Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi telefonski razgovor čelnika

Biden i Putin postigli dogovor: Produljit će postojeći sporazum o ograničenju nuklearnog oružja za pet godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Kremlja je stigla potvrda kako su Rusija i SAD postigli dogovor o produljenju sporazuma o nuklearnom oružju New START. Njime se želi očuvati posljednji veliki pakt takve vrste između dviju najvećih svjetskih nuklearnih sila.

Iz Kremlja je objavljeno kako su Rusija i SAD produljili nuklearni sporazum New START kojim se kontrolira oružje dviju najvećih nuklearnih sila. Iz Bijele kuće nisu odmah željeli potvrditi tu objavu, ali su rekli kako su predsjednik SAD-a Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin raspravljali o toj temi u prvom zajedničkom telefonskom razgovoru.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Visoki američki dužnosnici izjavili da se SAD spremao za mogućnost ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu Otkrili dužnosnici SAD se spremao za ruski nuklearni napad na Ukrajinu, otkrili i kada: "Bilo je jasnih naznaka..."

Cilj je produljiti sporazum koji istječe petog veljače. Sporazum je potpisan 2010. godine te je kamen temeljac globalne kontrole oružja. Njime se ograničava broj nuklearnih glava strateški postavljenih u Sjedinjenim Američkim Državama i Rusiji na 1.550 po državi. Također je ograničena i količina nuklearnog oružja koje smiju imati na tlu i podmornicama.

Moskva i Washington nisu uspjeli doći do produljenja za vrijeme Donalda Trumpa čija je administracija željela promijeniti neke od uvjeta sporazuma. Kremlj prenosi kako su Putin i Biden izrazili zadovoljstvo zbog ranije razmjene diplomatskih nota kojima su dvije države dogovorile stupanje nastavka sporazuma prije njegova isteka.

Izjavili su da očekuju finalizaciju kroz nekoliko dana. Tvrde i kako je Putin poručio Bidenu da je normalizacija interesa od koristi za obje zemlje.

SAD ipak ne popušta kod nekih pitanja

"Također su se složili da će istražiti strategije kojima bi se uvele i neke nove kontrole oružja i sigurnosnih problema. Produljenje ima još više smisla s obzirom na trenutne loše odnose dviju zemalja", rekao je visoki dužnosnik Robert Wood.

Iz Bijele kuće su potvrdili kako bi produljenje sporazuma bio početak normalizacije odnosa sa Rusijom, a potvrdili su kako bi se produljenje potpisalo na pet godina.

Ruski ambasador u UN-u Gennady Gatilov ranije je rekao kako bi sporazum pružio mogućnost zemljama da efikasnije zajednički rješavaju međunarodne sigurnosne probleme, prenosi Reuters.

Navode i kako su dvojica čelnika raspravljali o sporazumima iz kojih je Trump povukao SAD, kao i o ponovnom povratku zemlje u njih. Ipak, unatoč dogovorima, postoji i dalje razilaženje mišljenja po pitanju Krima i pripojenja ukrajinskih teritorija Rusiji te da Biden i dalje zadržava stav čvrste podrške ukrajinskoj neovisnosti.

"Predsjednik Biden jasno je ustvrdio da će SAD imati čvrst stav i da će djelovati u interesu svojih nacionalnih interesa u slučaju da Rusija pokuša na bilo kakav način napadati njihove saveznike", navodi se u priopćenju iz Bijele kuće.

Za kraj napomenimo i kako je Biden izrazio zabrinutost zbog trovanja oporbenog Alekseja Navaljnog.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene