Obavijesti Video Pretražite Navigacija
95. dan rata

Zelenski smijenio šefa državne sigurnosti u Harkivu, pogledajte što (ni)je učinio. EU i dalje bez dogovora o zabrani uvoza ruske nafte

U tijeku je 95. dan rata u Ukrajini. Zamjenik načelnika hersonske vojne civilne uprave Kiril Stremousov rekao je da trenutno "nema razgovora o referendumu". Početkom idućeg tjedna bit će poseban samit Europske unije. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik Rusije Vladimir Putin u nedjelju su telefonski razgovarali.

 

  • Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da je ruska invazija na njegovu zemlju uništila više od 25.000 km cesta, nekoliko stotina mostova i 12 zračnih luka.
  • Ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo je na svom Twitter profilu kako je od početka ruske invazije na Ukrajinu život izgubilo 30000 ruskih vojnika.
  • Vučič razgovarao s Putinom

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:27 Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, rekao je da je "oslobođenje" Donbasa "bezuvjetni prioritet" za Moskvu te da bi ostali ukrajinski teritoriji trebali sami odlučiti o svojoj budućnosti. Više pročitajte >>OVDJE.

22:21 U Hersonu, gradu na jugu Ukrajine, devet od 10 ljekarni ne radi, što dovodi tamošnje stanovnike u užasnu situaciju u kojoj nemaju pristup lijekovima koji su im potrebni za život.

22:20 Bakhmut, grad sa 72.000 stanovnika u regiji Donjeck u Donbasu, ovoga je vikenda prošao kroz teško granatiranje, a njegovi stanovnici se pripremaju za još žešće napade u danima koji slijede, piše The Guardian.

22:15 Ruska vojska danas je snažno granatirala Sumsku i Černihivsku oblast, navode ukrajinske vlasti na Twitteru.

 

 

21:40 Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je otpustio šefa službe državne sigurnosti u Harkivu jer nije radio na obrani grada.

21:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je sva kritična infrastruktura u Severodonjecku uništena, prenosi Reuters.

19:56 Veleposlanici država članica EU-a nisu ni u nedjelju uspjelI postići suglasnost oko šestog paketa sankcija protiv Rusije, novi sastanak predviđen je u ponedjeljak ujutro prije početka posebnog samita o Ukrajini.

Odbor stalnih predstavnika (Coreper), koji čine veleposlanici država članica, pokušali su u nedjelju popodne doći do konsenzusa o šestom paketu sankcija, koji uključuje zabranu uvoza ruske nafte, ali bez uspjeha. Novi sastanak veleposlanika predviđen je u ponedjeljak prije podne, doznaje se iz europskih izvora.

U ponedjeljak popodne počinje dvodnevni samit EU-a posvećen Ukrajini i posljedicama ruske agresije na tu zemlju. Proteklih dana, Coreper je intenzivno zasjedao pokušavajući postići konsenzus kako bi se do početka samita to pitanje skinulo s dnevnog reda.

Istodobno, Europska komisija je potvrdila da je na stol stavila dopunjeni prijedlog prema kojem bi se do kraja godine zabranio uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima, dok bi se nafta koja stiže u EU naftovodom Družba još neko vrijeme mogla uvoziti, kako bi se olakšala situacija zemljama bez izlaza na more, koje su jako ovisne o ruskoj nafti.

“Europsko vijeće bit će sutra kratko upoznato o tom prijedlogu, a dogovor se očekuje na razini Corepera sljedeći tjedan”, kaže izvor Europske komisije.

Ako takav prijedlog i prođe, postavlja se pitanje hoće li onda zemlje koje sirovu naftu dobiju preko naftovoda Družba moći staviti na jedinstveno europskog tržište nakon što se preradi, budući da bi to moglo narušiti ravnopravnost na tom istom tržištu.

Europska komisija je još početkom ovoga mjeseca predložila šesti paket sankcija protiv Rusije, ali nakon gotovo mjesec dana pregovora, dogovora još nema.

Glavna prepreka je Mađarska, koja traži izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte ili veliku financijsku kompenzaciju za svoj pristanak na šesti paket sankcija. Mađarska je time nagrizla europsko jedinstvo, koje se smatra jednim od temeljnih pretpostavki za uspješno suprotstavljanje agresivnoj politici ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Stiže oružje

19:04 Poljska je Ukrajini dala 18 AHS Krab samohodnih haubica, objavio je je poljski javni radio u nedjelju citirajući vladin izvor, zbog kijevskih napora da se odupre ruskim napadima u istočnoj regiji Donbasu.

Ukrajina je zbog teškog bombardiranja u istočnim regijama pozvala zapad da joj pošalje dalekometnije oružje kako bi okrenula tijek rata.

Haubica AHS Krab ima maksimalni domet od 40 kilometara. Agencija IAR, koja donosi vijesti za poljski javni radio izvijestila je da je Poljska također obučila oko 100 ukrajinskih topnika da upravljaju haubicama.

Ukrajina je počela dobivati protubrodske rakete Harpoon od Danske te samohodne haubice od SAD-a, kazao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov u nedjelju.

I Češka u bliskoj budućnosti planira Ukrajini poslati još naoružanja u vrijednosti od između 24 i 28 milijuna eura, najavila je ministrica obrane Jana Černohova za češki medij CT, prenosi dpa u nedjelju.

"Od iznimne je važnosti da se pomaže postojano", rekla je Černohova, te istaknula da je Prag Kijevu od početka ruske invazije poslao vojne opreme u iznosu od više od 140 milijuna eura.

Ministrica je potvrdila da se među vojnom opremom nalazi i teško oružje, ali Černochova nije dala točne detalje o vrsti i količini vojne pomoći iz "sigurnosnih razloga."

Ipak, češki su mediji objavili da se među opremom nalaze i tenkovi T-72, pješadijska bojna vozila BMP-1, haubice Dana te moguće i bojni helikopteri sovjetskoga tipa Mil Mi-24.

Satelitske snimke otkrivaju pljačku

17:45 Nove satelitske snimke pokazuju da je ruski teretni brod pun žita, navodno ukradenog s ukrajinskih farmi, stigao u sirijsku luku Latakiju.

Riječ je o jednom od tri broda koji su od ruske invazije na Ukrajinu ukrcavali žito u krimskoj luci Sevastopolj. Posljednji put je viđen u Sevastopolju 19. svibnja, a potom je praćen kako prolazi kroz Bosforski tjesnac i južno duž turske obale. Procjenjuje se da brod može prevesti oko 30.000 tona žitarica, piše CNN.

17:15 "Zaustavljanje Rusije zajednička je misija svih civiliziranih zemalja", rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

16:45 Ukrajinski branitelji odbili su u nedjelju ruski napad na Sjeverodonjeck, najveći grad koji je još uvijek pod njihovom kontrolom u regiji Luhansk, ali su pretrpjeli teške topničke napade, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Granatiranje je bilo toliko intenzivno da nije moguće procijeniti koliko je ljudskih žrtava i kolika je šteta, rekao je guverner Luhanska Serhij Gaidai. Proteklih dana uništeni su deseci objekata.

"Situacija je izrazito eskalirala", rekao je Gaidai. Ukrajinska vlada u međuvremenu je pozvala Zapad da joj pošalje oružje većeg dometa za nastavak borbi u ratu koji traje već četvrti mjesec.

Bitka za Sjeverodonjeck, koji se nalazi na istočnoj strani rijeke Siverskij Donets, u središtu je pozornosti dok Rusi postupno, ali kontinuirano osvajaju Donbas, koji čine regije Luhansk i Donjeck.

15:49 Oleksandar Lašin, član Gradskog vijeća Mariupolja, izvijestio je o aktualnoj situaciji u tom gradu. Istaknuo je kako ondje nema ni struje ni vode.

"U Mariupolju je kolaps. Tek ponegdje ima svjetla, ulice su poplavljene, potoci teku cestama, kanalizacija smrdi. Osjeti se smrad leševa. Vladaju nehigijenski uvjeti", istaknuo je.

15:20 Britansko Ministarstvo obrane objavilo je novu ratnu kartu s ažuriranim podacima o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

14:59 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da prošlotjedni razgovori s delegacijama Švedske i Finske "nisu bili na očekivanoj razini", dodavši da Ankara ne može odobriti njihov zahtjev za ulazak u NATO.

"Sve dok je Tayyip Erdogan na čelu Turske, definitivno ne možemo reći "da" zemljama koje podržavaju terorizam", rekao je Erdogan.  

Zelenski u Harkivu

14:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izašao je iz glavnog grada Kijeva te je obišao vojnike na bojišnici u Harkivu. 

"2229 uništenih kuća u Harkivu i regiji. Sve ćemo obnoviti, obnoviti, ispuniti životom. U Harkivu i u svim drugim gradovima i selima gdje je zlo došlo", napisao je Zelenski na svojoj Facebook stranici.

13:50 Srpski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik Rusije Vladimir Putin u nedjelju su telefonski razgovarali. Vučić se pohvalio da će Srbija "imati jako povoljnu cijenu plina". Više o tome pročitajte OVDJE

Što se događalo tijekom dana pročitajte >> OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene