Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznat posrednik

Rusija oslobodila 10 ratnih zarobljenika: Iz MVEP-a potvrdili da je među njima i Hrvat Vjekoslav Prebeg

Rusija je oslobodila 10 ratnih zarobljenika zarobljenih u Ukrajini, uključujući i jednog hrvatskog državljanina - Vjekoslava Prebega.

Rusija je oslobodila 10 ratnih zarobljenika zarobljenih u Ukrajini, uključujući i jednog hrvatskog državljanina.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski Grade obrambene strukture Vladimir Zelenski upozorava na veliku rusku ofenzivu: "Znam kada će napasti" Ilustracija Napad na grad Rusi raketama napali veliki ukrajinski grad, stradale četiri osobe, među njima i dijete

Među oslobođenim zatvorenicima su i američki, britanski, švedski i marokanski državljani, rekao je dužnosnik za Reuters. Radi se o petorici Britanaca, dvojici Amerikanaca, Marokancu, Šveđaninu i Hrvatu.
 

Oslobađanje je slijedilo nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana dodajući da je zrakoplov sa zatvorenicima sletio u Saudijsku Arabiju.

 

Vjekoslav Prebeg - 1 Vjekoslav Prebeg - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Ministarstvo potvrdilo: Prebeg oslobođen

MVEP je potvrdio da je Hrvat Vjekoslav Prebeg oslobođen, a isto su za svoje državljane učinile američke vlasti, britanska premijerka Liz Truss i švedska ministrica Ann Linde.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova obaviještava kako je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u travnju, danas oslobođen te će sutra biti u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Zaštitar na sudu u Donjecku na sudu u kavezu Zarobljenom Hrvatu prijeti smrtna kazna. Sudu poručio: "Nisam kriv. Zadnji put sam pucao prije rata"

Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom vanjskih poslova, od prvog dana predano je radila i surađivala s ukrajinskim tijelima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom, pri njegovom posjetu Ukrajini u svibnju. Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja", kazali su iz Ministarstva za Dnevnik Nove TV.

Prebeg je uhićen u svibnju kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu je prijetila smrtna kazna.

U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđaninom i trojicom Britanaca.

Sudijski princ Muhamed bin Salman održava bliske odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uključujući u sklopu OPEC-a, unatoč žestokom pritisku Washingtona, tradicionalnog saudijskog saveznika, da izolira Rusiju.

I ruske i ukrajinske snage su tijekom rata u Ukrajini zarobile na stotine stranih boraca, ali dosad je bilo tek nekoliko razmjena zatvorenika.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene