Obavijesti Video Pretražite Navigacija
127. dan rata

Upozorenje guvernera: Stanovnike ukrajinskog grada koji je danima pod žestokim ruskim napadima "više nije moguće evakuirati"

Rat u Ukrajini traje 127. dan. Rusija je uručila prosvjednu notu britanskoj veleposlanici u Moskvi. SAD kreće u projekt proizvodnje oružja za Ukrajinu. Rusi su napustili Zmijski otok.

 

  • Amerika kreće s projektom proizvodnje oružja za Ukrajinu
  • Nema više evakuacije civila iz Lisičanska
  • Rusija uputila prosvjednu notu Britaniji
  • Njemačka razmatra kupnju proturaketnog obrambenog sustava
  • Ruska vojska napustila Zmijski otok
  • Putin tvrdi da je Moskva otvorena za dijalog o neširenju nuklearnog oružja.
  • Prvi teretni brod napustio je okupiranu ukrajinsku luku Berdjansk
Pročitajte i ovo Kirilo Budanov Kirilo Budanov Šef ukrajinske obavještajne službe Putinu poslao upozorenje: "To je tek početak" Vladimir Putin u posjetu bolnici Putin poslao prijeteće poruke: Najavio intenzivnije napade na Ukrajinu

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:47 Ruske snage koriste neprecizne projektile iz starih sovjetskih zaliha u više od 50 posto svojih napada u Ukrajini, rekao je brigadni general ukrajinskih oružanih snaga Oleksij Hromov i dodao da Rusija pokušava pogoditi vojnu i kritičnu infrastrukturu, ali da korištenje starih sovjetskih projektila koji su manje točni dovodi do značajnog gubitka života civila.

"Mete neprijatelja ostaju vojni objekti, kritična infrastruktura i industrija, prometne mreže. Istovremeno, civilno stanovništvo trpi značajne gubitke zbog loše ciljanih napada. Za izvođenje raketnih udara neprijatelj u više od 50 posto slučajeva koristi rakete iz sovjetske pričuve, koje nisu dovoljno precizne. Kao rezultat toga, pogađaju se civilne zgrade", navodi.

Estonija i Latvija se naoružavaju

22:32 Estonski i latvijski ministri obrane potpisali su na samitu NATO-a u Madridu pismo namjere za zajedničku nabavu protuzračnih sustava srednjeg dometa.

"Agresija Rusije u Ukrajini jasno pokazuje potrebu za sustavima protuzračne obrane", rekao je latvijski ministar obrane Artis Pabriks u priopćenju. Dodao je kako će taj potez podržati regionalnu suradnju i zajedničku obranu među baltičkim zemljama.

"Samit NATO-a poslao je jasnu poruku da će pomoć biti pružena onima koji su spremni i braniti se", dodao je Pabriksov estonski kolega Kalle Laanet. I Estonija i Latvija su članice EU i NATO-a.

22:23 Američko ministarstvo obrane sada razmatra 1300 prijedloga od 800 tvrtki za inovativno novo oružje i komercijalne sposobnosti koje bi mogli razviti i proizvesti za Ukrajinu kako bi ih koristila u svojoj borbi protiv ruske invazije.

Pentagon očekuje da će u narednim tjednima odlučiti o tome koje će ideje slijediti, što će dovesti do moguće proizvodnje za Ukrajinu, kao i za američku vojsku.

Prijedlozi se usredotočuju na ključna područja — sposobnost naoružanja za protuzračnu obranu, protuoklopnu, protupješadijsku, obalnu obranu, protutenkovske, bespilotne zračne sustave i sigurne komunikacije.

Cilj je prikupiti ideje i informacije kako bi se ubrzala proizvodnja i izgradio veći kapacitet u industrijskoj bazi. SAD i njihovi saveznici će vjerojatno morati podržati Ukrajinu dugo nakon što njihove postojeće zalihe oružja ponestaju.

Nema više evakuacije iz Lisičanska

21:38 Serhij Hajdaj, guverner regije Lugansk, upozorio je stanovnike Lisičanska da ostanu u skloništima jer "više ih nije moguće evakuirati". Haidai je rekao da su ruske trupe na periferiji grada i pucaju iz nekoliko smjerova.

Grad je pod neprestanim zračnim napadima i Rusi koriste gotovo sve svoje snage kako bi ga pokušali zauzeti. Rusija je uspjela zauzeti dio teritorija u rafineriji nafte u gradu, ali su ukrajinske snage uzvratile napad.

21:33 Njemačka razmatra kupnju proturaketnog obrambenog sustava od Izraela ili Sjedinjenih Država kako bi ojačala svoju obranu od prijetnji. Njemački načelnik obrane Eberhard Zorn rekao je da ruski projektili Iskander mogu dosegnuti gotovo cijelu zapadnu Europu i da ne postoji raketni štit za zaštitu od ove prijetnje.

"Izraelci i Amerikanci posjeduju takve sustave. Koji nam je draži? Hoćemo li uspjeti uspostaviti sveukupni (projektilni) obrambeni sustav u NATO-u? To su pitanja na koja sada trebamo odgovoriti", rekao je Zorn.

Kremlj je 2018. rasporedio rakete Iskander u Kalinjingrad. Mobilni balistički raketni sustav, Iskander zamijenio je sovjetski projektil Scud i njegove dvije vođene rakete mogu nositi konvencionalne ili nuklearne bojeve glave.

Rusi napustili Zmijski otok

21:26 Telegramom se širi informacija da su Rusi napustili Zmijski otok. "Od početka svibnja pojačane su borbe oko Zmijskog otoka, a ukrajinske snage uspjele su postići proboj nakon što su primile protubrodske rakete Harpoon, topništvo i raketne sustave HIMARS, kažu stručnjaci.

Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Zalužni rekao je da okupatori ne mogu izdržati 'vatru ukrajinskog topništva'. Danas su Rusi napustili otok koji se nalazi 140 km od Odese. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je 'oslobodilo otok kao gestu dobre volje", navodi se na Telegramu.

 

21:05 Rusija je objavila u četvrtak da je pozvala britansku veleposlanicu na razgovor kako bi joj izrazila snažan prosvjed zbog "uvredljivih" britanskih izjava, uključujući one o navodnim ruskim prijetnjama nuklearnim oružjem. Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

18:44 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da se između Rusije i zapada spušta nova "željezna zavjesa" i da Moskva "od sada pa nadalje neće vjerovati Washingtonu i Bruxellesu".

"Što se željezne zavjese tiče, ona se već spušta", poručio je Lavrov, prenosi The Guardian.

18:40 Ruski predsjednik Vladimir Putin zanijekao je da Moskva blokira ukrajinski izvoz žitarica.

"Ne sprječavamo izvoz ukrajinskog žita. Ukrajinska vojska minirala je prilaze svojim lukama, nitko im ne brani da očiste te mine, a mi jamčimo sigurnost otpreme žitarica odatle", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s gostujućim indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom.

Umjesto toga, ruski čelnik okrivio je zapadne sankcije za probleme na globalnom tržištu hrane i za rast cijena.

17:55 Europski sud za ljudska prava poručio je Rusiji da spriječi pogubljenje dvojice Britanaca koji su zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu.

Shauna Pinnera i Aidena Aslina osudio je ruski opunomoćenički sud koji nije međunarodno priznat u istočnoj Ukrajini ranije ovog mjeseca.

U hitnoj presudi, ECHR je rekao da Rusija mora osigurati da se smrtna kazna ne provodi, ali je Rusija odbacila poziv da se muškarci poštede.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: "Znate da Rusija više ne ispunjava zahtjeve ECHR-a", u izjavi koju je citirala novinska agencija Interfax.

17:40 Indonezijski predsjednik Joko Widodo rekao je da je ruskom čelniku Vladimiru Putinu prenio poruku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Prenio sam poruku predsjednika Zelenskog predsjedniku Putinu", rekao je Widodo nakon razgovora u Moskvi.

Nije otkrio što piše u poruci, ali je dodao da je izrazio "spremnost" da pomogne u pokretanju komunikacije između dvojice čelnika.

17:30 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin podcijenio jedinstvo Sjevernoatlantskog saveza.

"Napravio je veliku grešku. Totalno je podcijenio snagu ukrajinskih oružanih snaga, hrabrost ukrajinskog vodstva i naroda, ali i jedinstvo NATO-a i njegovih partnera koji pružaju pomoć Ukrajini", rekao je Stoltenberg, prenosi CNN.

17:03 Grad Lisičansk "pati od beskrajnih zračnih napada", rekao je guverner regije Lugansk Serhij Hajdaj. U objavi na Telegramu napisao je kako Rusi koriste gotovo sve svoje snage kako bi zauzeli grad u istočnoj ukrajinskoj regiji.

"Teško je naći sigurno mjesto u gradu. Ljudi sanjaju barem pola sata tišine, ali okupatori ne prestaju pucati iz svih raspoloživih oružja", objavio je.

16:55 Ukrajina je prekinula diplomatske odnose sa Sirijom. Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je to nakon što je Damask priznao okupirano područje istočne Ukrajine kao neovisnu državu.

 

 

16:30 Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak u Madridu da će sljedećih dana objaviti dodatnu pomoć od 800 milijuna dolara za oružje Ukrajini te naglasio da će NATO braniti “svaki pedalj” svoga teritorija.

“Podržavat ćemo Ukrajinu koliko god bude trebalo”, izjavio je Biden na konferenciji za novinare nakon završetka samita NATO-a, koji je nazvao povijesnim.

Biden je istaknuo da je ruska agresija na Ukrajinu dovela do većeg jedinstva unutar NATO-a i da članak 5 Sjevernoatlantskog ugovora ostaje neupitan. Članak 5 sadrži načelo da je napad na jednu članicu NATO-a, napad na sve njih. “Branit ćemo svaki pedalj teritorija NATO-a”, rekao je Biden.

Dodao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin želio dobiti “finlandizaciju NATO-a, a dobio je natoizaciju Finske”.

Na samitu je donesena povijesna odluka o primanju Finske i Švedske u NATO-u, koje su dugo gajile tradiciju neutralnosti, ali ih je ruska invazija na Ukrajinu nagnala da zatraže članstvo u NATO-u.

15:45 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da drastično povećanje broja borbeno spremnih vojnika Saveza na istočnom krilu za cilj ima osigurati da predsjednik Rusije ne procijeni krivo njihovu spremnost na djelovanje.

"Živimo u ne samo opasnijem svijetu nego i u nepredvidljivijem svijetu. Živimo u svijetu u kojem se odvija rat u Europi i to s vojnim operacijama značajnih razmjera", rekao je Stoltenberg.

15:30 Očekuje se da će Grčka sljedećih dana Sjedinjenim Državama poslati službeni zahtjev za kupnju 20 borbenih zrakoplova F-35 američke tvrtke Lockheed Martin, najavili su danas izvori iz ministarstva obrane.

Što se događalo ranije tijekom dana u Ukrajini možete pročitati >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene