Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne žele se boriti

Rusi masovno bježe iz zemlje, neki imali neugodne situacije na aerodromu: ''Srećom, izbrisao sam sve razgovore o mom protivljenju ratu...''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve veći broj Rusa napušta svoju zemlju nakon odluke predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu. Boje se ekonomskih i političkih posljedica koje će taj potez imati.

Više od 7500 ljudi do sada je privedeno na antiratnim prosvjedima diljem Rusije, navodi neovisna nadzorna stranica OVD-Info. Brojne neovisne novinske kuće također su bile prisiljene na gašenje. Usto, mnogi Rusi napuštaju svoju zemlju.

Googleova analitika je pokazala da je riječ "emigracija" doživjela nagli porast pretraživanja tijekom prošlog tjedna, a i napravljen je neizmjeran broj kanala na Telegramu na kojima zabrinuti Rusi raspravljaju o načinima za napuštanje zemlje.

''Pokupio sam svoju obitelj nakon što me prijatelj s 'vrha' nazvao u vezi s izvanrednom situacijom. Rezervirali smo prvi raspoloživi zrakoplov u utorak i odletjeli u nasumičnu zemlju u kojoj nikad prije nisam bio'', priznao  je Anton, viši menadžer velike ruske naftne i plinske tvrtke. ''Ne planiram se boriti u ovom ratu koji nije bio moja odluka u početku'', istaknuo je.

Letovi za Yerevan, Istanbul i Beograd potpuno su rasprodani za nadolazeće dane. Cijena karte u jednom smjeru do Dubaija je iznosila više od 4006 dolara - u usporedbi s 334 dolara u uobičajenom vremenu. Karte za vlak od Sankt Peterburga do Helsinkija također su bile rasprodane u četvrtak i petak.

Zašto bježiš?

Neki muškarci koji su otišli ranije ovog tjedna rekli su da su bili dugo i opsežno ispitivani na ruskoj granici. Andrej, direktor kina sa sjedištem u Moskvi, rekao je da je zadržan u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo prije nego što se ukrcao na let za Baku.

Pretražena je njegova prtljaga, a službenik je gledao njegove privatne poruke na različitim aplikacijama, prenosi The Guardian.

Pročitajte i ovo Olga Stoliar LJUDIMA TREBA POMOĆI Dvjestotinjak izbjeglica iz Ukrajine stiglo u Hrvatsku: "Tamo pucaju po vrtićima, kućama, civilima..."

Pročitajte i ovo Davor Božinović Dramatičnost situacije Božinović o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine: ''EU se mora pripremiti za daleko veći broj''

''Uzeo je moj telefon i proveo dobar sat gledajući. Srećom, izbrisao sam sve razgovore u kojima se raspravljalo o mom protivljenju ratu na Telegramu i Signalu'', priznao je Andrej.

''Pitali su me volim li istinski svoju zemlju i jesam li protiv rata. Pitao me zašto želim bježati i zašto čitam nezavisne medije poput Meduze. Bio je to jedan od najstrašnijih trenutaka u mom životu'', zaključio je Andrej, kojem je na kraju dopušteno da se ukrca na let.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene