Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimljen razgovor

Razgovor pobunjenika autentičan: Upravo smo srušili zrakoplov!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Audiopodatke koje je medijima ustupila ukrajinska sigurnosna služba ispitali su analitičari obavještajne zajednice, koji su potvrdili da je riječ o autentičnom razgovoru dvojice poznatih separatističkih vođa.

Telefonski razgovor dvojice proruskih pobunjeničkih vođa koji su snimile ukrajinske sigurnosne službe i koji dokazuje da su njihovi ljudi srušili civilni zrakoplov autentičan je, potvrdili su američki stručnjaci, a objavilo u nedjelju američko veleposlanstvo u Kijevu.

Pročitajte i ovo Ilustracija izazvali bijesne reakcije "Što je s ljudima? To je tako opasno": Deseci posjetitelja festivala uperili lasere u putnički avion Slika nije dostupna Srušen putnički avion Može li se zamijeniti civilni sa vojnim zrakoplovom?

"Audiopodatke koje je medijima ustupila ukrajinska sigurnosna služba ispitali su analitičari obavještajne zajednice, koji su potvrdili da je riječ o autentičnom razgovoru dvojice poznatih separatističkih vođa, na temelju usporedbe glasova s audiosnimaka sa snimkama glasova poznatih separatista", ističe veleposlanstvo u priopćenju.

Kako se navodi u priopćenju, glavna teza, koja se "temelji na nekoliko elemenata", jest da je "zrakoplov na letu MH17 vjerojatno srušen raketom zemlja-zrak SA-11 (Buk), ispaljenom s teritorija koji kontroliraju separatisti na istoku Ukrajine".

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) u četvrtak navečer je objavila snimku razgovora koji, kako tvrdi SBU, vode dvojica pobunjeničkih vođa nakon obilaska mjesta pada zrakoplova.

"Zrakoplov su srušili dečki s kontrolne točke Černjuhin. Raspao se u zraku", kaže jedan od njih, "Major".

- "Pa što?", pita drugi, "Grk".

- "To je sto posto civilni zrakoplov" (...)

- "Ima li oružja?"

- "Ne, nema, samo civilne stvari".

- "A dokumenti?"

- "Našli smo jedne, nekog indonezijskog studenta".

Toj snimci je prethodio razgovor pobunjeničkog vođe Igora Bezlera, koji je ruski državljanin, i pukovnika ruskih vojnih obavještajaca Vasilija Geranjina, njegova časnika za vezu, navodi Kijev.

- "Upravo smo srušili zrakoplov (...) Pošli smo ga tražiti i fotografirati", rekao je Bezler.

Iznoseći te informacije, načelnik ukrajinske sigurnosne službe Valentin Nalivajčenko rekao je da je riječ o razgovorima "časnika GRU-a (ruska vojna obavještajna služba) koji su presretnuti i zapisani u skladu sa zakonom".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene