Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza iz minute u minutu

Britanci objavili kartu mogućeg napada Rusije na Ukrajinu: "Mogu izvesti invaziju bez upozorenja"

Separatisti na istoku Ukrajine koje podržava Rusija optužili su ukrajinsku vladu za četiri napada teškim naoružanjem u posljednja 24 sata, objavio je njihov predstavnik u četvrtak. Razrušen je jedan dječji vrtić u regiji Donbas.

- NATO je zabrinut da bi Rusija mogla pokušati inscenirati izgovor za invaziju na Ukrajinu, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

- Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) zabilježili su u četvrtak više granatiranja duž linije kontakta između pobunjenika koje podržava Rusija i vladinih snaga u istočnoj Ukrajini

Separatisti na istoku Ukrajine koje podržava Rusija optužili su ukrajinsku vladu za četiri napada teškim naoružanjem

- Članice NATO-a pozvale Rusiju da povuče snage s ukrajinske granice te upozorile da bi agresija na Ukrajinu imala teške posljedice

- U Bruxellesu održan sastanak ministara obrane država članica NATO-a

- Ruski veleposlanik u EU-u Vladimir Čižov odbacio je američka upozorenja na mogući ruski napad na Ukrajinu u srijedu

- Nekoliko postrojbi koje su sudjelovale u manevrima na crnomorskom poluotoku Krimu, koji je Rusija anektirala 2014., vratile su se u svoje baze, tvrdi Moskva

- Zapad je skeptičan u vezi s najavama Rusije o povlačenju dijela vojnika

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

22:32 Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin u četvrtak je optužio Ukrajinu u UN-ovu Vijeću sigurnosti da ne primjenjuje ugovor iz Minska potpisan 2015., na što mu je ukrajinski veleposlanik pri UN-u uzvratio istom mjerom.

 

"Ne dajte se zavarati" tim "nepotrebnim nagađanjima", rekao je Sergej Veršinjin u vezi s izjavama u kojima Zapad upozorava Rusiju da ne napadne Ukrajinu.

Glavninu svog istupa posvetio je ugovoru iz Minska koji je trebao uspostaviti mir na separatističkom istoku Ukrajine.

Rusija ne sudjeluje u sukobu ukrajinske vlade i separatista na istoku, istaknuo je ruski ministar, čitajući točke ugovora.

"Nema drugog rješenja doli primjenjivati dokument", rekao je, izrazivši žaljenje zbog toga što ukrajinske vlasti nisu uspostavile dijalog sa separatistima, kao što se predviđa u dokumentu.

Ruski dužnosnik je odmjerenim tonom govorio o "strahotama" počinjenim na istoku Ukrajine, ali nije upotrijebio izraze ratni zločin i genocid, koje je Moskva nedavno spomenula.

Ukrajinski veleposlanik u UN-u Sergij Kislicija odgovorio je na kraju sjednice da je Rusija ta koja ne primjenjuje ugovor iz Minska.

"Rusko priznanje neovisnosti Donbasa" na istoku Ukrajine, što predlože Duma, "znači njegovo povlačenje iz ugovora iz Minska", upozorio je Kislicija, izrazivši žaljenje zbog toga što Moskva i dalje odbija sastanak na vrhu s ukrajinskim predsjednikom radi smirivanja krize.

Ukrajina "traži dokaze" o ruskom vojnom povlačenju u blizini svoje granice, istaknuo je još, osudivši ruske "lažne optužbe" o "genocidu" počinjenom na istoku zemlje.

Rusija i Ukrajina se godinama međusobno optužuju za nepoštovanje ugovora iz Minska koji je potpisan uz posredovanje Francuske i Njemačke, a sada je u zastoju.

U zajedničkoj izjavi na kraju sjednice Vijeća, Francuska, Njemačka, Irska, Estonija, Albanija, Norveška i EU zatražili su "punu primjenu" ugovora iz Minska, "počevši bezuvjetnim poštovanjem primirja".

Te su zemlje još jednom upozorile Rusiju na "teške posljedice" eventualne invazije na Ukrajinu.

Godišnje zasjedanje Vijeća sigurnosti, pod ruskim predsjedanjem, bilo je odavno planirano. Sjedinjene Države i Velika Britanija odlučile su u zadnji čas da će sudjelovati na razini ministara, zbog sadašnje krize između Zapada i Rusije u vezi s Ukrajinom.

21:40 Kina je optužila Sjedinjene Države, ne imenujući ih, da potiču napetost u vezi s Ukrajinom za koju je, po ocjeni Pekinga, odgovorno širenje NATO-a "koje je protivno našem vremenu", na sjednici UN-ova Vijeća sigurnosti.

 "Kina misli da sve zainteresirane strane trebaju dopustiti da razum prevlada i da teže političkom rješenju suzdržavajući se od bilo kakvog postupka koji bi mogao povećati napetost i zaoštriti krizu", rekao je kineski veleposlanik u UN-u Zhang Jun.

"Ništa se ne događa bez razloga. Širenje NATO-a je pitanje koje se ne može izbjeći dok u Ukrajini vlada napetost. Neprestano širenje Saveza nakon hladnog rata protivno je našem vremenu i očuvanju zajedničke sigurnosti", dodao je kineski diplomat.

"Regionalna sigurnost ne može se jamčiti širenjem vojnog bloka. To vrijedi za Europu i za druge dijelove svijeta", dodao je Zhang Jun.

Ne spominjući izrijekom SAD, diplomat je istaknuo da u svijetu ima "zemlja koja se ne želi odreći hladnoratovskog načina razmišljanja, koja jedno govori, a drugo radi kako bi ostvarila vojnu nadmoć". To se osobito vidi, rekao je, "na području Azije i Pacifika, gdje se stvaraju omanji trilateralni krugovi koji žele poticati sukobe".

21:34 "Nema sigurnosti što će se dogoditi u rusko-ukrajinskoj krizi sljedećih dana", izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

21:32 Britanski premijer Boris Johnson rekao je da su napetosti između Rusije i Ukrajine "i dalje vrlo mračne". "Slika u Ukrajini i dalje je vrlo sumorna. Ovog vikenda otputovat ću na Münchensku sigurnosnu konferenciju radi razgovora s partnerima", napisao je u tvitu.

21:27 Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris stigla je u München u Njemačkoj kako bi prisustvovala Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji. Konferencija se održava u trenutku kada Rusija sakuplja snage na ukrajinskoj granici, a Bidenova administracija je preuzela središnju ulogu u okupljanju zapadnih nacija i drugih saveznika za ukrajinsku stvar.

Visoki dužnosnici administracije rekli su da će se Harris sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim ovog vikenda dok je na konferenciji, njezin prvi sastanak s ukrajinskim čelnikom.
Potpredsjednica će održavati "vrlo intenzivan" raspored kada bude u Münchenu, rekli su visoki dužnosnici administracije. Sastanak sa Zelenskim bit će jedan od nekoliko sastanaka na visokoj razini koje će Harris održati.

21:18 Opsežna vojna aktivnost u blizini granice s Ukrajinom zabilježena je najnovijim satelitskim snimcima američke tvrtke za svemirsku tehnologiju Maxar, unatoč nedavnim ruskim tvrdnjama o deeskalaciji i povlačenju.

21:05 Britanska vlada priopćila je da iz sigurnosnih razloga odmah ukida svoje "zlatne vize" namijenjene bogatim ulagačima, u času kada Velika Britanija pojačano nadzire priljev ruskog novca na svoj teritorij u jeku ukrajinske krize. Riječ je o obračunu s "nezakonitim novcem", istaknula je na Twitteru ministrica vanjskih poslova Liz Truss. "Takvim štetnim aktivnostima, kakve trenutačno opažamo s ruske strane, nema mjesta u Velikoj Britaniji", dodala je.

Zlatne vize, uvedene 2008., namijenjene su ulagačima koji su spremni investirati u Britaniji najmanje 2,4 milijuna eura, što im omogućuje useljavanje u zemlju. No neki su slučajevi potaknuli "zabrinutost" za sigurnost, napose zbog "pojedinaca koji su nezakonito stekli novac", a povezani su s korupcijskim aferama, ističe se u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

U tom tekstu britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel kaže da želi "zaustaviti korumpirane elite koje prijete nacionalnoj sigurnosti". Ukidanje tih, takozvanih zlatnih viza, pogađa sve zemlje, ali su svi pogledi uglavnom uprti u Rusiju.

Vladu optužuju da pokazuje uslužnost prema priljevu sumnjivog ruskog novca na britansko tlo, osobito u nekim bogatim četvrtima Londona koji su tako stekli naziv "Londongrad". Nevladina organizacija Transparency International ocjenjuje da Rusi optuženi za korupciju i oni koji su povezani s Kremljem posjeduju u Velikoj Britaniji nekretnine vrijedne 1,8 milijarda eura.

 

20:07 "Rusija zadržava veliku vojnu prisutnost i može izvesti invaziju bez daljnjeg upozorenja. Vladimir Putin još uvijek može odlučiti spriječiti sukob i sačuvati mir", objavili su iz britanskog Ministarstva obrane uz fotografiju mogućeg napada Rusije na Ukrajinu.

19:30 Rusija kaže da je naredila protjerivanje zamjenika veleposlanstva u američkom veleposlanstvu u Moskvi kao odgovor na američko protjerivanje visokog dužnosnika iz ruskog veleposlanstva u Washingtonu. Ranije su SAD protjerivanje svog visokog diplomata Barta Gormana nazvale "ničim izazvanim" i "eskalacijskim korakom".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je priopćenje kao odgovor na, kako je rečeno, medijska izvješća u kojima se to predstavlja kao "gotovo namjerna eskalacija na ruskoj strani".

U priopćenju se kaže - "Američkom diplomatu doista je naređeno da napusti Rusiju, ali strogo kao odgovor na nerazumno protjerivanje ministra-savjetnika našeg veleposlanstva u Washingtonu, unatoč njegovom statusu vodećeg dužnosnika".

18:57 Europska unija drži da je ključno dati prostor pregovorima za rješavanje krize oko Ukrajine kako bi se izbjegao sukob, a ako do njega ipak dođe Rusija će dobiti nove sankcije, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković

“Ključna je poruka dati prostor pregovorima, težiti deeskalaciji napetosti, izbjeći sukob i eventualnu agresiju na Ukrajinu. To je zajednički stav svih”, izjavio je Plenković nakon neformalnog jednosatnog samita čelnika EU o sigurnosnoj situaciji na istoku Europe.

"Konzultacije o paketu sankcija protiv Rusije traju cijelo ovo vrijeme i ako dođe do situacije koja bi zahtijevala takav odgovor, onda će biti usvojen", rekao je hrvatski premijer novinarima. Na pitanje kako bi na Hrvatsku utjecale eventualne sankcije protiv Rusije, Plenković je rekao da je Hrvatska zabrinuta kao i svi.

“Više od 43 posto plina koji se troši u EU-u dolazi iz Rusije i sigurno je da bi eskalacija, pa i eventualni odgovor sankcijama, uzrokovala poteškoće u opskrbi plinom i zato se radi na alternativnim rješenjima. Svi mi, ljudi dobre volje, koji žele mir i sigurnost u Europi, koji žele da se Ukrajina razvija i da surađujemo s njom, zagovaraju da ne dođe do takve situacije”, rekao je Plenković.

18:39 Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova rekao je na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da se ukrajinska vlada ne pridržava svojih obveza prema sporazumu iz Minska, te da su pokušaji da se okrivi Rusija "uzaludni i neutemeljeni". "Sve više mislimo da provedba sporazuma iz Minska nije nešto što je u planovima naših ukrajinskih susjeda", rekao je Sergej Veršinjin. "Sedam godina kasnije, jasno je da Ukrajina nije u potpunosti provela nijednu od odredbi, počevši od prve – prekida vatre", dodao je.

Veršinjin je opovrgnuo tvrdnje da se Rusija nije pridržavala vlastitih obveza, rekavši da za to "apsolutno nema osnova", s obzirom da se Rusija ne spominje u tekstu sporazuma. "To samo skriva cilj prebacivanja krivnje s Ukrajine. Moram reći da smo jako razočarani pozicijom naših zapadnih kolega koji se trude ne vidjeti očite stvari", rekao je.

Poručio je ostalim govornicima da od sastanka ne rade "cirkus" i da ne iznose "neutemeljene optužbe da će Rusija navodno napasti Ukrajinu". "Davno smo sve razjasnili i objasnili. A najavljeni datum ove takozvane invazije je iza nas, pa vam je moj savjet da se ne prepuštate neugodnoj situaciji", rekao je.

18:22 Britanski premijer Boris Johnson optužio je Rusiju da je izmislila izgovor za invaziju na Ukrajinu napadom na dječji vrtić u Donbasu. Video i fotografije pokazuju da je školu na teritoriju pod kontrolom Ukrajine u četvrtak pogodila granata.

"Znamo da je ovo bila operacija lažne zastave osmišljena da diskreditira Ukrajince, osmišljena da stvori izgovor, lažnu provokaciju za rusku akciju", rekao je Johnson novinarima. "Jako se bojimo da ćemo to više vidjeti u sljedećih nekoliko dana".

I ukrajinske oružane snage i separatisti koji kontroliraju dijelove istočne Ukrajine rekli su da je došlo do ponovnog granatiranja u regiji. Ponovio je da će Ujedinjeno Kraljevstvo primijeniti teške ekonomske sankcije Rusiji ako napadne Ukrajinu, ali je nastavio: "Mislim da još uvijek ima vremena da se Putinov režim povuče". "Još ima vremena da se izbjegne katastrofa, katastrofa za Rusiju, katastrofu za Ukrajinu i za svijet", dodao je.

"Ako je Rusija bila toliko luda da izvrši invaziju, mislim da ljudi ne bi trebali zamisliti da će to biti kratak posao. Ovo će biti krvavi i dugotrajni sukob u kojem se bojim da će biti mnogo žrtava, uključujući i mnoge ruske žrtve i samo se nadam da ljudi u Rusiji to mogu vidjeti onako kako je", rekao je Johnson.

18:15 BBC je dobio reakciju Kremlja na ranije komentare američkog predsjednika. Glasnogovornik Dmitry Peskov kritizirao je Joea Bidena jer je rekao da bi Rusija mogla pokrenuti napad na Ukrajinu "u narednih nekoliko dana".

U izjavi koju je prenijela državna novinska agencija RIA Novosti, Peskov je rekao: "Nažalost, napetosti se i dalje podižu takvim izjavama."

18:11 Rusko protjerivanje zamjenika američkog veleposlanika u Rusiji nije bilo "ičim izazvano", rekla je zamjenica predstavnika za javnost Bijele kuće Karine Jean-Pierre upozoravajući na povećanu mogućnost ruske invazije na Ukrajinu.

"Ruske akcije protiv zamjenika šefa naše misije, koji je bio ključni član čelnog tima veleposlanstva, nisu bile ičim izazvane", rekla je Jean-Pierre obraćajući se novinarima u zrakoplovu Air Force One na putu u Ohio.

"Sada je više nego ikad ključno da naše zemlje imaju potrebno diplomatsko osoblje kako bi se olakšala komunikacija između naših vlada", naglasila je. Državni tajnik Antony Blinken signalizirat će "intenzivnu predanost SAD-a diplomaciji" u izjavama u Ujedinjenim narodima kasnije u četvrtak, rekla je Jean-Pierre.

18:03 Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je predložio sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u Europi sljedeći tjedan u pismu kako bi se nastavio diplomatski put k rješenju krize koju je stvorila Rusija gomilanjem trupa u blizini ukrajinskih granica.

"Ovi sastanci mogu utrti put za summit ključnih čelnika u kontekstu deeskalacije, kako bi se postiglo razumijevanje o našim zajedničkim sigurnosnim problemima", rekao je Blinken u obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Blinken je rekao da sastanci predstavljaju priliku za Rusiju da pokaže svoju predanost diplomatskom rješenju.

17:52 Britansko Ministarstvo obrane priopćilo je da nema dokaza o povlačenju ruskih snaga s ukrajinskih granica. Rusija je u utorak priopćila da provodi "djelomično" povlačenje snaga - potez koji je kod nekih na Zapadu izazvao vrlo oprezan optimizam da se kriza možda smanjuje.

17:30 Sjedinjene Države vidjele su da Rusija priprema zalihe krvi, približava vojnike ukrajinskim granicama i ubacuje više borbenih zrakoplova, rekao je u Bruxellesu američki ministar obrane Lloyd Austin, odbacujući ruske tvrdnje o povlačenju.

"I sam sam ne tako davno bio vojnik. Znam iz prve ruke da takve stvari ne radite bez razloga", rekao je Austin, umirovljeni general. "I sigurno ih ne radite ako se spremate otići kući", dodao je.

Moskva niječe da planira invaziju na svog susjeda i rekla je ovaj tjedan da povlači dio vojnika. Rusko ministarstvo obrane objavilo je video za koji je rečeno da prikazuje više postrojba koje odlaze.

Maxar Technologies, privatna američka tvrtka koja prati gomilanje snaga, rekla je kako satelitske snimke pokazuju da je Rusiji, dok je povlačila dio vojne opreme iz blizine Ukrajine, stigla i druga oprema.

"Vidimo kako lete u više borbenih i zrakoplova za potporu. Vidimo kako pojačavaju svoju spremnost u Crnom moru", rekao je Austin. "Čak ih vidimo kako pripremaju zalihe krvi."

Reuters je prvi izvijestio da je Rusija premjestila zalihe krvi prema ukrajinskim granicama, a čini se da su Austinove primjedbe prva javna potvrda tih obavještajnih podataka.

Austin je, govoreći u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, rekao da su izvješća o granatiranju zabrinjavajuća. "Još prikupljamo detalje, ali već neko vrijeme govorimo da bi Rusi mogli učiniti nešto poput ovoga kako bi opravdali vojni sukob", rekao je na konferenciji za novinare.

Rekao je da će savez istražiti načine da poveća svoju vojnu spremnost jer Moskva raspoređuje "ruske snage tik do praga NATO-a". Također je obnovio američka upozorenja o mogućim ruskim operacijama pod lažnom izlikom kako bi se opravdao napad, "igra koju smo vidjeli kako vode u prošlosti". "Dakle, mi i naši saveznici ostat ćemo na oprezu", rekao je Austin.

Austin bi trebao otputovati u Poljsku, gdje će se sastati s američkim vojnicima. Istaknuo je kako je Bugarska u četvrtak prihvatila primiti američku vojnu tvrtku Stryker za zajedničku obuku.

17:21 Američki državni tajnik Antony Blinken nazvao je ukrajinsko-rusku krizu "trenutnom opasnosti" dok se obraćao Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku.

"Najneposrednija prijetnja miru i sigurnosti je nadolazeća agresija Rusije na Ukrajinu. Ulozi idu daleko izvan Ukrajine. Ovo je trenutak opasnosti za živote i sigurnost milijuna ljudi, kao i za osnivanje povelje Ujedinjenih naroda i međunarodni poredak utemeljen na pravilima koji čuva stabilnost u cijelom svijetu", rekao je Blinken.

Blinken je rekao da obavještajni podaci jasno ukazuju da gomilanje ruskih snaga signalizira napad na Ukrajinu u "narednim danima".

"Ovdje sam danas ne da započnem rat, već da ga spriječim. Informacije koje sam ovdje iznio potvrđene su onim što smo mjesecima vidjeli. I zapamtite to, dok je Rusija u više navrata ismijavala naša upozorenja i alarme nazivajući ih melodramom i besmislicom, okupili su više od 150.000 vojnika na ukrajinskim granicama za izvođenje masivnog vojnog napada. To ne vidimo samo mi. Saveznici i partneri vide istu stvar", rekao je.

16:59 Rusija je zaprijetila da će reagirati, uključujući vojno, ako Sjedinjene Države odbiju njezine glavne sigurnosne zahtjeve, ponovivši da traži da se američke snage povuku iz središnje i istočne Europe i baltičkih zemalja.

"Rusija će biti prisiljena reagirati, u prvom redu provedbom mjera vojnog i tehničkog karaktera", poručilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u svojem odgovoru na američke prijedloge da pregovaraju o europskoj sigurnosti. 

Moskva inzistira na "povlačenju svih američkih snaga i oružja raspoređenih u središnjoj i istočnoj Europi, u jugoistočnoj Europi i u baltičkim zemljama" i očekuje također prijedloge Zapada u pogledu zahtjeva da se "odrekne svakog budućeg proširenja NATO-a". 

Premda Rusija pozdravlja spremnost na "temeljit rad na mjerama za kontrolu naoružanja i smanjenje rizika", to je moguće samo ako na stolu budu i glavni ruski zahtjevi, istaknulo je ministarstvo. "Ruski prijedlozi cjelina su i moraju biti razmotreni kao cjelina ne isključujući neke od njezinih dijelova", navodi se u odgovoru.

Moskva je u tom istom dokumentu naglasila da ne planira invaziju na Ukrajinu iako je na njezinim granicama rasporedila više od 100.000 vojnika. Ona smatra da je Zapad optužuje da planira napad kako bi izvršio "pritisak i umanjio važnost ruskih prijedloga o sigurnosnim jamstvima" koje traži.

Zapad je odbio ruske zahtjeve iznesene u prosincu prošle godine, ali je predložio pregovore o pitanjima kao što je razoružanje. Moskva je na te prijedloge danas odgovorila navedenim porukama. 

16:30 Američki predsjednik Joe Biden rekao je kako vjeruje da Vladimir Putin planira invaziju na Ukrajinu.

"Mislim da će se to dogoditi u idućih nekoliko dana", rekao je ABC-ovoj novinarki u Bijeloj kući.

 Dodao je kako je rizik od invazije "vrlo visok".

"Još nisu maknuli svoje postrojbe. Doveli su ih još. Imamo razloga vjerovati da sudjeluju u lažnoj operaciji kako bi imali izgovor za napad. Sve upućuje na to da su spremni za napad na Ukrajinu", rekao je Biden i dodao da nema namjeru zvati Putina.

16:10 SAD optužuju Rusiju da je na granicu dovela dodatnih 7000 vojnika, 20 jurišnih helikoptera i poljsku bolnicu. Zapadne zemlje se boje da Moskva stvara "izliku" za rat dok pobunjenici koje podržava Rusija provociraju ukrajinske snage, piše Sky News.

15:45 Američki State Department potvrdio je da je zamjenik američkog veleposlanika Bartle Gorman protjeran iz Moskve.

14:40 Bjeloruski presjednik Aleksander Lukašenko izjavio je kako je Bjelorusija spremna rasporediti nuklearno naoružanje, pokaže li se to potrebno, odnosno poduzmu li njihovi neprijatelji i protivnici glupe korake.  

14:30 Rusija je izrazila zabrinutost zbog sigurnosti svog diplomatskog osoblja u Crnoj Gori nakon što je ukrajinski konzul u Podgorici Mykhailo Shmatov na društvenim mrežama objavio, a onda i obrisao post s hashtagom "Rusija mora biti uništena". Rusko Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je da se pojača zaštita zgrade ruskog veleposlanstva, posebno tijekom prokijevskog marša najavljenog za subotu, navodi Russia Today. Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova na društvenim mrežama je napisala kako se po hashtagu vidi tko zapravo kuje agresivne planove.

14:20 NATO je zabrinut da bi Rusija mogla pokušati inscenirati izgovor za invaziju na Ukrajinu, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg komentirajući izvješće o granatiranju duž crte razdvajanja u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbasu.

"Zabrinuti smo da Rusija pokušava inscenirati izgovor za oružani napad na Ukrajinu, još uvijek nije jasno, nema sigurnosti u pogledu ruskih namjera", rekao je Stoltenberg novinarima nakon dvodnevnog sastanka ministara obrane NATO-a u sjedištu saveza u Bruxellesu.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da Rusija ne želi rat u Europi.

NATO je u četvrtak priopćio kako još ne vidi povlačenje ruskih vojnika u blizini ukrajinske granice, dva dana nakon što je Moskva objavila da će ondje smanjiti svoju prisutnost, pobuđujući nadu u popuštanje u napetoj situaciji.

"Postoje znakovi iz Moskve da bi se diplomacija mogla nastaviti, ali do sada nismo vidjeli nikakav znak povlačenja ili deeskalacije", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na razgovorima ministara obrane u Bruxellesu.

Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je da je gotovo 60 posto ruskih kopnenih snaga sada koncentrirano u blizini ukrajinskih granica, 150.000 ili više u stvarnim brojkama.

Rusija ondje gomila vojnike i opremu već nekoliko mjeseci, što izaziva strah Kijeva i drugih zapadnih prijestolnica da bi mogli biti na djelu planovi za invaziju.

Wallaceovi komentari uslijedili su nakon što je visoki dužnosnik Bijele kuće rekao da, unatoč suprotnim tvrdnjama Moskve, ona i dalje šalje vojnike na granicu - možda čak 7000 vojnika posljednjih dana.

Čelnici EU-a o krizi će raspravljati na marginama summita u Bruxellesu u četvrtak.

Rusija niječe da planira invaziju na Ukrajinu, ali je rekla da bi mogla poduzeti nespecificiranu "vojno-tehničku" akciju ako joj se ne ispuni niz njezinih zahtjeva, uključujući obećanje da Ukrajina nikada neće biti primljena u NATO.

Zapad je odbio glavne ruske zahtjeve, ali je predložio pregovore o kontroli naoružanja i drugim pitanjima. SAD i Europa zaprijetili su sankcijama Moskvi ako napadne Ukrajinu.

Zapadne zemlje više su puta optužile Rusiju da u području koje drže pobunjenici planira ili potaknuti incident ili ga izazvati kako bi opravdala napad. Moskva pak optužuje Kijev da planira eskalaciju kako bi pokušao silom osloboditi teritorij.

13:10 Freelance dopisnica Olga Tokariuk objavila je video snimku granatiranog vrtića u ukrajinskoj Stanytsiji Luhanskoj, uz napomenu kako su sva djeca u to vrijeme bila vani, dok su dvije odgojiteljice ozlijeđene.

 

 

13:00 Politička analitičarka Maria Zolkina objavila je na svom Twitteru kako se čeka potvrda o četvero ozlijeđene djece u vrtiću u napadima u Stanytsiji Luhanskoj. Dvije odgojiteljice također su pretrpjele ozljede.

 

 

 

10:20 Satelitske snimke pokazuju da je Rusija premjestila dio svoje vojne opreme koja je bila raspoređena u blizini Ukrajine, ali je pristigla druga oprema i Moskva još uvijek ima puno vojnika i opreme blizu svojeg bivšeg sovjetskog susjeda, objavila je u četvrtak privatna američka tvrtka.

Rusija je u utorak najavila djelomično povlačenje svojih snaga blizu granice s Ukrajinom, no zapadne sile upozorile su u srijedu da se ruska vojna prisutnost ne smanjuje, već raste. Moskva i dalje poriče da planira invaziju na Ukrajinu.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti snimke koje je objavila tvrtka Maxar Technologies sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, koja tjednima prati gomilanje ruskih snaga. Na snimkama se vide lokacije u Bjelorusiji, zapadnoj Rusiji i na anektiranom Krimu od ponedjeljka, utorka i srijede.

Rusija je objavila snimke s Krima koje prikazuju povlačenje tenkova i vojne opreme, a Maxar je snimio oklopna vozila postavljena na željezničkoj stanici u Jevpatoriji koja bi se mogla pripremati za polazak.

No vojnici i oprema još uvijek su raspoređeni na drugim mjestima na poluotoku koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014., uključujući područje za obuku Opuk, jezero Donuzlav i Novoozernoje, navodi tvrtka.

10:00 Dopisnik Christopher Miller na svojem profilu na Twitteru objavio je fotografije ljudi u skloništima nakon granatiranja u kojem je pogođena i jedna od glazbenih učionica u jednom vrtiću. Prema njegovim informacijama, ljudskih žrtava nema.

 

Napad se, kako navodi, dogodio oko 9 sati, dok su djeca bila u vrtiću, ali nije bilo ozlijeđenih.

  

 

 

9:27 Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS)  zabilježili su u četvrtak više granatiranja duž linije kontakta između pobunjenika koje podržava Rusija i vladinih snaga u istočnoj Ukrajini, izjavio je diplomatski izvor za agenciju Reuters.

9:07 Separatisti na istoku Ukrajine koje podržava Rusija optužili su ukrajinsku vladu za četiri napada teškim naoružanjem u posljednja 24 sata, objavio je njihov predstavnik u četvrtak.

Ukrajinski separatisti poručili su da još uvijek pokušavaju utvrditi je li u tim napadima netko ozlijeđen ili ubijen.

Nije odmah bilo jasno koliko su incidenti ozbiljni, a izostala je i trenutna reakcija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koja prati situaciju u istočnoj Ukrajini, iako je u posljednjih nekoliko dana smanjila broj svojih promatrača.

Priopćenje o navodnom napadu ukrajinske vlade na separatiste objavio je predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike.

U priopćenju se navodi da su tijekom četiri odvojena napada koja su se dogodila u četvrtak ukrajinske snage upotrijebile minobacače, granate i mitraljeze.

"Ukrajinske oružane snage grubo su prekršile režim prekida vatre koristeći teško naoružanje koje bi prema sporazumima iz Minska trebalo biti povučeno", naveli su separatisti u svojem priopćenju.

Ukrajinska vojska odbacila je optužbe separatista rekavši da je zapravo bilo obrnuto i da su separatisti granatirali vladine trupe.

Slični incidenti nisu rijetkost posljednjih osam godina, međutim ovaj najnoviji sukob ukrajinskih separatista i vladinih snaga ima dodatni značaj jer se odvija u kontekstu aktualnih rusko-ukrajinskih tenzija.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić skeptični su U Bruxellesu se sastali ministri obrane članica NATO-a: "Činjenica da Rusija nešto miče ne znači da se povlači s granice"

Iako Rusija poriče da planira bilo kakve napade, Zapad tvrdi suprotno i prijeti Rusiji sankcijama u slučaju da napadne Ukrajinu.

Bilo kakva eskalacija konflikta u višegodišnjem sukobu ukrajinske vlade i proruskih separatista koji su 2014. zauzeli dio teritorija u istočnoj Ukrajini mogla bi dodatno pojačati aktualne napetosti.

Američke obavještajne službe smatraju da bi Rusija mogla izmisliti izgovor za invaziju na Ukrajinu, a kao primjer navode mogućnost objave snimke lažiranog napada. Rusija je i ova predviđanja također odbacila.

Rusija je ovog tjedna objavila da nakon provođenja vojnih vježbi povlači dio svoje vojske iz područja u blizini granice s Ukrajinom, no Ukrajina tvrdi da nema dokaza da je to uistinu napravljeno, a SAD izražava sumnje da je Moskva zapravo povećala svoje snage za čak 7000 vojnika.

Donji dom ruskog parlamenta u utorak je izglasao slanje zahtjeva predsjedniku Vladimiru Putinu da prizna neovisnost samoproglašenih proruskih separatističkih republika u istočnoj Ukrajini, Luganska i Donjecka.

Kremlj je dao naslutiti da Putin to zasad ne planira napraviti.

7:10 Sjedinjene Države ne vjeruju u ruske tvrdnje o povlačenju vojnika s granice s Ukrajinom, a sumnjaju da je Moskva čak povećala njihov broj za sedam tisuća, rekao je u srijedu neimenovani visoki dužnosnik administracije američkog predsjednika Joa Bidena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Može li se spriječiti sukob? "Misiju se svjesno uvlači u vojnu psihozu'': Ukrajina traži sastanak Rusije i OESS-a. Cure detalji razgovora dva predsjednika

"Ruske vlasti rekle su jučer da povlače vojnike s granice s Ukrajinom... ali mi sada znamo da je to bila laž", rekao je novinarima dužnosnik, ne iznoseći dokaze za to saznanje.

7:07 Rusija i dalje šalje vojnike na ukrajinsku granicu i vjerojatno će izvesti "ograničen" vojni napad na tu zemlju, rekao je u srijedu direktor estonske protuobavještajne službe.

Napad će uključivati raketiranje i okupaciju "ključnog terena" u Ukrajini, rekao je Mikk Marran. "Naša je procjena sada da će izbjegavati gradove s velikim brojem stanovnika budući da je potrebno puno vojnika da kontroliraju ta područja. Ali nije jasno što bi ruske postrojbe mogle učiniti", rekao je Marran na brifingu za novinare u povodu predstavljanja godišnjeg izvješća njegove agencije.

Druga mogućnost mogla bi biti intenzivne borbe iz dvaju odmetnutih proruskih regija na istoku Ukrajine. Takva eskalacija "jako je vjerojatna" i na taj će način "Rusija vjerojatno moći uvjerljivo poricati (svoju upletenost) i izbjeći sankcije", rekao je.

"Bude li Rusija uspješna u Ukrajini, to bi je ohrabrilo da poveća pritisak na Baltik u godinama koje dolaze", rekao je. "Prijetnja ratom postala je glavni politički alat za Putina."

Estonski obavještajci znaju da se oko 10 borbenih skupina ruske vojske kreće prema ukrajinskoj granici, gdje je raspoređeno već 100 borbenih skupina ili oko 170.000 vojnika, rekao je Marran.

U to su uključeni vojnici koji su obično raspoređeni oko Ukrajine, ali i vojnici u Bjelorusiji poslani na vojne vježbe u blizini ukrajinske granice.

Neki od tih vojnika vjerojatno će ostati u Bjelorusiji nakon 20. veljače, kada završavaju vježbe, što zabrinjava NATO koji obuhvaća Baltik, rekao je Marran. "To bi smanjilo vrijeme za pripremu za napad na Baltik", zaključuje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene