposlene osobe uključiti na tržište rada

Radnici koji su zaposleni na bilo kakav ugovor o radu te ostvaruju plaću za svoj rad čine samo polovicu broja zaposlenih u cijelom svijetu. Nesrazmjer između visine plaća radnika koji rade ne određeno i onih zaposlenih na neodređeno sve je veći.

Izvješće prikazuje da u zemljama u razvoju plaće radnika rastu sporije nego prije krize, dok u zemljama s razvijenim ekonomijama plaće radnika ne rastu uopće. Iznimno je izražena nezaposlenost kod žena, koja se sporo obnavlja od 2009. godine u gotovo svim zemljama uključujući i Europsku Uniju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene