Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne žele to prihvatiti

Rusi zaprijetili zbog Švedske i Finske: "Situacija će se radikalno promijeniti"

Sergej Rjabkov i Wendy Sherman
Sergej Rjabkov i Wendy Sherman Foto: Afp
Rusija je izrazila svoju ljutnju i nezadovoljstvo odlukom Finske i Švedske da se pridruže NATO savezu.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izrazio je, putem ruskih vijesti, ljutnju i nezadovoljstvo švedskom i finskom odlukom da se pridruže NATO savezu.  

Pročitajte i ovo Brod Moskva 82. dan rata Procurila snimka s ruskog broda Moskva netom prije potonuća: "Imamo dvije rupe ispod razine mora. Naginjemo se na jednu stranu"

"Ne bismo trebali gajiti iluzije o tome da će Rusija samo prihvatiti to da će se Švedska i Finska pridružiti NATO savezu", rekao je, ističući da sigurnost obje zemlje "neće ojačati" ovim potezom, kako prenosi Skynews.

Vojne napetosti bi se povećale kao rezultat pristupanja tih zemalja NATO-u, upozorio je Rjabkov, kako javlja Interfax.

Rusija je dala malo naznaka o tome što će učiniti kao odgovor na nordijsko proširenje NATO-a, rekavši samo da će doći do "vojno-tehničkog odgovora".

Jedan od Putinovih najbližih saveznika izjavio je prošli mjesec da bi Rusija mogla rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u ruskoj eksklavi Kalinjingradu ako Finska i Švedska uđu u NATO.

Pročitajte i ovo Sastanak ministara vanjskih poslova u Rigi atmosfera puna podrške Vrlo jasni stavovi baltičkih zemalja o švedskom i finskom NATO članstvu: "Povećalo bi sigurnost"

"Globalna će se situacija radikalno promijeniti nakon odluke Švedske", dodao je. Ulazak Finske i Švedske u NATO savez bi bila "velika greška s dalekosežnim posljedicama".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene