Obavijesti Video Pretražite Navigacija
71. dan rata

Kremlj tvrdi da su otvoreni humanitarni koridori. Je li ruska vojska gađala Azovstal termobaričnim bombama?

Rat u Ukrajini ušao je u 71. dan. Ruska vojska najavila je otvaranje humanitarnih koridora za izvlačenje civila iz čeličane Azovstal u Mariupolju. U četvrtak, petak i subotu zaustavit će napade i povući vojnike u razdoblju od 8 do 18 sati po moskovskom vremenu. Prema zadnjim informacijama, borbe su se preselile unutar područja čeličane nakon što su se ruski vojnici uspjeli probiti u prostor čeličane.

 

  • Brojni ukrajinski gradovi noć su proveli pod zračnom uzbunom.
  • Rusija je najavila da će zaustaviti vojno djelovanje i povući se kako bi se izvukli civili iz Azovstala u naredna tri dana.
  • AP je procijenio da je u bombardiranju Dramskog kazališta u Mariupolju ubijeno 600 civila.
  • Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je Zapad na hitnu dostavu oružja kako bi se imali čime boriti protiv Rusije.
  • Mađarska neće podržati prijedlog EU-a o zabrani uvoza ruske nafte u sljedećih šest mjeseci.
Pročitajte i ovo Francuska vojska Opasna predviđanja Europska sila otvoreno se priprema za rat, jasno je i protiv koga: "Dio smo koalicije..." Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni"

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

16:20 Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier razgovarao je telefonom s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i riješio spor oko svojeg planiranog posjeta Kijevu koji je bio odbijen, objavio je u četvrtak ured njemačkog predsjednika.

Steinmeier je planirao posjetiti Kijev s čelnicima Poljske, Latvije, Estonije i Litve sredinom travnja, ali mu je bilo rečeno da ne dolazi.

Odluka Kijeva bila je donesena u kontekstu kritika zbog njegovih veza s Rusijom i njegova propusta dok je bio ministar vanjskih poslova da posluša upozorenja istočnoeuropskih susjeda Njemačke da postoji prijetnja ruske agresije.

Steinmeier je Zelenskom izrazio "solidarnost, poštovanje i potporu hrabroj borbi ukrajinskog naroda protiv ruskog agresora" i obojica su razgovor opisala kao "jako važan" i "jako dobar", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da su i Steinmeier i lijeva vlada njemačkog kancelara Olaf Scholz pozvani u Kijev.

Scholz, kojeg Zelenski kritizira da ne čini dovoljno kako bi pomogao Ukrajini, više je puta odbio pozive kijevskog vodstva, objasnivši da ne može doći u posjet jer su odbili Steinmeiera.

15:55 Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Varšavi za Ukrajinu je prema prvim procjenama prikupljeno 6,5 milijardi dolara. Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je kako Hrvatska pomaže toj zemlji jer "zna što znači biti žrtva agresije".

Poljski premijer Mateusz Morawiecki, sudomaćin konferencije u Varšavi uz švedsku premijerku Magdalenu Andersson, objavio je da je na tom skupu prema prvim procjenama prikupljeno 6,5 milijardi dolara.

Hrvatska je "primjereno svojoj ekonomskoj snazi", donirala 5 milijuna eura, četiri milijuna u novčanoj vrijednosti, te milijun eura vrijedne donacije vode i lijekova hrvatskih tvrtki.

"Mi ćemo nastaviti našu solidarnost i podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu", kazao je Plenković.

15:40 Japanski premijer Fumio Kishida u četvrtak je rekao da će zemlja početi koristiti nuklearne reaktore da pomogne smanjiti svoju, ali i ovisnost drugih zemalja o ruskim energentima.

Japan je postao ovisniji o ruskom plinu otkad je ugasio vlastite nuklearne reaktore nakon katastrofe u Fukushimi 2011. godine kad su potres i cunami izazvali taljenje reaktora, izazvavši katastrofu u sjeveroistočnoj regiji.

No uz izbore u srpnju i rast cijena energije koji pogađa glasače, Kishida je rekao da će nuklearna energija biti dio buduće energetske politike zemlje.

Rekao je da će Japan širiti izvore iz kojih dobavlja energiju, promovirati obnovljivu energiju i koristiti nuklearnu energiju.

15:20 EU planira usvesti sankcije patrijarhu Kirilu, čelniku Ruske pravoslavne crkve i dugogodišnjem savezniku Kremlja koji je dao svoj blagoslov nad ratom u Ukrajini na početku invazije, javlja The Guardian.

Kirill, koji je podupirao Rusiju govoreći o invaziji kao o "specijalnoj operaciji održavanja mira" sada bi mogao završiti na listi koja uključuje više od 1000 moćnih Rusa, prema nacrtu koji je na uvid dobio The Guardian.

Jedan je od 57 osoba koji bi se mogli suočiti sa zabranom putovanja i zamrzavanjem imovine.

Na popisu će se naći i obitelj glasnogovornika Kremlja, Dmitrija Peskova, koji je sankcioniran u prvoj rundi sankcija, te supruga najbogatijeg Rusa, Alekseja Mordašova, Marina Mordašov.

15:05 Borac Azova Sviatoslav Palamar kaže kako ruske snage krše dogovor o primirju i kako nastavljaju bombardirati čeličanu Azovstal unatoč otvaranju humanitarnih koridora.

Kremlj je ranije zanijekao da ruske trupe jurišaju na čeličanu Azovstal u južnom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju te kazao kako su humanitarni koridori funkcionalni, prenosi BBC koji nije mogao neovisno potvrditi tvrdnje ni jedne strane.

14:43 Rusija je protjerala sedam zaposlenika danskog veleposlanstva u Moskvi kao odmazdu za sličan potez Kopenhagena prošlog mjeseca, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je priopćilo da je proglasilo zaposlenike danskog veleposlanstva personama non grata, dodajući da "otvoreno antiruska politika Danske ozbiljno šteti bilateralnim odnosima", prenosi CNN.

14:40 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba zahvalio je svom izraelskom kolegi Yairu Lapidu na humanitarnoj pomoći i podršci Kijevu.

 

 

14:22 Ukrajini su potrebni višestruki raketni sustave za obranu od ruskih krstarećih projektila, kazao je glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Valerij Žaluzni. On je rekao i da su ukrajinske trupe prešle na pokretanje protuofenziva u blizini Harkova i grada Izjuma koji je okupirao Rusiju u Harkovskoj regiji.

 

 

14:07 Zamjenik načelnika kabineta ruskog predsjednika Vladimira Putina, Sergej Kirijenko rekao je da neće biti parade povodom Dana pobjede na teritorijima Donjecka i Luganska, koji su pod ruskom kontrolom.

13:59 Europska komisija je u četvrtak na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Varšavi najavila paket pomoći vrijedan 200 milijuna eura za ukrajinske izbjeglice i prognanike.

 

 

13:58 Europski zastupnici pozvali su u četvrtak Europsku komisiju da Moldaviji dodijeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji, dok su istodobno zabrinuti zbog situacije u odmetnutoj istočnoj regiji Pridnjestrovlju preko koje Rusija želi destabilizirati vladu u Kišinjevu.

13:55 Visoki predstavnik za vanjsku politiku trebao bi zatražiti od Turske, Gruzije, Azerbajdžana i Iraka te srednjoazijskih republika da zatvore svoj zračni prostor za zrakoplove kojima se prevoze plaćenici iz Sirije i grupe Wagner u Ukrajinu, poručili su rezolucijom u četvrtak europarlamentarci. EP "zahtijeva nastavak djelovanja EU-a kako bi se spriječilo da se plaćenici iz skupine Wagner i strani borci iz Sirije lako uključuju na bojište u Ukrajini i čine zločine protiv civilnog stanovništva", stoji u rezoluciji.

"Stoga traži od Visokog predstavnika da posebno zahtijeva da vlade Turske, Gruzije, Azerbajdžana i Iraka, kao i vlade srednjoazijskih republika, zatvore svoj zračni prostor za sve ruske, iranske ili sirijske vojne ili čarter zrakoplove ili sve redovne zračne prijevoznike koji prevoze takve plaćenike", dodaje se, uz zahtjev da Unija stavi na crnu listu zračne prijevoznike za koje se sumnja da sudjeluju u prijevozu takvih osoba.

13:35 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je kako bi Europska unija bi trebala zaplijeniti i prodati rusku imovinu koju je zaplijenila sankcijama i taj prihod upotrijebiti za obnovu Ukrajine. 

13:30 Forbes McKenzie, analitičar i šef McKenzie Intelligence rekao je za Sky News da je ruska vojska možda gađala Azovstal termobaričnim bombama (zabranjem oružjem), sudeći prema satelitskim snimkama. 

13:15 Pregovori s Rusijom o plinskom ugovoru počet će nakon 10. svibnja, najavio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić u Berlinu te dodao kako Srbija sto posto ovisi o ruskom plinu, a uvozi 60 posto ruske nafte. Rekao je i da je "Srbija na europskom putu, vojno neutralna" i da će ostati neutralna, navodi Tanjug.

"Mi smo trećeg dana napada na Ukrajinu priopćili naše strateške stavove i koliko god oni bili teški i komplicirani za obraniti pred svima koji vas tjeraju da budete dio čopora, na bilo kojoj strani, 71 dan je Srbija na istoj poziciji", poručio je Vučić.

13:05 Sloboda mora pokazati da služi ljudima bolje nego tiranija, rekao je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na donatorskoj konferenciji europskih država za njegovu ratom pogođenu zemlju koja dnevno treba 12 tisuća tona humanitarne pomoći. Zelenskij je u Varšavi na skupu u organizaciji Poljske i Švedske izjavio da se rat u Ukrajini "ne odlučuje samo na bojištu”, nego i u sferi ekonomije, humanitarne pomoći i organizaciji "normalnog života” za ukrajinske građane. Istaknuo je da su Ukrajina, Europa i cijeli svijet "na putu prema pobjedi" i na skupu na koji su stigli i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovio da Ukrajina mora "po brzom postupku" dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Rusija će koristiti Sjeverni tok 2 za svoje potrebe

13:00 Ruski plinski div Gazprom najavio je da će koristiti kopneni kapacitet plinovoda Sjeverni tok 2 za potrebe Rusije. Trenutno nije u upotrebi, a Njemačka je u veljači obustavila proces izdavanja dozvole za rad plinovodu, zaustavivši projekt do daljnjeg.

12:50 Ruski zastupnik koji sudjeluje u pregovorima s Ukrajinom rekao je da su pregovori teški i optužio predstavnike Kijeva da ne poštuju postojeće dogovore, prenio je u četvrtak TASS. "Ja sam jedan od četvorice pregovarača s ruske strane, međutim, pregovori su teški. Ukrajinski sugovornici pristanu na dogovor i onda se povuku", rekao je Leonid Slutski. Kremlj je u četvrtak izjavio da jako dobro zna da SAD, Britanija i druge članice NATO-a stalno daju obavještajne podatke ukrajinskoj vojsci te poručio da to neće spriječiti Rusiju da ostvari svoje ciljeve.

12:45 Bivši predsjednik Brazila koji je na toj funkciji odradio dva mandata, Lula Inacio da Silva izjavio je za magazin TIME da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegov ruski kolega Vladimir Putin dijele krivnju za rat u Ukrajini. U razgovoru tijekom kojeg je najavio ponovnu kandidaturu za treći predsjednički mandat, Da Silva je rekao kako Putin nije trebao napasti Ukrajinu, ali krivnju snose i Sjedinjene Države, NATO i Europska unija.

12:35 Christopher Stokes, koordinator za hitne slučajeve u Liječnicima bez granica, rekao je za Sky News da je ta organizacija primila "mnogo ranjenih iz Mariupola tijekom posljednjih nekoliko tjedana i mjeseci". Prema njegovim riječima, jedna žena koja je u srijedu evakuirana, rekla je da su joj ruski vojnici srušili kućna vrata i pretukli je. Imala je teške ozljede lica.

12:20 Kao odgovor na protjerivanje 15 ruskih diplomata iz Kopenhagena, Moskva je u četvrtak objavila kako je sedam danskih diplomata proglašeno nepoželjnima.

Kremlj: "Otvoreni humanitarni koridori"

12:15 Iz Kremlja je priopćeno kako su otvoreni humanitarni koridori iz Mariupolja, navodi Sky News. Reuters javlja da su Rusi opovrgnuli napad na Azovstal. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje je li istinita tvrdnja visokog ukrajinskog dužnosnika da su ruski vojnici provalili na teritorij elektrane uputio novinare na prethodnu naredbu predsjednika Vladimira Putina da ne jurišaju u elektranu.

11:35 Njemačka se priprema Ukrajini isporučiti sedam oklopnih haubica, navodi Die Welt, a prenosi The Guardian. Prema ranijim navodima dijela njemačkih medija, veći broj oklopnih vozila trenutačno je na popravku i neće biti spremno za isporuku do kraja lipnja.

11:30 Ukrajinske oružane snage objavile su nove gubitke ruske vojske. 

 

 

11:15 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba podijelio je potresno pismo osmogodišnjeg dječaka Jehora. "Od 24. veljače umrla su moja dva psa, moja baka Halya i moj voljeni Mariupolj", napisao je dječak. 

 

 

11:10 Hrvatska će Ukrajini pomoći s pet milijuna eura na donatorskoj konferenciji koja se u četvrtak održava u Varšavi i kojoj će se virtualno obratiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Vlada je u srijedu donijela odluku o pomoći od četiri milijuna eura te donaciji vode i lijekova hrvatskih tvrtki vrijednoj milijun eura.

10:55 U svojem obraćanju u četvrtak ujutro ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina spremna pomoći u provedbi primirja kako bi evakuirala ljude. Rusija je rekla da će tijekom dana pauzirati vojnu aktivnost između četvrtka i subote kako bi zarobljenima omogućila odlazak. Zelenski je zaključio kako će biti potrebno vrijeme da se ljudi izvuku iz tih podruma.

"U sadašnjim uvjetima ne možemo koristiti tešku opremu za uklanjanje ruševina. Sve se mora raditi rukama", kazao je.

10:40 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kazao je da Ukrajina provocira Rusiju te dodao da su oni "učinili i čine sve da ne dođe do rata".

10:36 Obrana čeličane Azovstal za ukrajinske političare i vojne zapovjednike je prioritet broj 1, rekao je savjetnik ministra obrane Jurij Sak. On je naglasio da se ulažu veliki napori u daljnju obranu kompleksa i evakuaciju ljudi. Priznao je da je situacija u čeličani "iznimno teška" za ukrajinske snage. Ruski borci sada su počeli ofenzivu i na tlu, dok su ranije izvodili zračne napade i bombardirali postrojenje. Sak se nada da će se obje strane složiti oko humanitarnih koridora kojima bi civilima i ranjenicima iz čeličane bilo omogućeno da napuste grad, navodi BBC.

10:25 Iz ruskog Ministarstva obrane u četvrtak je priopćeno da je njezino topništvo preko noći pogodilo više ukrajinskih položaja i uporišta, ubivši 600 boraca. Reuters javlja da su iz Ministarstva obrane naveli i da su njihove rakete uništile zrakoplovnu opremu na aerodromu Kanatovo u ukrajinskoj središnjoj Kirovogradskoj regiji i veliko skladište streljiva u južnom gradu Mikolajivu. 

10:15 "Uspjeli smo neutralizirati dron s eksplozivom koji je letio u smjeru radiotelevizijskog centra Mayak, a za koji sve ukazuje da je lansiran s teritorija Ukrajine, šest kilometara od granice Pridnjestrovlja", izjavio je pridnjestrovski ministar vanjskih poslova Vitalij Ignatiev za agenciju RIA. U odcijepljenoj moldavskoj regiji ranije ovog tjedna izjavili su kako su spriječili napad dronom. 

10:10 U Španjolskoj je uhićen proruski bloger, Ukrajinac Anatolij Šarij, kojeg Ukrajina sumnjiči za izdaju. Ukrajinske vlasti tvrde da je Šarij širio dezinformacije kako bi naštetio nacionalnoj sigurnosti Ukrajine, kao i da ga Rusija financira. Šarij je bio u egzilu od 2012. godine.

 

 

10:05 Guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov izjavio je kako je ukrajinska vojska granatirala dva sela na tom području. Ruska agencija RIA citirala je objavu na njegovu kanalu na Telegramu u kojoj stoji da su u Nehotejevki uništene kuća i garaža. "Među civilnim stanovništvom nije bilo žrtava. Granatiranje se nastavlja", navodi Gladkov.

9:40 Na području Kijevske i Harkivske regije te u zapadnim dijelovima Ukrajine oglašene su sirene za opasnost od zračnog napada.

 

 

Andriuščenko: "Ako postoji pakao na zemlji, to je u Azovstalu"

9:35 Zapovjednik ukrajinske pukovnije Azov Denis Prokopenko kazao je da se unutar čeličane Azovstal u Mariupolju vode "teške krvave bitke" protiv Rusa. On je u videoporuci rekao da su njegove trupe uložile "superherojske napore" da zadrže kontrolu nad mjestom, u kojem je ostalo do 2000 vojnika i 200 civila.

 

 

9:30 Bivši zapovjednik britanske vojske, general Lord Richard Dannatt, izjavio je da su u tijeku možda i posljednji dani borbe za Mariupolj. On je zaključio kako se čini da je ruska vojska nastavila s izravnim napadom na čeličanu kako bi pokušala ugušiti preostali dio otpora, a sve da bi u ponedjeljak, kada se obilježava Dan pobjede, mogli tvrditi da su zauzeli Mariupolj, navodi Sky News.

9:15 "Ako postoji pakao na zemlji, onda je to u Azovstalu", kazao je u četvrtak ujutro Petro Andriuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja. Prema njegovim riječima, u noći na četvrtak nastavljeni su intenzivni napadi, a obližnja stambena područja morala su se evakuirati sama i bez upozorenja, navodi CNN

9:10 Ruski napadi na željeznički sustav teško su poremetili željezničke usluge u Ukrajini, rekao je državni operator Ukrajinskih željeznica u srijedu navečer. Prema procjeni željezničkog operatora, oko 20 međugradskih vlakova prometovalo je s kašnjenjem do dvanaest sati.

"Rusija pokušava upropastiti našu logistiku jer nas ne mogu pobijediti na terenu", napisao je na Telegramu predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak. Potvrdio je napad na željeznički objekt u središtu grada Dnjipra.

8:43 Prema procjenama Instituta za rat, ruske snage prodrle su u postrojenje čeličane Azovstal u Mariupolju. Dodaju i kako je vrlo vjerojatno ukrajinska obrana znatno usporila napredak ruskih snaga na istoku.

 

 

8:20 Sir Andrew Wood, bivši veleposlanik Velike Britanije u Rusiji, izjavio je u četvrtak kako je Moskva već izgubila "više ruskih vojnika  nego tijekom rata u Afganistanu", kada ih je poginulo 15.000.

8:15 Velika Britanija osigurava 45 milijuna funti za pomoć najugroženijima u Ukrajini i na njezinim granicama, priopćila je britanska vlada. Novac će ići UN-ovim agencijama i dobrotvornim organizacijama koje dostavljaju vitalnu pomoć i podržavaju one koji su pretrpjeli seksualno nasilje u ratom razorenoj zemlji, navodi Sky News.

8:00 Britansko Ministarstvo obrane osvrnulo se na vojnu vježbu održanu u srijedu u Bjelorusiji. Navode kako  da će Rusija "vjerojatno nastojati povećati prijetnju koju Ukrajini predstavljaju ove vježbe".

 

 

7:55 Bivša glasnogovornica ukrajinskog predsjednika Julija Mendel iz Lavova komentirala je stanje u Ukrajini od početka rata. Upitana za komentar teze da je SAD gurnuo Ukrajinu u ovaj sukob, koju zastupa i predsjednik RH Zoran Milanović, kazala je da tu nema nikakve zavjere te da su jedini krivci Vladimir Putin, Kremlj i Rusija, navodi N1

7:37 Ukrajinska vojska izvijestila je kako je preuzela kontrolu nad nekoliko naselja u blizini Mikolajiva i Hersona na jugu zemlje.

7:36 Rusija je priopćila da njezine vojne snage izvode vježbe simulacije nuklearnog raketnog napada u enklavi Kalinjingrad, smještenoj između Poljske i Litve uz obalu Baltika, prenosi AFP. Više pročitajte >>OVDJE

7:35 Ukrajinski novinar Denis Kazansky izvijestio je kako je tijekom noći pokrenut topnički napad na Kramatorsk u regiji Donjeck, u kojem su pogođeni središnji dio grada i stambene četvrti.

 

 

7:30 Guverner ukrajinske regije Luhansk rekao je da je u posljednja 24 sata u ruskom granatiranju poginulo petero civila.

Sergej Gaidai je kazao da su napadi bili usredotočeni na Sjeverodoneck i Popasnu, Hirske i Lisičansk.

7:15 Od početka rata u Ukrajini je rođeno 36,5 tisuća beba, navodi NEXTA.

 

 

6:55 Pozivajući se na visokog američkog dužnosnika, mediji u SAD-u objavili su kako je Amerika Ukrajini dala obavještajne informacije koje su pomogle ukrajinskim snagama da ubiju mnoge ruske generale koji su poginuli u ratu.

 

 

6:50 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u srijedu kasno navečer da su tijekom dana 344 osobe evakuirane iz Mariupolja i okolnih područja u Zaporižju. Pozvao je na prekid vatre kako bi se evakuirali oni koji su ostali u Mariupolju. "Pregovaramo i nadamo se da ćemo nastaviti spašavati ljude iz Azovstala, iz Mariupolja. Još ima civila, žena, djece. Potreban nam je nastavak primirja kako bismo ih spasili", rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik razgovarao je i s  izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom o skandaloznim izjavama ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Bennetta je informirao i o situaciji u južnom gradu Mariupolju i istočnoj Ukrajini te mu čestitao Dan neovisnosti Izraela.

 

 

6:45 Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je u srijedu da se problem globalne sigurnosti hrane ne može riješiti bez obnove ukrajinske poljoprivredne proizvodnje i ruske proizvodnje hrane i gnojiva za svjetsko tržište. "UN-ova analiza pokazuje da rat u Ukrajini samo pogoršava stvari, pokrećući trodimenzionalnu krizu koja razara globalne sustave opskrbe hrane, energije i financija za zemlje u razvoju", rekao je Guterres novinarima tijekom svojeg prvog posjeta glavnom nigerijskom gradu Abuji.

Ustvrdio je da za globalnu sigurnost hrane nema ispravnog rješenja bez obnove ukrajinske poljoprivredne proizvodnje te ruske i bjeloruske proizvodnje hrane i gnojiva za svjetsko tržište.

Rusija je u srijedu navečer objavila da će njezine snage prekinuti vatru na čeličanu Azovastalj u Mariupolju i otvoriti humanitarni koridor tijekom tri dana od četvrtka radi evakuacije civila.

"Ruske oružane snage otvorit će humanitarni koridor od 8 do 18 sati po moskovskom vremenu 5., 6. i 7. svibnja iz metalurškog kompleksa Azovstalj radi evakuacije civila", objavilo je ministarstvo obrane.

U tom razdoblju ruske snage prekinut će sve vojne aktivnosti i povući se na sigurnu udaljenost, navodi ministarstvo, a prenosi agencija Reuters.

 

Što se događalo 70. dana ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte >>OVDJE.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene