Obavijesti Video Pretražite Navigacija
166. dan rata

SAD: Ako pustimo Rusiji da maltretira Ukrajinu, posljedice će osjetiti cijeli svijet. Rusi minirali nuklearku u Zaporižju

166. dan je rata u Ukrajini. Priprema se referendum o priključenju Rusiji u okupiranom Zaporižju, Rusi prijete da će raznijeti nuklearku. Ujedinjeno Kraljevstvo optužilo je Rusiju za korištenje kontroverznog oružja. Ukrajinci tvrde da je od početka rata poginulo 42.340 ruskih vojnika.

 

  • Rusi prijete da će raznijeti nuklearku u Zaporižju
  • Rusija je optužena za korištenje kontroverznih mina
  • Objavljeni su novi ruski gubitci
  • Ukrajinci su HIMARS sustavima pogodili položaje u Melitopolju
  • Šef UN-a upozorava da je napad na nuklearku - samoubojstvo
  • Još dva broda napustila su ukrajinske luke

Tijek događanja pratite iz minute u minutu u nastavku:

17:45 Američki državni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak je rekao da bi, dopusti li se Rusiji da maltretira Ukrajinu, izvrši invaziju i zauzme tuđi teritorij bez ičijeg protivljenja, to značilo "otvorenu sezonu" za slične postupke u cijelom svijetu.

Glavni američki diplomat to je kazao na konferenciji za novinare održanoj zajedno s južnoafričkom ministricom vanjskih poslova Naledi Pandor u sklopu posjeta koji će ga kasnije odvesti u posjet Demokratskoj Republici Kongu i Ruandi.

Istaknuo je kako Sjedinjene Države smatraju vrlo važnim suprotstaviti se Rusiji jer je njezina agresija na Ukrajinu ugrozila temeljna načela međunarodnog sustava.

16:40 Ukrajinski veleposlanik pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) pozvao je u ponedjeljak da međunarodna misija obavi kontrolu u nuklearnoj elektrani Zaporižja, dok ruska strana kaže da je također za taj posjet, ali da ga Kijev blokira.

"Iskoristit ćemo sve postojeće diplomatske kanale da bismo približili IAEA i UN provedbi ove misije", rekao je novinarima u Beču Evgenij Cimbaljuk, veleposlanik pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

"Doista je to potrebno što hitnije provesti, rekao bih najkasnije do kraja ovog mjeseca", dodao je.

Ranije je šef Ujedinjenih naroda pozvao da se omogući pristup postrojenju, a Kijev i Moskva istodobno međusobno prebacuju krivnju za granatiranje nuklearnog postrojenja.

"Cilj ruskih okupatora je uništiti infrastrukturu elektrane, prouzročiti štetu na svim dalekovodima, a znamo da se oni koriste za prijenos električne energije prema ukrajinskoj mreži... i u konačnici izazvati nestanak struje na jugu Ukrajine", rekao je Cimbaljuk.

16:13 Više od 450 inozemnih komponenti pronađeno je u ruskom naoružanju u Ukrajini, što je dokaz da je Moskva u godinama prije invazije ključnu tehnologiju nabavila od američkih, europskih i azijskih tvrtki, objavio je u ponedjeljak britanski obrambeni think tank Royal United Services (RUSI).

Ukrajinske snage od početka napada na bojištu dolaze u posjed ruskog naoružanja, ispravnog ili djelomično oštećenog. Nakon što je rastavljeno ukupno 27 vrsta naoružanja, od krstarećih raketa do protuzračne obrane, pokazalo se da ono pretežno ovisi o zapadnim komponentama.

To je dosad najdetaljniji prikaz ovisnosti ruske vojske o zapadnim komponentama za napad na Ukrajinu. Oko dvije trećine komponenti proizvedeno je u američkim tvrtkama. Gotovo četvrtinu svih pronađenih komponenti proizvode američki Analog Devices i Texas Instruments.

Dijelovi stižu i iz Japana, Južne Koreje, Velike Britanije, Njemačke, Švicarske i Nizozemske.

"Rusko naoružanje koje kritično ovisi o zapadnoj elektronici dovelo je do smrti tisuća Ukrajinaca", rekao je Jack Waitling, stručnjak za kopneno ratovanje u RUSI-ju.

Velik dio tih komponenti može se pronaći i u kućanskim aparatima, pa nisu predmet restrikcija izvoza, objavio je RUSI, savjetujući osnaživanje tih mjera kako bi se Moskvi otežala opskrba naoružanjem.

Primjer je ruska krstareća raketa 9M727, jedna od najnaprednijih u državi, koja može letjeti nisko i time izbjeći radar u napadima na mete koje mogu biti nekoliko stotina kilometara udaljene. Ona je sadržavala 31 inozemnu komponentu.

16:10 Europske zemlje će po svemu sudeći uspjeti napuniti plinska skladišta prije zime onako kako su planirale, ali će troškovi iznositi više od 50 milijardi eura, deset puta više od prosjeka troškova punjenja prošlih godina, piše Reuters.

Europske vlade strepe da će rusko smanjenje opskrbe kroz glavni plinovod - Sjeverni tok 1, uzrokovati velike probleme Njemačkoj i drugim zemljama u nastojanju da napune podzemna plinska skladišta. Čini se ipak da ih Nijemci uspijevaju puniti kombinirajući smanjenje potražnje, prelazak nekih elektrana na ugljen i povećanje uvoza ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Prosječna razina popunjenosti europskih skladišta plina prošli tjedan je bila 70,5%, pokazuju podaci Gas Infrastructure Europe (GIE). Europska unija planira 80-postotnu popunjenost skladišta do 1. studenoga kako bi osigurala rezerve za za zimske mjesece najveće potražnje. EU je također odredio privremene ciljeve za svaku zemlju i za svaki mjesec.

13:59 Ruski okupatori izjavili su kako su minirali nuklearnu elektranu u Zaporižju i da su ju spremni raznijeti, objavila je tvrtka Energoatom na Telegramu, prenosi ukrajinski portal Interfax.

"U svojoj izjavi je, šef radijacijske, kemijske i biološke obrane Ruskih obrambenih snaga general Valerij Vasiljev, koji trenutačno upravlja kompleksom NE Zaporižje, rekao da će tamo biti ili ruski teritorij ili spaljena zemlja", objavila je tvrtka.

Prema izvješću Energoatoma, upravo je Vasiljev taj koji je izjavio da su Rusi minirali sve bitne dijelove nuklearnog postrojenja. "Kao što znate, minirali smo sve bitne zgrade i dijelove postrojenja NE Zaporižje. Ne mislimo ovo skrivati od neprijatelja. Upozorili smo ih. Neprijatelj zna da će nuklearna elektrana biti ili ruska ili ničija. Spremni smo za posljedice ovog koraka. A vi, ratnici, osloboditelji - morate znati da nam ne preostaju druge opcije. I ako dođe do te najteže odluke, donijet ćemo ju časno", rekao je Vasiljev.

U Zaporižju referendum o priključenju Rusiji

13:48 Na okupiranom području Zaporižja raspisan je referendum o priključenju Ruskoj Federaciji. U tijeku su pripreme za njegovo održavanje, javlja NEXTA.

13:35 Ruska središnja banka je objavila mjere usmjerene sprječavanju investitora iz "neprijateljskih" zemalja, u iskorištavanju pogodnosti kojima se onima iz "prijateljskih" zemalja omogućuje nastavak trgovanja na moskovskoj burzi.

Analitičari smatraju da je odgoda djelomično posljedica brige da bi ulagači iz EU-a, SAD-a i Velike Britanije, kojima je trenutno zabranjeno trgovanje u Moskvi, mogli iskoristiti nastavak trgovanja investitora iz zemalja koje Rusija smatra prijateljskima, kao stražnji ulaz za trgovanje ruskim dionicama koje su u njihovom vlasništvu.

Središnja banka je priopćila da na šest mjeseci blokira ruske depozitorije i registre u izvršavanju transakcija vezanih uz vrijednosne papire dobivene od inozemnih partnera, uključujući i prijateljske zemlje.

Regulator je priopćio da je primijetio kako brokeri nude opciju kupnje vrijednosnih papira od stanovnika stranih zemalja te ih potom prenose u ruski depozitorij, što je potez opisan kao rizičan i "bez jamstva očekivanog financijskog ishoda".

12:44 Kremlj je pozvao zapadne države da utječu na Ukrajinu kako bi prestala s navodnim granatiranjem nuklearne elektrane Zaporižja, najveće u Europi. U razgovoru s novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je to "krajnje opasno".

"Očekujemo da države koje imaju apsolutni utjecaj na ukrajinsko vodstvo to iskoriste kako bi prekinuli nastavak takvog granatiranja", dodao je. Moskva i Kijev se međusobno optužuju za napade oko te elektrane koja je trenutno na teritoriju pod kontrolom Rusa.

Jevgenij Balicki, ruski postavljen čelnik regije Zaporižja, u ponedjeljak je rekao da elektrana normalno funkcionira, prenosi Interfax. Čelnik ukrajinske državne nuklearne tvrtke pozvao je da se područje oko nje proglasi demilitariziranom zonom pod nadzorom stranih mirotvornih snaga.

12:28 Kremlj je u ponedjeljak priopćio da u ovom trenutku nema temelja za sastanak ruskog i ukrajinskog predsjednika.

Odgovarajući na pitanje o ponudama turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da posreduje u mirovnim pregovorima, glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov rekao je da se Vladimir Putin i Volodimir Zelenski mogu sastati tek nakon što pregovarači obiju strana "naprave domaću zadaću".

Pregovori između Moskve i Kijeva već su mjesecima u zastoju, a obje strane okrivljuju drugu za nedostatak napretka. "Ukrajinska delegacija je nestala s radara, sada nema pregovaračkog procesa", rekao je Peskov u ponedjeljak.

"Što se tiče sastanka predsjednika Putina i Zelenskog, on je moguć tek nakon što izaslanstva obave domaću zadaću. To nedostaje, tako da nema potrebnih preduvjeta za sastanak", dodao je.

Rusija optužena za korištenje kontroverznog oružja

11:35 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva navodi da Rusija u istočnoj Ukrajini koristi takozvane leptir mine, stvorene za nanošenje velikog broja civilnih žrtvi. Upozoravaju da ruska vojska u Donbasu postavlja protupješadijske mine kako bi se zaštitile i ograničile slobodu kretanja duž svojih obrambenih linija, piše Yahoo News.

"U Donjecku i Kramatorsku, Rusija je upotrijebila PFM-1 i PFM-15 raspršujuće protupješadijske mine. Uobičajeno se naziva leptir mina i radi se u kotroverznom, neselektivnom oružju", navode u ministarstvu.

PFM-1 je visokoeksplozivna protupješadijska mina sovjetske i ruske proizvodnje. Mine se mogu razmještati po terenu iz minobacača, helikoptera i aviona u velikom broju, klize na tlo bez eksplozije, a eksplodiraće kasnije, nakon što dođu u kontakt. Krila joj služe da bi se okretala i usporila pad, a u debelom krilu je tekući eksploziv.

"Ove mine predstavljaju prijetnju i lokalnom stanovništvu i humanitarnim operacijama razminiranja", navodi ministarstvo Ujedinjenog Kraljevstva. Zbog zelene boje njihovih krila, mine su poznate i pod nazivom "zeleni papagaji".

11:10 Finska je registrirala rekordan broj tražitelja azila nakon ruske invazije na Ukrajinu, nadmašivši prethodni rekord tijekom migrantske krize 2015. godine.

"Do 4. kolovoza, oni koji bježe iz Ukrajine zbog ruskog vojnog napada podnijeli su 35.074 zahtjeva za privremenu zaštitu", navodi finska imigracijska služba u priopćenju. Trenutno je u prihvatnom sustavu registrirano više od 37.000 osoba, "što je više nego ikad prije".

"Trećina onih koji bježe iz Ukrajine su djeca", dodaje imigracijska služba. Najnoviji podaci UNHCR-a, UN-ove agencije za izbjeglice, pokazuju da je diljem Europe zabilježeno više od 6,3 milijuna izbjeglica iz Ukrajine.

Medvedev: "Rusija postiže mir"

10:56 Jedan od najbližih saveznika predsjednika Vladimira Putina rekao je da će Rusija postići svoje ciljeve u sukobu u Ukrajini pod vlastitim uvjetima te upozorio da Zapad ima dugoročni plan da uništi Rusiju.

"Rusija provodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i postiže mir pod svojim uvjetima", rekao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji obnaša dužnost potpredsjednika ruskog vijeća sigurnosti, u intervjuu za TASS.

Medvedev je rat u Gruziji 2008., proširenje NATO-a i rat u Ukrajini opisao kao dio pokušaja Sjedinjenih Država i njihovih saveznika da unište Rusiju. "Cilj je isti: uništiti Rusiju", rekao je Medvedev, prenosi list.

9:48 Još dva broda, jedan s kukuruzom, a drugi sa sojom, napustila su ukrajinske luke u ponedjeljak, objavilo je tursko ministarstvo obrane. Time je broj brodova koji su napustili Ukrajinu, nakon objave ruske deblokade luka, narastao na deset.

Ujedinjeni narodi i Turska posredovali su u postizanju dogovora između Kijeva i Moskve o omogućavanju izvoza, a prvi brod krenuo je prošli tjedan. Međunarodna zajednica strahuje da bi ruski napad na Ukrajinu i posljedični prekid izvoza žitarica mogli dovesti do nestašica hrane, pa i gladi diljem svijeta.

Brod Sacura otplovio je prema Italiji iz Južnija, lučkog grada na području Odese, s 11 tisuća tona soje. Arizona, koja je isplovila iz obližnjeg Čornomorska prevozi oko 48 tisuća tona kukuruza u turski Iskenderun. Nastavak izvoza nadgleda zajednički koordinacijski centar u Istanbulu u kojem sjede Rusi, Ukrajinci, Turci i pripadnici UN-a.

Ukrajina nastavlja s napadima

9:27 Ukrajina nastavlja s napadima na ključni Antonovski most preko rijeke Dnjepar kod Hersona, piše RT. U posljednjem napadu u noći na ponedjeljak pogođena je oprema koja je dovezena na to mjesto kako bi se popravila šteta od prijašnjih topničkih napada, uključujući privremenu kolibu i miješalicu za beton, rekla je lokalna vlada TASS-u.

Kiril Stremousov, zamjenik šefa uprave u Hersonu, rekao je da incident nije "ništa strašno", ali će vjerojatno "odgoditi planirano ponovno otvaranje mosta za promet, koje je bilo zakazano za srijedu".

Ukrajinski mediji izvijestili su o noćnim topničkim napadima kijevskih trupa na most, a neki su sugerirali da su korišteni višecjevni raketni sustavi HIMARS koje je isporučio SAD.

9:09 Ukrajinci su objavili nove ruske gubitke. Navode da je od početka rata poginulo 42.340 ruskih vojnika, uništeno 1811 tenkova te da su srušena 223 aviona i 192 helikoptera.

8:45 Oleh Sinijehubov, guverner Harkiva, rekao je da su dvije osobe poginule u granatiranju regije u posljednja 24 sata. Ustvrdio je da se tijekom noći krov upravne zgrade zapalio zbog granatiranja.

"Kao što vidite - Rusi, zbog neuspjeha na fronti, napadaju mirne gradove i sela u regiji. Ali mi smo jači od njihovih jadnih pokušaja da nas zastraše. Pobjeda je naša!", napisao je. "Stanovnici Harkova i regije, ostanite u skloništima što je više moguće. Ruski okupatori napadaju Harkiv. Ne napuštajte sigurna mjesta", dodao je.

8:04 NEXTA javlja da su Ukrajinci HIMARS-om pogodili položaje ruske vojske u Melitopolju. Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov izjavio je da je u napadu ubijeno stotinu ruskih vojnika.

Granatiranje nuklearke - samoubojstvo

7:13 Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izrazio je zabrinutost zbog potencijalne nuklearne katastrofe u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani, nakon što je Moskva optužila ukrajinske snage za granatiranje nuklearne elektrane u Zaporižju, dok Kijev tvrdi da Rusija koristi postrojenje kao "štit" za svoje vojnike.

"Svaki napad na nuklearno postrojenje je samoubojstvo. Nadam se da će ti napadi prestati, a istodobno se nadam da će IAEA moći pristupiti postrojenju", rekao je Guterres.

Međunarodna agencija za atomsku energiju priopćila je da je "krajnje zabrinuta" zbog granatiranja nuklearne elektrane Zaporižje. Gađanje tog objekta bilo kakvom "vojnom vatrenom snagom" značilo bi "igranje vatrom, s potencijalno katastrofalnim posljedicama", rekao je glavni direktor UN-ove nuklearne nadzorne službe Rafael Mariano Grossi.

IAEA je također predložila slanje izaslanstva na lokaciju kako bi "pružila tehničku podršku za nuklearnu sigurnost" i kako bi "pomogla spriječiti da situacija još više izmakne kontroli". Ni Moskva ni Kijev za sada nisu reagirali na prijedlog IAEA-e.

Zaporižje su zauzele ruske snage krajem veljače, kada je Moskva pokrenula svoju invaziju u Ukrajini. Postrojenje nastavlja raditi s ukrajinskim osobljem pod ruskom kontrolom. Visoki dužnosnik za neširenje i kontrolu naoružanja u ruskom ministarstvu vanjskih poslova upozorio je da napadi na elektranu mogu izazvati događaj sličan nuklearnoj katastrofi u Černobilu 1986. godine.

Ukrajina neće pregovarati s Rusijom

6:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da pregovori s Rusijom neće biti mogući ako održi referendume u okupiranim područjima njegove zemlje.

Ruske snage i njihovi separatistički saveznici sada kontroliraju velike dijelove teritorija u Donbasu na istoku Ukrajine i na jugu zemlje. Tamošnji dužnosnici rekli su da bi mogli organizirati referendume.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna scena kao iz filma VIDEO Dramatičan trenutak u kojem raketa iz zasjede pogađa ruski konvoj i ubija šestero zapovjednika

U svojem večernjem obraćanju, Zelenski je rekao da Kijev ustraje u svojem stajalištu da neće prepustiti nimalo teritorija Rusiji. "Pozicija naše zemlje ostaje onakva kakva je uvijek bila. Nećemo se odreći ničega što je naše", rekao je.

"Ako okupatori krenu putem pseudo-referenduma, uskratit će si bilo kakve izglede za pregovore s Ukrajinom i slobodnim svijetom, koji će ruskoj strani očito u nekom trenutku trebati", navodi.

Ruski i ukrajinski dužnosnici održali su nekoliko krugova razgovora od početka invazije u veljači. No postignut je slab napredak i od kraja ožujka nije bilo sastanaka, a za to se dvije strane međusobno okrivljuju.

Ruske snage drže većinu Hersonske oblasti na jugu Ukrajine i mjesni dužnosnici rekli su da bi mogli organizirati referendum o priključenju Rusiji za nekoliko tjedana ili mjeseci. Proruski separatisti održali su referendume o neovisnosti u Donbasu i proglasili tzv. narodne republike. Kremlj ih je priznao pred početak invazije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nastavak plinske krize Novi energetski partner srušio nade Europske unije: "To nije kao slavina za vodu, ne možemo samo nadomjestiti Rusiju..."

Guverner Luhanska, regije koja je gotovo u cijelosti pod ruskim nadzorom već nekoliko tjedana, rekao je tijekom vikenda da Rusija priprema novi referendum u novoosvojenim područjima i da stanovnicima nudi povlastice ako se odazovu.

Što se događalo 165. dana rata u Ukrajini možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene