Obavijesti Video Pretražite Navigacija
40. dan rata

Jesu li užasne scene iz Buče tek početak? Strahuje se da bi u jednom gradu moglo biti još više žrtava. Zelenski će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a

Ruske snage nastavile su s granatiranjem na Harkiv i Odesu. Ukrajinske snage upozoravaju na grupiranje vojnika oko Luhanska. Svijet je zgrožen zločinima u Buči

 

  • Tijekom noći čule su se detonacije u Hersonu i Odesi
  • Putin je uveo vizna ograničenja za zemlje koje Rusija smatra neprijateljskim
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je ruske snage za genocid, nazivajući to eliminacijom cijele nacije
  • Ukrajina kaže da je u okolici Kijeva dosad pronađeno oko 400 ubijenih civila

Tijek događaja pratite u nastavku:

00:17 Zelenski je rekao da će se u utorak obratiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Ustvrdio je da je u interesu Kijeva da ima što otvoreniju istragu o ubojstvima civila u Ukrajini.

"Želim naglasiti da smo zainteresirani za što potpuniju, transparentnu istragu, čiji će rezultati biti poznati i objašnjeni cijeloj međunarodnoj zajednici", rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju.

23:55 Tijela ubijenih ležala su na ulicama Buče tjednima, unatoč tvrdnjama Rusije da su se ubojstva dogodila nakon što su trupe otišle, navodi The New York Times.

Analiza satelitskih snimaka prije i poslije koju je napravio The New York Times pokazala je da su mnogi civili ubijeni prije više od tri tjedna, dok su ruske snage kontrolirale i grad i taj dio regije Kijev. Satelitske snimke, koje je novinama dostavio Maxar Technologies, pokazuju da je najmanje 11 ubijenih u Buči bilo na ulici od 11. ožujka.

23:41 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi broj civilnih žrtava u Borodjanki i drugim oslobođenim ukrajinskim gradovima mogao biti mnogo veći nego u Buči. Ranije danas to je rekla i glavna ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova

"Očekujemo da će broj žrtava u Borodjanki biti viši nego igdje drugdje", rekla je Venediktova ne dajući nikakve dodatne detalje.

23:25 Američka vlada je priopćila u ponedjeljak da je odobrila prodaju osam borbenih zrakoplova F-16 Bugarskoj kako bi "ojačala sigurnost" te članice NATO-a dok Rusija ratuje u Ukrajini.

Američki State Department navodi u priopćenju da je obavijestio američki Kongres o tome da planira prodati borbene zrakoplove i streljivo toj istočnoeuropskoj zemlji u vrijednosti 1,67 milijarda dolara. Nije naveo hoće li ta prodaja omogućiti slanje Ukrajini borbenih zrakoplova sovjetske proizvodnje kojima raspolaže Bugarska.

Kijev traži od zapadnih partnera Mig-ove 29 kojima njegovi piloti znaju upravljati i kojima raspolaže mali broj istočnoeuropskih zemalja.

22:41 SAD će u idućim danima također objaviti i svoje odluke o dodatnoj vojnoj pomoći Ukrajini, rekao je Jake Sullivan novinarima u Bijeloj kući, kako prenosi Reuters.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici će ovoga tjedna objaviti nove ekonomske sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, priopćio je u ponedjeljak američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je poručio da SAD "mora nastaviti slati Ukrajini oružje koje im je potrebno za nastavak borbe".

Sullivan je rekao da se razgovori između zemalja Zapada sada odnose prije svega na moguće mjere "vezane uz energiju", što je vrlo osjetljivo pitanje među Europljanima koji su jako ovisni o ruskom plinu. Jake Sullivan kazao je da se traži konsenzus s EU-om koja također razgovara o novim sankcijama Moskvi.

On je obećao i da će u sljedećim danima doći do "novih najava dodatne vojne pomoći" Ukrajini, ali nije pojasnio o čemu se točno radi.

22:24 Tijela petorice muškaraca vezanih ruku pronađena su u podrumu dječje bolnice u Buči, blizu Kijeva, koju su Ukrajinci oslobodili od Rusa i gdje su počinjeni pokolji, priopćio je u ponedjeljak ured ukrajinske državne tužiteljice. >>Opširnije

22:23 Ruske snage pripremaju "sveobuhvatan napad" na ukrajinske snage u luhanskoj regiji, na istoku Ukrajine, rekao je u ponedjeljak njezin guverner Serhij Hajdaj. >>Opširnije

21:42 Ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzia održao je konferenciju u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku kako bi se osvrnuo na optužbe iz Buče. 

"To je lažno. Kad su ukrajinske snage ušle u grad, pucale su u ljude s bijelim trakama, ubijajući civile", rekao je.

Više pročitajte >>OVDJE.

21:24 Američki State Department kaže da SAD podupire multinacionalni tim međunarodnih tužitelja koji odlaze u regiju kako bi prikupili, sačuvali i analizirali dokaze, na zahtjev ukrajinskih dužnosnika.

Cilj je tražiti kaznenu odgovornost protiv Rusije, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

“Odgovorni za zločine moraju odgovarati kao i oni koji su ih naredili. "Oni ne mogu i neće djelovati nekažnjeno."

21:23 Francuska je posljednja zemlja koja je odlučila protjerati rusko diplomatsko osoblje, nakon što je njezino ministarstvo vanjskih poslova objavilo da protjeruje mnoge ruske diplomate.

"Njihovi postupci protive se interesima naše nacionalne sigurnosti", stoji u priopćenju francuskog Ministarstva vanjskih poslova. "Ovaj potez dio je europske inicijative."

Francuska novinska agencija AFP citirala je izvor blizak Ministarstvu vanjskih poslova koji je rekao da će 35 osoba biti protjerano.

21:20 Rusija je podržala novog, samoproglašenog gradonačelnika Mariupolja, koji surađuje s ruskim snagama, javlja Reuters. Najava je stigla i iz gradskog vijeća Mariupolja u online objavi.

21:11 Rusija će u ponedjeljak predočiti "dokumente" koji svjedoče o "pravoj naravi" događaja u ukrajinskom gradu Buči, gdje su snage Moskve optužene za pokolj nad civilima, rekao je ruski ministar vanjskih poslova. Više pročitajte >>OVDJE.

20:26 Ukrajina je danas priopćila da se Rusija sprema pokrenuti napad na istoku Ukrajine kako bi zauzela grad Harkiv i opkolila istočnu crtu ukrajinske bojišnice, javlja Reuters.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Oleksandr Motuzjanik je rekao da Rusija trenutno napada gradove Rubizhne i Popasna u istočnoj Luganskoj regiji, dok priprema napad na grad Severodonjeck i radi na zauzimanju Mariupolja.

Reuters nije bio u mogućnosti provjeriti navedene tvrdnje. Istaknuo je i da su ruske snage postavile medicinske ustanove kako bi se pripremile za potencijalno povećanje vojnih žrtava.

Nove sankcije za Rusiju

20:25 Nove europske sankcije mogle bi uključivati ​​mjere usmjerene na ruski energetski sektor, smatra europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

"Ništa nije izvan stola i mislim da je to sada istinitije nego ikad", rekao je.

Ranije je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao na daljnje sankcije usmjerene na ruski izvoz ugljena i nafte, rekavši francuskim medijima da postoje "jasni pokazatelji ratnih zločina", piše BBC.

Vrh ledenog brijega

20:22 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da su "užasi koje smo vidjeli u Buči samo vrh ledenog brijega svih zločina koje je do sada počinila ruska vojska" u Ukrajini.

Kuleba je pozvao na uvođenje "najstrožih" sankcija protiv Rusije, istovremeno zahtijevajući izbacivanje Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava.

Dodao je da je Ukrajina "pobijedila u bitci za Kijev", ali se sada priprema za "novu ofenzivu velikih razmjera Rusije na istoku Ukrajine".

"Mogu vam bez pretjerivanja, s velikom tugom, reći da je situacija u Mariupolju mnogo gora u odnosu na ono što smo vidjeli u Buči i drugim gradovima, mjestima i selima u blizini Kijeva", rekao je.

20:20 Njemačka je danas protjerala 40 ruskih diplomata

20:18 Američki obrambeni dužnosnik rekao je za Sky News da se oko dvije trećine ruskih vojnika koji su formalno pozicionirani oko Kijeva sada premještaju na sjever u Bjelorusiju.

SAD vjeruje da se vojnici ponovno opremaju, opskrbljuju i možda pojačavaju dodatnom ljudstvom prije nego što budu vraćeni u Ukrajinu kako bi nastavili borbu.

Dužnosnik je također rekao da će vojnici najvjerojatnije biti prebačeni u istočni dio zemlje u regiji Donbas, ali da bi još uvijek mogli promijeniti smjer.

"To ne znači da Kijev nije ugrožen", dodao je dužnosnik.

Obavještajni podaci također pokazuju da je "ogromna, velika većina" od više od 125 taktičkih grupa ruskog bataljuna (BTG) još uvijek u Ukrajini.

"Putin je eskalirao ovaj rat"

20:12 Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss govorila je na konferenciji za novinare u Varšavi nakon današnjeg sastanka sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Rekla da je Ujedinjeno Kraljevstvo predvodilo 41 državu u prosljeđivanju zločina u Ukrajini Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) i da na tome "vrlo blisko" surađuje s ukrajinskom vladom.

"Nećemo mirovati dok ti zločinci ne budu privedeni pravdi", rekla je.

Dodala je da nakon "užasnih zločina" koje su počinile ruske snage u Ukrajini, toj zemlji "nije bilo mjesto" u Vijeću UN-a za ljudska prava.

"Putin je eskalirao ovaj rat i ovaj pristup je od vitalnog značaja kako bi se osiguralo da izgubi u Ukrajini i da vidimo potpuno povlačenje ruskih trupa i da se ruka Ukrajine ojača za pregovaračkim stolom. Ne bi trebalo biti govora o ukidanju sankcija dok su Putinove trupe u Ukrajini i prijetnja ruske agresije se nadvija nad Europom", objasnila je.

Najavila je i fond civilnog društva vrijedan 10 milijuna funti za potporu organizacijama u Ukrajini, uključujući one koje podupiru žrtve seksualnog nasilja.

"Moramo vidjeti kako Putin povlači svoje trupe. Moramo vidjeti da je obnovljen potpuni teritorijalni integritet Ukrajine. Moramo vidjeti zaustavljanje sposobnosti Rusije za daljnju agresiju. Potreban nam je plan za obnovu Ukrajine i potrebna nam je pravda na Međunarodnom kaznenom sudu", zaključila je Truss.

Nove snage u vojsci

18:19 Rusija je u svoju vojsku upisala više od 130.000 novih ročnika, rekao je zapadni dužnosnik.

Rekli su da je vrijeme usklađeno s prethodnim "proljetnim nacrtima", ali to su "neobično visoke brojke", piše Sky News.

"Smatramo da postoji realna mogućnost da ovi ročnici budu poslani u Ukrajinu, iako je rusko Ministarstvo obrane reklo da će samo profesionalni vojnici ići u Ukrajinu", upozorili su.

Dužnosnik je također ponovio upozorenje britanskog Ministarstva obrane prije nekoliko dana da Rusija preraspoređuje neke od svojih snaga iz Gruzije, koje su tamo od 2008., kako bi pojačale invaziju na Ukrajinu.

"Ne mislimo da je to planirano, to je vrlo čudna stvar za rusku vojsku, tako da očekujemo da to ukazuje na probleme koje imaju u Ukrajini", rekli su.

Dodali su da je to pomalo ironično jer se 2008. pokazalo da je učinak tih snaga u Gruziji "nedovoljan" i to je trebalo natjerati Rusiju da poveća svoje oružane snage i opremu.

18:18 Zapadni dužnosnici rekli su da je Rusija na putu ka "dubokoj recesiji" 2022. godine.

"Raspon prognoze rasta BDP-a je između -7 posto i -12 posto, što je gore od financijske krize 1998. i 2008. za njih", rekli su.

Dodali su da G7 razmatra kako dodatno sankcionirati Rusiju, piše Sky News. "Većina područja koja su održiva za sankcije već je zauzeta. Ali uvijek se mora učiniti više da se potakne u tim određenim područjima. Može se učiniti više oko povećanja onoga što je već učinjeno – dodati još banaka i institucija, također gledamo na Bjelorusiju i pojedince. Mora se još učiniti prije G7, mi to duboko istražujemo za G7."

Neuspješan novi pokušaj evakuacije

18:16 Tim Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) zadržan je nakon što je pokušao pomoći u evakuaciji civila iz opkoljenog grada Mariupolja.

"Tim je zaustavljen u ponedjeljak dok je provodio humanitarne napore kako bi pomogao u vođenju sigurnog prolaza za civile", rekao je glasnogovornik.

Jason Straziuso rekao je Reutersu da grupu drži policija i da "nije bila talačka situacija".

ICRC je bio u izravnom kontaktu s timom i "razgovara sa stranama na svim stranama kako bi razjasnio situaciju i omogućio im da nastave svoj humanitarni rad", rekao je glasnogovornik.

Crveni križ danima pokušava evakuirati ljude iz Mariupolja. Deseci tisuća ljudi ostaju zarobljeni u gradu nakon nekoliko tjedana teškog bombardiranja od strane Rusa.

18:15 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je EU spreman poslati zajedničke istražne timove u Ukrajinu kako bi dokumentirali navodne ruske ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Von der Leyen je u izjavi rekla da je razgovarala s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o “užasnim ubojstvima” koja su otkrivena tijekom vikenda.

"Potresne slike ne mogu i neće ostati bez odgovora. Počinitelji ovih gnusnih zločina ne smiju ostati nekažnjeni. U tijeku su pregovori između Eurojusta i Međunarodnog kaznenog suda kako bi udružili snage i da Sud bude dio Zajedničkog istražnog tima. Takav koordinirani pristup ukrajinskih vlasti, EU-a, njegovih država članica i agencija te Međunarodnog kaznenog suda omogućit će prikupljanje, analizu i obradu dokaza na najcjelovitiji i najučinkovitiji mogući način", rekla je.

17:13 Područja Ukrajine na kojima su pronađene masovne grobnice i ubijeni civili "bila su pod okupacijom, pod kontrolom agresora, ruskih trupa ili ih je bombardirao agresor - ruske trupe", rekao je Peter Stano, glasnogovornik Europske komisije za vanjske poslove.

"Ne postoji nitko drugi tko bi mogao počiniti ta zlodjela", dodao je.

Stano je rekao da će Europska unija u potpunosti podržati "istragu koju je pokrenuo tužitelj Međunarodnog kaznenog suda, a u potpunosti podržavamo i rad Istražnog povjerenstva Ureda visokog povjerenika za ljudska prava".

Biden ne odustaje

17:12 Američki predsjednik Joe Biden nazvao je u ponedjeljak ruskog predsjednika Vladimira Putina ratnim zločincem i rekao da će pozvati na suđenje za ratne zločine.

17:11 Guverner ukrajinske regije Žitomir rekao je da u regiji nema ruskih snaga. Regija se nalazi zapadno od Kijevske oblasti, a na sjeveru graniči s Bjelorusijom.

16:09 Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je nacionalnoj televiziji da autobusi namijenjeni spašavanju civila iz Mariupolja nisu uspjeli doći do opkoljenog grada na jugu Ukrajine.

Optužila je ruske snage da blokiraju napore Međunarodnog crvenog križa (ICRC) za evakuaciju i rekla da je 100 turskih državljana još uvijek zarobljeno u Mariupolju. Reuters napominje da su ponovljeni napori da se organizira masovna evakuacija grada - propali.

16:07 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je danas grad Buču nakon što su fotografije na kojima se vide tijela civila razbacana po ulicama izazvale međunarodnu osudu.

Noseći pancire i okružen vojnim osobljem, Zelenski je govorio na nacionalnoj televiziji gdje je rekao da je Ukrajini "vrlo teško" pregovarati s Rusijom nakon zločina ruskih snaga u Buči.

"To su ratni zločini i svijet će ih priznati kao genocid", dodao je. Upozorio je da "što dulje Ruska Federacija odugovlači proces sastanka", situacija postaje gora.

"Znamo za tisuće ljudi ubijenih i mučenih, s odsječenim udovima, silovanih žena i ubijene djece", rekao je.

16:03 Litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis je najavio da će protjerati ruskog veleposlanika.

Otvaraju istragu

15:40 Ukrajina otvara istragu protiv ruskih snaga zbog mogućih zločina protiv čovječnosti prema civilia i kršenja Ženevske konvencije prema zarobljenim vojnicima, objavile su državna odvjetnica i pučka pravobranitelja u ponedjeljak kada su pronađene nove žrtve u selu Motižin blizu Kijeva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podrška ratnicima VIDEO Pogledajte kako su stanovnici iz okolice Černjihiva dočekali ukrajinske borce

Ukrajinska državna odvjetnica Irina Venediktova rekla je za nacionalnu televiziju da je u regiji Kijeva stanje najgore u gradiću Borodjanki sudeći po broju žrtava, no nije iznijela drugih podataka o tome.

Načelnica općine sela Motižin, njezin suprug i sin pronađeni su zakopani, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo unutarnjih poslova pokazujući dijelove iskopanih tijela, prenosi agencija Reuters.

14:17 Predsjednik Vladimir Putin uveo je vizna ograničenja za građane zemalja koje Rusija smatra "neprijateljskim". Od danas je obustavljen pojednostavljeni proces izdavanja viza za neke zemlje EU-a.

13:33 Ukrajinski predsjednik Zelenski došao je u posjet Buči, gradu u kojem je počinjen pokolj koji Rusija negira. Novinari koji su ušli u grad nakon što se povukla ruska vojska zatekli su masovne grobnice i tijela koja leže uz cestu.

Zelenski je u Buči razgovarao s lokalnim stanovništvom. Ponovio je da je Rusija izvršila ratne zločine i genocid u Ukrajini. Na pitanje BBC-ja je li još moguće razgovarati o miru s Rusijom, rekao je: "Da, jer Ukrajina mora imati mir. U Europi smo u 21. stoljeću. Nastavit ćemo s naporima diplomatski i vojno", rekao je i dodao da će svijet prepoznati ubojstva kao genocid. 

13:21 Kremlj je osudio izjave čelnika vladajuće poljske stranke, koji je rekao da je Varšava otvorena za raspoređivanje američkog nuklearnog oružja na svome tlu i da bi pozdravila 50-postotno povećanje američkih vojnika u Europi. Obraćajući se novinarima tijekom konferencijskog poziva, glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da bi takav potez samo vodio do rasta napetosti. Jaroslaw Kaczynski, koji je na čelu stranke Pravo i Pravda (PiS), rekao je tijekom vikenda da će Poljska biti otvorena za postavljanje nuklearnog oružja na svom teritoriju, ali da se to trenutno ne razmatra.

Pročitajte i ovo Humanitarna pomoć za Ukrajinu - Ilustracija HUMANOST NA DJELU Konvoj Hrvatskog Caritasa s tridesetak tona pomoći stigao u Ukrajinu

13:17 Rat u Ukrajini ne može se preliti i na BiH, a Hrvatska je primjer pametne energetske politike, rekao je u ponedjeljak posebni izaslanik američke vlade za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

13:14 O pokolju u Buči oglasio se i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je rekao da su ukrajinske "provokacije" u Buči prijetnja međunarodnoj sigurnosti. Ponovio je stav svoje zemlje da je Ukrajina organizirala nešto što se čini kao masakr civila, nazvavši to lažnim napadom. Rekao je da će Moskva zahtijevati da Ujedinjeno Kraljevstvo ispuni svoje obveze kao predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti UN-a tako što će pristati na to da Rusija raspravlja o tom pitanju na sastanku.

Događanja o ratu u Ukrajini ranije u danu pogledajte OVDJE. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene