Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Širenju se ptorivi Moskva

Tillerson zatražio od Senata da ubrza ratifikaciju pristupa Crne Gore u NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki državni tajnik Rex Tillerson zatražio je od čelnika Senata da ubrzaju postupak ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO savezu jer je to, ustvrdio je, snažni interes Sjedinjenih Država.

Američki državni tajnik Rex Tillerson u pismu, koje je uputio Senatu 7. ožujka, navodi da će članstvo Crne Gore u NATO-u pridonijeti boljoj integraciji, demokratskim reformama, trgovini, sigurnosti i stabilnosti među susjedima.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Slika nije dostupna 5. lipnja 2017. Crna Gora postaje 29. članica NATO-a

"Sudjelovanje Crne Gore u svibnju na summitu NATO-a kao punopravne članice, a ne kao promatrača, poslat će snažan signal transatlantskog jedinstva", dodao je Tillerson.

Širenju NATO-a protivi se Moskva, pa je odgađanje SAD-a da odobri pristupanje Crne Gore potaknulo pitanja o tome hoće li se Trumpova administracija i njegova Republikanska stranka usprotiviti Rusiji, unatoč Trumpovoj želji za boljim odnosima, piše Reuters.

Crna Gora se nada se da će dobiti potrebnu suglasnost svih 28 članica i postati punopravni član NATO saveza na summitu u svibnju. Do početka ožujka, članstvo su odobrile 24 članice koje pristupanje Crne Gore vide kao način da se ograniči ruski utjecaj na Balkanu.

U svom pismu vođi republikanske većine u Senatu, Tillerson je naveo kako bi bilo "neizmjerno korisno" da se postupak ratifikacije dovrši do summita u svibnja NATO-a na kojemu će sudjelovati i predsjednik Donald Trump.

Članstvo Crne Gore u NATO-u već je odobrio senatski Odbor za vanjsku politiku, no brzo izglasavanje u Senatu zaustavilo je nekoliko senatora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene