Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

IZ MINUTE U MINUTU

Rastu tenzije u BiH: Ove izbore obilježavaju veliki preokreti u rezultatima, ali je ostao i gorak okus Hrvatima

U nedjelju su u Bosni i Hercegovini održani opći izbori na kojima su građani te zemlje birali vlast za iduće četiri godine.

Pravo glasa na ovogodišnjim izborima imalo je nešto više od 3,3 milijuna glasača, koji su imali priliku izabrati 518 dužnosnika na različitim razinama vlasti.

Biralo se tri člana Predsjedništva BiH, 42 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, 98 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH, 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zastupnici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH te predsjednik i dva potpredsjednika RS.

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

19:30 Prema privremenim rezultatima, u Predsjedništvu će hrvatski narod predstavljati Željko Komšić, Bošnjake Denis Bećirović, a srpski narod Željka Cvijanović. Za parlament BiH najviše glasova dobili su SDA Bakira Izetbegovića i SNSD Milorada Dodika. Turbulentne izbore u Sarajevu prati reporer Nove TV Mario Jurič, više pogledajte ovdje

17:19 Izbore u susjedstvu komentirali su i domaći političari. Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je kako je ovo povijesna pobjeda hrvatskog naroda u BiH jer su svi stali plebiscitarno uz kandidatkinju Borjanu Krišto. Intervencija u izborni zakon visokog predstavnika, kaže, uspjeh je vlade Andreja Plenkovića. Oporba ističe kako se time ne rješava najveći problem - način izbora hrvatskog predstavnika, a izmjenu zakona u izbornoj noći vide problematičnom. 

17:10 Reporter Nove TV Mario Jurič u Sarajevu prati situaciju nakon izbora.
"Izbori su završili, ali ništa još nije gotovo. Središnje izborno povjerenstvo ima tek 80 posto obrađenih glasova. Gorak okus ostaje nakon ovih izbora kada je riječ o izboru člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz redova hrvatskog naroda. Prema podacima središnjeg izbornog povjerenstva u utrci vodi Željko Komšić pred Borjanom Krišto koja je bila kandidatkinja hrvatskih stranaka. On je već sinoć održao pobjednički govor, dok je Krišto kazala kako se ona osjeća pobjednicom hrvatskog naroda u BiH", rekao je Jurič.

Ni ovi izbori ne prolaze bez zavrzlama ni peripetija, ponajviše u Republici Srpskoj. Naime, oba kandidata za predsjednika RS-a I Milorad Dodik i opozicijska Jelena Trivić proglasili su pobjedu.
Štoviše, Trivićev stožer još od sinoć optužuje Dodika za izborne prijevare i malverzacije.

Zadnji podaci Središnjeg izbornog povjerenstva kažu kako Dodik vodi za oko 30.000 glasova. No, još nije sve gotovo i u danima koji slijede očekuje se kristaliziranje izbornog procesa, ali i formiranje vlasti prvenstveno u Federaciji koje neće biti moguće bez stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora, zaključio je Jurič.

16:45 Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i Državna agencija za istrage i sigurnost (SIPA) zaprimili su 27 prijava građana koje su povezane s nezakonitostima u izbornom procesu širom Bosne i Hercegovine. Prijave se najčešće odnose na navode i nepravilnosti oko pomoći u glasanju invalidnim osobama i osobama s poteškoćama, donošenje popunjenih glasačkih listića, onemogućavanje pristupa promatračima..

13:50 Dosadašnji srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pobjeđuje u utrci za predsjednika entiteta Republike Srpske, no oporba koja je ranije tvrdila da je pobijedila njihova kandidatkinja Jelena Trivić, u ponedjeljak ga je optužila za krađu i traži ponavljanje izbora.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

11:22 Promjene koje je visoki predstavnik u BiH uveo na dan izbora "očekivane" su i potvrđuju da je Daytonsko-pariški sporazum međunarodno pravo, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na predstavljanju kampanje o važnosti NATO-a u Zagrebu.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

10:41 Dragan Čović, predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine, oglasio se na Twitteru nakon izbora u toj zemlji. Poručio je kako je proces održan uz neizmijenjen i nepravedan Izborni zakon.

10:28 Najviše glasova za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine osvojile su SDA (140.436) te SNSD (202.312).

10:22 Željka Cvijanović osvojila je 275.175 glasova za srpsku članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine te je s 52,87 posto glasova stekla prednost nad ostalim kandidatima.

10:21 Prema ažuriranim podacima CIK-a, Denis Bečirović uvjerljivo vodi za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, i to sa osvojenih 268.197 glasova (57 posto).

Bakir Izetbegović osvojio je 178.054 glasa, odnosno 37,84 posto. Na trećem mjestu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH je Mirsad Hadžikadić, koji je osvojio tek 24.270 glasova.

Dodiku opet RS

10:15 Prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije BiH, Milorad Dodik osvojio je 242.851 glas (48,80 posto) te je tako preuzeo vodstvo nad Jelenom Trivić, koja je osvojila 212.452 glasa.

"Najnoviji rezultati potvrđuju našu veliku pobjedu", objavili su jutros na Twitteru SNSD-a.

09:00 Centralna izborna komisija (CIK) objavila je ažurirane podatke o izborima za člana Predsjedništva BiH.

Prema novim podacima, za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u vodstvu je Željko Komšić.

On je osvojio 183.529 glasova ili 53,61 posto. Borjana Krišto ima 158.781 glas ili 46,39 posto.

07:30 Kada je u pitanju srpski član Predsjedništva BiH, prema posljednjim podacima vodi Željka Cvijanović (SNSD) sa 121.731 glasom.

Pročitajte i ovo Denis Bećirović IZBORI U BIH Povećava se prednost Komšića i Bećirovića, Dodik se bori, oglasio se i Čović, a Čavara poručio: ''Schmidt je trebao poništiti odluke prethodnika''

Pročitajte i ovo Mostar - 4 OPĆI IZBORI Ekipa Dnevnika Nove TV u BiH uoči izbora: Napetosti samo rastu, sve je teže pobrojati mlade koji se iseljavaju...

07:10 Posljednji dostupni podaci CIK-a ukazuju na to da bi bošnjački član Predsjedništva BiH mogao biti Denis Bećirović (Ujedinjeni za slobodnu Bosnu i Hercegovinu). On je, naime, zasad osvojio 162.053 glasa.

Nakon njega slijedi Bakir Izetbegović sa 114.186, a na trećem je mjestu Mirsad Hadžikadić (Platforma za progres) sa 14.269 glasova.

07:05 Prema najnovijim dostupnim podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto vodi za člana Predsjedništa BiH iz reda hrvatskog naroda. 

Osvojila je 117.147 glasova, dok je protukandidat Željko Komšić osvojio njih 110.928. Još uvijek se radi o preliminarnim rezultatima.

07:00 Što se u Bosni i Hercegovini događalo na dan izbora i do kojih je sve incidenata došlo, možete pročitati >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene