Obavijesti Video Pretražite Navigacija
97. DAN RATA

"Veći dio Severodonjecka kontroliraju Rusi". Ukrajina tvrdi: Bombardiran je spremnik s opasnim kemikalijama

Već 97. dan traje ruska invazija na Ukrajinu. Ruske snage polako napreduju prema središtu Sjeverodonecka u istočnoj ukrajinskoj regiji Luhansk.

 

  • Postignut je dogovor o zabrani uvoza ruske nafte, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.
  • Ukrajinski sud osudio je u utorak dvojicu zarobljenih ruskih vojnika na 11 i pol godina zatvora zbog granatiranja grada na istoku Ukrajine.
  • Ruska vojska objavila je da je pronašla tijela 152 ukrajinska borca u podzemnim bunkerima u čeličani Azovstal u Mariupolju.
  • "Specijalna operacija" Kremlja u Ukrajini je došla do kraja i počeo je "Treći svjetski rat", tvrdi voditeljica ruske državne televizije.
  • Isplovio je prvi teretni brod iz ukrajinske luke Mariupolj otkako je Rusija zauzela grad.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:57 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izrazio je u utorak želju da francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji nije posjetio Ukrajinu od početka ruske invazije, posjeti Kijev prije kraja francuskog predsjedanja EU-om 30. lipnja.

 

"Dobro je došao, bez obzira kad. Bilo bi dobro da Macron dođe tijekom francuskog predsjedanja EU-om, a najbolje bi bilo da dođe s dodatnim isporukama oružja Ukrajini, to bi bila najvrjednija pomoć koju možemo dobiti od Francuske", istaknuo je Kuleba u razgovoru za francusku mrežu LCI..

Macron je posjetio Moskvu i Kijev 7. i 8. veljače, prije početka ruske invazije 24. veljače i nakon toga nije ponovno došao u Ukrajinu. Usto je među rijetkim europskim predsjednicima koji redovito kontaktira s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

22:00 Kanada je uvela sankcije navodnoj ljubavnici ruskog predsjednika Vladimira Putina, bivšoj gimnastičarki Alini Kabajevoj, kao i drugim ruskim dužnosnicima i institucijama zbog invazije na Ukrajinu.

"Sankcije se odnose na banke, oligarhe bliske Putinovom režimu, kao i na njegovu, ne znam kako da je nazovem, partnericu", rekla je danas kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly.

21:55 SAD pozdravlja najavu Europske unije o zabrani ruske nafte.

"Pozdravljamo korake naših europskih saveznika i partnera da smanje njihovo oslanjanje na rusku naftu i prirodni plin diverzifikacijom njihovih izvora energije i smanjenjem potrošnje u skladu s našim zajedničkim klimatskim ciljevima", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

 

21:47 Više od 23000 Ukrajinaca ovlašteno je doći u Sjedinjene Države kao dio pojednostavljenog procesa Bidenove administracije za ukrajinske izbjeglice koje žele doći u SAD, priopćilo je Ministarstvo domovinske sigurnosti.

 

21:37 Aleksej Žuraljev, član Putinova parlamenta, rekao je kako bi Rusija mogla uništiti istočnu i zapadnu obalu SAD-a sa samo četiri projektila. Više o toj temi pročitajte >>OVDJE.

 

20:52 Gotovo tisuću ljudi prisustvovalo je bogoslužju u Rimu, dok je papa Franjo u utorak predvodio međunarodnu molitvu za mir u Ukrajini i drugim ratom pogođenim mjestima.

Vjernici diljem svijeta u Ukrajini, Iraku, Siriji i drugim zemljama pridružili su se molitvi putem videa. Službi u Rimu prisustvovao je ukrajinski veleposlanik u Vatikanu, prenosi The Guardian.

20:25 Ruske snage sada kontroliraju oko 70 posto Severodonjecka, s tim da se još uvijek vode teške borbe, rekao je regionalni guverner Serhij Hajdaj za Sky News.

 

20:20 Kontejner s kemikalijama dignut je u zrak u kemijskoj tvornici Azot, rekao je veleposlanik Luganske Narodne Republike Rodion Mirošnik.

Na svom je Telegramu objavio kako tvornicu "još uvijek kontroliraju oružane jedinice ukrajinskog režima".

 

19:48 "Ključni ruski cilj je lišiti Ukrajinu potpore. Svaki dan bilježimo nove lažnjake ruskih specijalnih službi o Ukrajincima u inozemstvu s ciljem poticanja saveznika protiv nas. Naša veleposlanstva i dijaspore moraju raditi protiv napada na ugled", objavio je na Twitteru savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

 

19:15 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je pozdravio šesti paket sankcija Europske unije Rusiji, no kritizirao je "neprihvatljivo" kašnjenje u donošenju te odluke europskog bloka.

"Situacija za nas nije prihvatljiva, da između 5. i 6. paketa sankcija prođe više od 50 dana", rekao je Zelenski na konferenciji za medije uz slovačku predsjednicu Zuzanu Čaputovu.

Na samitu EU-a u ponedjeljak i utorak postignut je politički dogovor o zabrani uvoza ruske nafte brodovima do kraja ove godine, a za naftu koja se doprema naftovodom Družba dogovoreno je privremeno izuzeće kako zemlje bez izlaza na more ne bi preko noći ostale bez sirove nafte. Time bi se ruski izvoz sirove nafte u EU trebao smanjiti za 90 posto.

18:04 Nakon što su Rusi prošloga mjeseca raketirali i uništili najveću rafineriju nafte u Kremenčuku, Ukrajina je sada postala potpuno ovisna o uvozu goriva, rekao je predsjednik ukrajinske Udruge za naftu i plin, Andrij Zakrevski. 

18:00 "Odluka EU-a o šestom paketu sankcija utjecat će na ruski gospodarski razvoj i prosperitet", rekao je danas njemački kancelar Olaf Scholz.

17:55 Danska energetska tvrtka Ørsted potvrdila je da će ruski državni energetski div Gazprom zaustaviti isporuku plina Danskoj počevši od 1. lipnja nakon što je Ørsted odbio platiti plin u rubljama, piše CNN.

"U Ørstedu čvrsto stojimo u odbijanju plaćanja u rubljama i pripremali smo se za ovaj scenarij. Još uvijek očekujemo da ćemo moći isporučiti plin našim kupcima", rekao je Mads Nipper, predsjednik grupe i izvršni direktor danske firme.

17:45 Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko uručio je državne nagrade lokalnim agentima KGB-a za njihovu ulogu u, kako je rekao, operaciji spašavanja bjeloruskih vozača kamiona koji su zaglavili u Ukrajini.

17:40 Ukrajina radi na međunarodnoj operaciji pod vodstvom Ujedinjenih naroda s pomorskim partnerima kako bi osigurala siguran trgovački put za izvoz hrane, napisao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru.

 

17:01 Zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni kaže da je optužen u novom kaznenom postupku i da mu prijeti do 15 godina zatvora ako bude proglašen krivim. Posljednja optužba uslijedila je nakon devetogodišnje kazne koju je dobio u ožujku ove godine za prijevaru i nepoštivanje suda, a pred kojom mu je već prijetila kazna do dvije godine.

15:45 Predsjednik Zoran Milanović rekao je da europske sankcije Rusiji ne funkcioniraju, jer naftu može prodati drugim kupcima, nakon što je EU odlučila uvesti djelomični embargo na uvoz tog energenta iz Rusije.

15:34 Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova izjavila da će početi procesuirati 80 osumnjičenih ratnih zločinaca.

Venediktova je također objavila da će se Estonija, Latvija i Slovačka pridružiti Ukrajini, Litvi i Poljskoj u istražnim naporima.

15:28 Ministarstvo obrane Ukrajine objavilo je nove podatke o ruskim vojnim gubicima od početka invazije Ruske Federacije na Ukrajinu.

Kako stoji u infografici objavljenoj na Twitteru, više od 30 000 ruskih vojnika izgubilo je život tijekom invazije na Ukrajinu.

 

 

15:05 Karlo Masala, njemački politolog i vojni stručnjak, ističe da Ukrajini nedostaje teškog naoružanja i da Rusi sve više fokusiraju trupe na manjim frontovima. "Time ostvaruju brojčanu prednost", smatra Masala. 

15:02 Britansko Ministarstvo obrane objavilo je ažuriranu ratnu kartu s najnovijim podacima o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

 

 

15:00 Potpuna zabrana uvoza ruske nafte mogla bi poništiti godine razvoja istočne Njemačke, upozorili su u utorak dužnosnici, kritiziravši plan vlade u Berlinu da zabranu proširi i na naftu iz cjevovoda.

Čelnici država i vlada EU-a dogovorili su u noći s ponedjeljka na utorak zabranu uvoza ruske nafte brodovima, popustivši pritisku Mađarske da se odustane od zabrane nafte koja se doprema cjevovodima. No, njemačka vlada poručila je da planira u potpunosti obustaviti uvoz ruske nafte.

Pročitajte i ovo Gazprom rafinerija u Rusiji nove sankcije EU postigao dogovor o zabrani uvoza ruske nafte: "Time se reže golemi izvor financiranja njihovog ratnog stroja"

"Istočni Nijemci ne smiju biti žrtve politike embarga. Ako su osigurana izuzeća za države EU-a, trebala bi biti dostupna i istočnoj Njemačkoj", rekao je dužnosnik Ljevice zadužen za energetsku politiku Sören Pellmann.

"Ako se ne osigura izuzeće, istočnonjemačko gospodarstvo moglo bi se vratiti godinama unatrag", upozorio je Pellmann.

Rafinerija u Schwedtu, u saveznoj zemlji Brandenburg na sjeveroistoku Njemačke, u većinskom je vlasništvu njemačke podružnice ruske državne energetske tvrtke Rosneft, a naftu dobiva cjevovodom.

Pročitajte i ovo Kremlj IZ KREMLJA ŠUTE Problemi u srcu moći? Putinov savjetnik iznenada podnio ostavku: "Bila je to njegova inicijativa..."

Gradonačelnica Schwedta Annekathrin Hoppe iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), naznačila je u razgovoru za bavarski radio da bi njezin grad mogao ishoditi dulje prijelazno razdoblje, prije potpune zabrane uvoza ruske nafte.

No, u određenom trenutku, Schwedt će morati pronaći alternativne izvore nabave nafte, rekla je Hoppe.

Što se događalo ranije tijekom dana pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene