Obavijesti Video Pretražite Navigacija
65. DAN RATA

Britanci objavili novu kartu ruskog napredovanja - Putinova vojska stoji u mjestu već danima. Muškarci u Mariupolju više od tjedan dana zarobljeni u logoru

U tijeku je 65. dan ruske invazije na Ukrajinu. Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Turske Tayyip Erdogan telefonski su razgovarali o situaciji u Ukrajini i Donbasu. SAD je vidio naznake da neke ruske snage napuštaju ukrajinski grad Mariupolj i kreću se prema sjeverozapadu.

 

  • Gradonačelnik Mariupolja rekao je da se opkoljeni grad nikada neće predati.
  • Ruska vojska objavila je u četvrtak da je izvela nove zračne napade na Ukrajinu na 76 ukrajinskih vojnih ciljeva.
  • Američki predsjednik Joe Biden odbacio je u četvrtak tvrdnju Moskve da NATO vodi rat preko posrednika u Ukrajini te je retoriku iz Kremlja nazvao "uznemiravajućom".
  • Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba napisao je da su ruske snage gađale Kijev krstarećim projektilima dok je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres bio u posjetu gradu.
  • Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova rekla je da su istražitelji identificirali više od 8000 slučajeva osumnjičenih za ratne zločine.
  • Rusija je predala 33 ukrajinska vojnika u razmjeni ratnih zarobljenika s Ukrajinom.

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

14:10 Norveška će zatvoriti svoje granice i luke za ruske kamione i brodove, pridruživši se sankcijama koje je uvela EU zbog rata u Ukrajini, priopćilo je norveško ministarstvo vanjskih poslova. 

13:43 Britansko ministarstvo obrane objavilo je novu kartu ruskog napredovanja u Ukrajini. Većih promjena u odnosu na prethodne dane nema.

13:41 Savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andriuščenko napisao je na Telegramu da su Rusi gotovo sve muškarce s preiferije grada odveli u logor u selu Bezimenne te tamo su već više od tjedan dana.

"Gotovo svi muškarci odvedeni su u filtracijski logor Bezimenne u predgrađu. Čak i nakon filtriranja, nisu pušteni više od tjedan dana. Nastavljamo otkrivati ​​uzroke i posljedice", objasnio je.

13:31 Ured ukrajinskog predsjednika priopćio je da će danas pokušati evakuirati civile iz čeličane Azovstal.

BBC je sumirao trenutnu situaciju u čeličani.

  • Posljednji ukrajinski borci u Mariupolju i dalje brane čeličanu Azovstal - golemu industrijsko mjesto, i posljednji dio grada koji nije pod ruskom kontrolom.
  • Skriveni su u mreži bunkera i tunela ispod tvornice koju su zatvorile ruske trupe.
  • Unatoč tome što je Putin prošlog tjedna odustao od planova za napad na elektranu nakon što je proglasio pobjedu u Mariupolju, ukrajinski dužnosnici kažu da nije bilo popuštanja u zračnim napadima.
  • Pukovnija Azov, izvorno krajnje desničarska skupina koja je kasnije uključena u ukrajinsku Nacionalnu gardu, još uvijek je tamo zajedno s ukrajinskom 36. brigadom marinaca.
  • Navodno su tamo zarobljene stotine civila, uključujući starije stanovnike, djecu i mnoge osobe s invaliditetom, od kojih mnogi trebaju lijekove. Hrana i voda ponestaju, a obitelji mole za evakuaciju.
  • Navodi se da ima oko 600 teško ranjenih boraca kojima je potrebna hitna skrb, uključujući velike operacije poput amputacija.
  • Ovisno o tome što se danas događa, to bi bio prvi pokušaj da se civili izvuku iz pogona Azovstal.
  • Ruski predsjednik Vladimir Putin pristao je ranije ovog tjedna "u načelu" da UN i Crveni križ evakuiraju civile iz čeličane Azovstal.
  • Borci su tražili da im se omogući siguran prolaz iz tvornice, rekavši da su brojčano nadjačani i da im ponestaje zaliha.

13:28 Kremlj je priopćio da se Rusija priprema za ovogodišnji summit G20 u Indoneziji, ali još nije odlučeno hoće li predsjednik Vladimir Putin prisustvovati osobno ili virtualno

13:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je jučerašnje ruske zračne napade na Kijev, koji su se dogodili dok je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres bio u posjetu glavnom gradu.

Zelenski je rekao da su se udari dogodili "neposredno nakon" njegovih razgovora sa šefom UN-a i da to "puno govori o pravom stavu Rusije prema globalnim institucijama". Optužio je rusko vodstvo da pokušava "poniziti UN i sve što ta organizacija predstavlja".

Zarobljeni volonteri

13:10 Ruske snage zarobile su dva britanska volontera koji pružaju humanitarnu pomoć u Ukrajini.

Muškarci su u ponedjeljak privedeni na kontrolnoj točki u blizini grada Zaporižja na jugu Ukrajine, prema neprofitnoj mreži Presidium Network sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Rečeno je da su pokušavali spasiti ukrajinsku obitelj iz sela južno od grada u trenutku kada su ih zarobili.

13:00 Vojni analitičar analizirao je stanje u Ukrajini - naveo je kad će po njegovom mišljenju završiti rat te otkrio da će Rusija doživjeti državni udar. >>Opširnije 

12:40 Indonezijski predsjednik je možda organizirao prvi potencijalni sastanak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i ruskog predsjednika Vladimira Putina od početka rata, piše Sky News.

Indonezija trenutno predsjedava Skupinom 20 velikih gospodarstava (G20), a njezin predsjednik Joko Widodo pozvao je i Zelenskog i Putina na samit lidera u studenom.

Bio je suočen s pritiskom zapadnih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, da isključi ruskog čelnika, ali je rekao da želi "ujediniti" G20.

Indonezijski predsjednik je nedavno razgovarao sa Zelenskim i odbio zahtjev za oružjem za Ukrajinu, jer vanjska politika te jugoistočne azijske zemlje pokušava održati stratešku neutralnost.

Ukrajina nije članica G20, ali predsjedatelji mogu pozivati ​​zemlje u goste. Visoki dužnosnik ukrajinske vlade rekao je da će prisustvo gospodina Zelenskog "uglavnom ovisiti o situaciji na bojnom polju".

Widodo je rekao da je Putin planirao prisustvovati, ali je glasnogovornik Kremlja prošlog tjedna rekao da još nije potvrdio.

Rusi lansirali projektile

12:23 Rusko ministarstvo obrane objavilo je na svojim društvenim mrežama video lansiranja krstarećih projektila prema Ukrajini s podmornice Crnomorske flote.

"Posada podmornice Crnomorske flote iz Crnog mora izvela je lansiranje krstarećih raketa Kalibr na vojnu infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine", napisali su.

12:22 Vjačeslav Volodin, predsjednik Donjeg doma ruskog parlamenta za kojeg se često vidi da izražava stavove Kremlja, danas je optužio SAD da nastoji profitirati od rata dok zadužuju buduće generacije Ukrajinaca.

"Lend-Lease je robni zajam i nije jeftin: mnoge buduće generacije ukrajinskih građana plaćat će svu streljivo, opremu i hranu koju će isporučiti Sjedinjene Države", rekao je Volodin.

"Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tjera zemlju u dužničku jamu", dodao je, prenosi Reuters.

12:19 U ruskom napadu na Kijev ubijena je novinarka Vera Girič.

"Novinarka i producentica Radija Sloboda Vera Girič umrla je od posljedica udara ruskog projektila u kuću u kojoj je živjela u Kijevu. Granatiranje se dogodilo 28. travnja. Tijelo pokojnika pronađeno je ispod olupine 29. travnja ujutro", izvijestio je Radio Sloboda.

11:38 Sprema li Putin "iznenađenje" proglašenjem Trećeg svjetskog rata? Britanski ministar: "Ne bih se iznenadio da prvog svibnja izjavi..." >>Opšrinije

10:42 Francuska očekuje da EU sljedećeg tjedna usvoji šesti paket sankcija protiv Rusije, prema francuskom ministarstvu vanjskih poslova.

10:21 Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnovije ažuriranje obrambenih obavještajnih službi o situaciji u Ukrajini.

  • Bitka za Donbas ostaje glavni strateški fokus Rusije kako bi se postigao zacrtani cilj osiguranja kontrole nad Donjeckom i Luhanskom oblasti.
  • U ovim oblastima borbe su bile posebno teške oko Lisičanska i Severodonjecka, s pokušajem napredovanja južno od Izjuma prema Slovjansku.
  • Zbog snažnog ukrajinskog otpora ruski teritorijalni dobici su ograničeni i postignuti uz značajnu cijenu ruskih snaga.

Ukrajinci uzvraćaju udarac

10:19 Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je videozapis uništavanja ruskih tenkova i borbenih vozila.

10:17 Velika Britanija šalje stručnjake da pomognu Ukrajini u prikupljanju dokaza i procesuiranju ratnih zločina, a tim bi trebao stići u Poljsku početkom svibnja.

"Rusija je donijela barbarstvo u Ukrajinu i počinila podla zlodjela, uključujući i ona nad ženama. Britanska stručnost pomoći će u otkrivanju istine i pozvati Putinov režim na odgovornost za svoje postupke", rekla je ministrica vanjskih poslova Liz Truss, piše Reuters.

10:10 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine naveo je da ruske trupe "pljačkaju" zalihe pšenice, dok se teške borbe nastavljaju u istočnim i južnim regijama zemlje.

"Ruski okupatori pljačkaju seljane. Tako je, na primjer, iz poljoprivredne zadruge u gradu Kamjanka-Dnjiprovska ukradeno više od 60 tona pšenice zajedno s teretnim kamionima", objavili su.

Rusi nastavljaju s uništavanjem

9:55 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u petak da su njezine snage uništile proizvodne pogone tvornice svemirskih raketa u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu s visokopreciznim dalekometnim projektilima, prenosi Reuters.

Ruski zrakoplovi su tijekom noći pogodili 112 ukrajinskih vojnih ciljeva, uključujući četiri skladišta raketnog i topničkog oružja, rekao je na brifingu u petak general bojnik Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Pojasnio je da su među pogođenim objektima dva zapovjedna mjesta, 11 uporišta, 95 mjesta koncentracije ljudstva i vojne opreme, kao i četiri skladišta raketnog i topničkog oružja u naseljima Pokrovskoje i Gorohovskoje.

Raketiranje u Kijevu

9:53 Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, objavio je na Telegramu da je pronađeno jedno tijelo nakon jučerašnjeg raketnog napada na glavni grad Ukrajine.

"Spasioci koji nastavljaju pregledavati i rastavljati ruševine stambene zgrade u četvrti Ševčenkivski, u koju je jučer pala raketa, upravo su pronašli tijelo preminulog", naveo je.

 

 

Savjetnik Zelenskog otkrio nepoznate detalje

8:46 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbio je biti evakuiran iz Kijeva čak i kada su ruski atentatori pokušavali upasti u zgradu u kojoj je boravio, navodi se u izvještaju u časopisu TIME.

Savjetnik predsjednika Oleksij Arestovič rekao je da je predsjednik bio pozvan da ode u zaštićeni objekt udaljen od glavnog grada jer su ga savjetnici upozorili da je kompleks u opasnosti od snajperske vatre i granata.

Zelenski i njegovi suradnici dobili su pancirke i jurišne puške, ali nisu svi znali kako se njima koristiti. "Bila je to apsolutna ludnica. Automatika za sve. Mjesto je bilo širom otvoreno. Nismo imali čak ni betonske blokove da zatvorimo ulicu", rekao je Arestovič.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Donatorska zajednica nije NATO" Britanski ministar oružanih snaga o Trećem svjetskom ratu: "Opasnost je ozbiljna, stvarna. I ne smijemo je podcijeniti"

Također je otkrio da su supruga i djeca Zelenskog još uvijek bili u kompleksu kada su Rusi dvaput pokušali upasti u zgradu 24. veljače.

Predsjednik je odbio otići iako je njegova obitelj odvedena na sigurnije mjesto. Druge večeri je vani snimio video kako bi pokazao svojim ljudima da je još uvijek u Kijevu.

Arestovič je dodao i da je Zelenski otputovao na crtu bojišnice početkom ožujka, uzevši samo mali sigurnosni tim.

Kritika NATO-u

8:40 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba objavio je jutros na Twitteru da traži sigurnosna jamstva i kritizirao je NATO jer nije otvorio vrata ukrajinskom članstvu.

"Ukrajina se odrekla nuklearnog oružja radi mira u svijetu. Tada smo kucali na NATO-ova vrata, ali se nikad nisu otvorila. Sigurnosni vakuum doveo je do ruske agresije. Svijet duguje Ukrajini sigurnost i tražimo od država da odluče koja su sigurnosna jamstva spremne pružiti", napisao je.

8:35 Britansko ministarstvo obrane naglasilo je da su napori Rusije usmjereni na istočne države Donjeck i Luhansk.

"Bitka za Donbas ostaje glavni strateški fokus Rusije", priopćilo je ministarstvo, ističući državni cilj Moskve da osigura kontrolu nad područjem, gdje ruske snage podržavaju čelnike pobunjenika od 2014. godine.

Pročitajte i ovo Rusi raketirali stambenu zgradu u Odesi NEIZMJERNA TUGA Jurij ostao bez supruge i tromjesečne kćeri nakon raketiranja stambene zgrade: "Cijeli moj svijet je uništen ruskim projektilom"

Napominje se da su borbe bile posebno teške oko Lisičanska i Severodonjecka, a došlo je i do pokušaja napredovanja na jug prema Slavjansku.

Pokušaj evakuacije iz čeličane

8:33 Ured predsjednika Volodimira Zelenskog priopćio je kako danas planira "operaciju" za evakuaciju civila iz čeličane Azovstal.

Vjeruje se da su stotine civila zarobljene u skloništima ispod kompleksa, za koji Ukrajina kaže da ga ruske snage neprestano bombardiraju. Prethodni pokušaji evakuacije ljudi iz tvornice pokazali su se bezuspješnima, a Ukrajina i Rusija krive jedna drugu.

8:30 Guverner Kurske oblasti Roman Starovojt rekao je da je kontrolni punkt u selu Krupec pogođen iz minobacača, a vatra je uzvraćena.

"Jutro u pograničnom području Rilski bilo je nemirno. Oko osam sati kontrolni punkt u selu Krupets je pogođen iz minobacača. Naše granične straže i vojne vatrene točke su potisnute uzvratnom vatrom. Nije bilo žrtava i razaranja", napisao je, prenosi RIA.

Pročitajte i ovo Pridnjestrovlje Istok Moldavije U Pridnjestrovlju već dva dana odzvanjaju eksplozije. Vojni analitičari dali zanimljivo objašnjenje zašto je to područje važno za Rusiju

8:08 NEXTA javlja da u okupiranom Donjecku gori skladište nafte.

7:55 "Bitka za Donbas" ostaje glavni strateški fokus Rusije kako bi se postigao zacrtani cilj osiguravanja kontrole nad regijama Donjeck i Luhansk, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane. U ovim oblastima borbe su u četvrtak bile posebno teške oko Lisičanska i Severodonecka, uz pokušaj napredovanja južno od Izjuma prema Slovjansku, objavilo je ministarstvo.

Zbog snažnog ukrajinskog otpora ruski teritorijalni dobici su ograničeni i postignuti uz značajnu cijenu za ruske snage, dodalo je ministarstvo u redovitom biltenu.

Zarobljena dvojica volontera iz Britanije

7:43 Sky News piše o još dvojici britanskih državljana u Ukrajini koju su Rusi zarobili. Presidium Network je neprofitna organizacija sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iz organizacije je priopćeno da su dvojicu muškaraca, civila koji su radili kao volonteri humanitarne pomoći, ruske snage zarobile u ponedjeljak na kontrolnoj točki južno od grada Zaporižje.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova hitno je zatražilo više informacija nakon izvješća o pritvorenim britanskim državljanima u Ukrajini. U četvrtak je objavljeno da je u borbama s ukrajinskim snagama jedan Britanac poginuo, a drugi nestao.

"Rat na duge staze"

6:49 Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell napisao je da su šokirani ruskim raketnim napadima na Kijev u vrijeme posjeta glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa i bugarskog premijera Kirila Petkova.

"Rusija ponovno pokazuje svoje očito nepoštivanje međunarodnog prava bombardiranjem grada dok su tamo prisutni UN-ov glavni tajnik i bugarski premijer", napisao je na Twitteru.

Pročitajte i ovo Wang Wenbin rat u ukrajini Iz Kine se oglasili o mogućnosti svjetskog sukoba: ''Važno je da Europa i svijet ne plate još veću cijenu''

6:37 NATO je upozorio da Zapad mora biti spreman na rat na duge staze. "Jasno je da bi se sljedećih nekoliko dana i tjedana moglo pokazati odlučujućim, ali rat će vjerojatno potrajati dulje. Mogu proći tjedni, mjeseci, možda čak i godine - ovisi o puno čimbenika", kazao je zamjenik glavnog tajnika Mircea Geoană za BBC i dodao kako se nada da će Ukrajina pobijediti.

Azov objavio video bolnice

6:31 Bojna Azov objavila je videosnimku za koju tvrdi da prikazuje posljedice ruskog napada na vojnu poljsku bolnicu u tvornici Azovstal u Mariupolju.

"Pažnja! Rusi su napadali vojnu poljsku bolnicu na području tvornice Azovstal u Mariupolju gdje se nalaze ranjeni branitelji cijelu noć. Napali su bombama koje mogu probiti bilo koju betonsku obrambenu strukturu", navode u tvitu.

Rusija sprječava evakuaciju ranjenih ukrajinskih boraca iz goleme čeličane u gradu Mariupolju kako bi ih zarobila, izjavio je guverner istočne regije Donjeck Pavlo Kirilenko i dodao da Rusija također blokira napore za uređenjem humanitarnih koridora drugdje u Donjecku.

Stotine boraca i dio civila skriveni su u čeličani Azovstal, njihovoj posljednjoj utvrdi u Mariupolju. "Oni žele iskoristiti priliku da zarobe branitelje Mariupolja, čiji je jedan od glavnih elemenata pukovnija Azov", rekao je Kirilenko. "Stoga ruska strana ne pristaje ni na kakve mjere evakuacije u vezi s ranjenim (ukrajinskim) vojnicima."

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putin bio sasvim jasan da, iako civili mogu napustiti tvornicu, branitelji moraju položiti oružje, objavila je novinska agencija Tass. Moskva poriče da je gađala civile u, što Zapad naziva lažnim, izgovorom za agresiju.

Gradsko vijeće Mariupolja priopćilo je da je oko 100.000 stanovnika grada "u životnoj opasnosti" zbog ruskog granatiranja i nesanitarnih uvjeta života. Rečeno je da je nedostatak pitke vode i hrane "katastrofalan". 

Zbog rata loši odnosi

6:20 Ruski rat protiv Ukrajine "utjerao je odnose između SAD-a i Rusije u dubinu", rekao je američki veleposlanik u Rusiji John Sullivan za CNN. Iako glavni izaslanik nije rekao da je odnos između Washingtona i Moskve na apsolutno najnižoj točki, Sullivan je istaknuo da je "otprilike onoliko lošiji koliko može biti".

"Odnosi između SAD-a i Rusije bili su loši kada sam stigao ovamo u siječnju 2020.", a "otada su se samo pogoršali, spiralno su krenuli prema dolje", rekao je.

Objasnio je i da postoji "vrlo malo angažmana s ruskom vladom", a njegova komunikacija usredotočena je na zatočene američke građane i funkcioniranje njihova veleposlanstva, koje je pod oštrim ograničenjima koje je nametnula ruska vlada.

Što se tiče ruskog rata u Ukrajini, Sullivan je sugerirao da je na jednom čovjeku, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, da prekine brutalni sukob.

Pročitajte i ovo Čeličana u Azovstalu OZLIJEĐENI CIVILI Objavljen uznemirujući video iz čeličane Azovstal: "Zašto smo sami protiv topništva, brodova i aviona?"

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana, Zaporižje Vrše pritisak Upozorenje koje zastrašuje: "U nuklearki je upaljena crvena lampica, Rusi ne daju pristup"

"Ovaj rat je započeo odlukom predsjednika Vladimira Putina, ovaj rat će završiti odlukom predsjednika", rekao je, dodajući da će SAD "učiniti sve što može da osigura da je ta odluka strateški poraz za njega i njegovu vladu, a ne njegova pobjeda u Ukrajini”, dodao je.

Američki veleposlanik rekao je da je retorika o tome da Rusija potencijalno koristi nuklearno oružje nedavno eskalirala na "dramatično neodgovoran način".

"Nećemo podleći nuklearnoj ucjeni, ali nećemo tolerirati zveckanje nuklearnom sabljom i nuklearno smicanje na ivici", rekao je. 

Kako je protekao 64. dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene