Obavijesti Video Pretražite Navigacija
34. DAN RATA

Rusi izvijestili o eksplozijama blizu granice s Ukrajinom, tvrde da je granata pogodila njihov vojni logor. SAD priprema novi paket sankcija

Već je 34. dan ruske invazije na Ukrajinu, a u Istanbulu su za danas završeni pregovori ruske i ukrajinske delegacije, i to, kako se čini, konstruktivno.

 

  • Završeni pregovori u Istanbulu, novi se nastavljaju u iduća dva tjedna.
  • Rusija najavila smanjivanje vojnih aktivnosti oko Kijeva.
  • U napadu na upravnu zgradu u Mikolajivu 12 mrtvih.
  • Kupci plina mogu kupiti rublje na moskovskoj burzi.
  • Ruski ministar obrane poručio da Rusija kreće na primarni cilj.
  • Rusija tvrdi da Roman Abramovič nije otrovan.
  • Ukrajina je objavila što traži od Rusije.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

23:42 Ukrajinski mediji izvješćuju da je gotovo cijeli teritorij te države pod zračnom uzbunom. Stižu informacije o eksplozijama u nizu gradova, a navodno su prema Ukrajini lansirane i rakete iz Bjelorusije.

23:40 Uzrok eksplozija u blizini Belgoroda uvjetno se pripisuje "ljudskim čimbenicima". To su objavile RIA Novosti, pozivajući se na izvor u hitnim službama. Suprotno je to od informacija koje je objavila agencija Tass, a po kojem je uzrok eksplozija bila granata, vjerojatno ispaljena iz Ukrajine.

23:14 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da se signali s mirovnih pregovora s Rusijom mogu nazvati pozitivnim, ali je dodao da oni nisu ugušili eksplozije ruskih granata.

U kasnovečernjem obraćanju Zelenski je također izrazio oprez glede obećanja Rusije da će drastično smanjiti vojne operacije u nekim područjima i rekao da Ukrajina neće popuštati svoje obrambene napore. Više pročitajte >>OVDJE.

22:42 Granata je pogodila privremeni ruski vojni logor u blizini granice s Ukrajinom u utorak navečer, prenijela je agencija Tass navodeći da je prema prvim podacima vjerojatno ispaljena s ukrajinske strane.

Tass je o događaju izvijestio ubrzo nakon što je lokalni visoki dužnosnik priopćio o nizu eksplozija blizu ruskog grada Belgoroda uz granicu s Ukrajinom.

Na videosnimci koju su objavila dva belgorodska portala navodno su prikazane eksplozije u daljini, no Reuters još čeka potvrdu o istinitosti te informacije. Tass kao izvor navodi hitne službe, prema kojima je četvero ljudi ozlijeđeno u eksploziji.

22:23 Američko ministarstvo obrane vjeruje da je obećanje Rusije da će znatno smanjiti intenzitet borbi na sjeveru Ukrajine samo taktički manevar, te je upozorilo na mogućnost novih napada u drugim dijelovima zemlje. >>Opširnije

21:41 Samoproglašena Narodna republika Donjeck u istočnoj Ukrajini koju podržava Rusija razmišlja o pridruživanju Rusiji kad zavlada cijelom regijom Donjecka. >>Opširnije

21:39 Bijela kuća objavila je detalje razgovora svjetskih čelnika - Joea Bidena, Borisa Johnsona, Olafa Scholza, Maria Draghija i Emmanuela Macrona

"Čelnici su potvrdili svoju odlučnost da nastave dizati troškove Rusiji zbog njezinih brutalnih napada u Ukrajini, kao i da nastave opskrbljivati ​​Ukrajinu sigurnosnom pomoći kako bi se obranila od ovog neopravdanog i ničim izazvanog napada.

Oni su preispitali svoje napore u pružanju humanitarne pomoći milijunima pogođenim nasiljem, kako unutar Ukrajine, tako i tražeći utočište u drugim zemljama i naglasili potrebu za humanitarnim pristupom civilima u Mariupolju. Također su razgovarali o važnosti podrške stabilnim energetskim tržištima u svjetlu trenutnih poremećaja zbog sankcija", naveli su.

21:35 Prema riječima guvernera Zaporoške oblasti Oleksandra Starukha, Rusija je blokirala unaprijed dogovorene rute za evakuaciju od Energodara i Berdjanska do Zaporožja.

21:23 Stanovnici ruskog grada Belgoroda prijavili su eksplozije u blizini sela Oktjabrski. Do ukrajinske granice je oko 12 kilometara. 

Guverner Belgorodske regije Vjačeslav Gladkov potvrdio je informacije o eksplozijama, ali nije precizirao što se točno dogodilo.

 

 

21:20 SAD priprema novi paket sankcija Rusiji, rekao je zamjenik američkog ministra financija. Sankcije će se fokusirati na opskrbne lance ruske vojske i potkopati obrambenu industriju zemlje.

21:19 U tijeku je sastanak UN-ova Vijeća sigurnosti zbog humanitarne krize u Ukrajini.

21:16 Broj stradalih u ruskom napadu na zgradu regionalne uprave u Mikolajivu porastao je na najmanje 12, dok su najmanje 33 osobe ozlijeđene, piše Reuters.

21:13 Desetak članova Odbora za vanjske odnose američkog Senata pozvalo je administraciju Joea Bidena da se založi za uklanjanje Rusije iz Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava, navodeći njezinu invaziju na Ukrajinu, prenosi Reuters.

"Mora se poduzeti brza akcija kako bi se svijetu pokazalo da se Sjedinjene Države i naši saveznici neće zalagati za neselektivne i ničim izazvane napade na civile i demokracije. Došlo je vrijeme da Rusija više nema mjesto u Vijeću. Pozivamo vas da unesete rezoluciju u Generalnu skupštinu UN-a kojom se poziva na hitno uklanjanje Ruske Federacije iz UNHCR-a", navode u pismu.

Ukrajina objavila prijedloge Rusiji

20:55 Ukrajina je objavila službeno priopćenje nakon pregovora s Rusijom u Turskoj.

Ukrajinska strana je službeno iznijela svoje prijedloge za novi sustav sigurnosnih jamstava za Ukrajinu. To je rekao šef ukrajinske delegacije, šef frakcije Sluge naroda David Arakhamia.

"Inzistiramo da to mora biti međunarodni ugovor koji potpisuju sve zemlje - jamci sigurnosti, koji će biti ratificiran, kako se ne bi ponovila greška je jednom bio u Budimpeštanskom memorandumu. Želimo da to bude radni međunarodni mehanizam konkretnih sigurnosnih jamstava za Ukrajinu", rekao je.

Istaknuo je i da predstavnici ukrajinske delegacije nisu potpisali nikakve dokumente - samo su izrazili prijedloge Ukrajine.

Prema njegovim riječima, budući ugovor mora sadržavati odredbu prema kojoj u roku od tri dana nakon početka rata, agresije, vojne operacije, bilo kakvog prikrivenog, hibridnog rata protiv Ukrajine, zemlje jamci održe konzultacije, nakon čega su zakonski dužne pružiti vojnu pomoć Ukrajini, posebice u obliku naoružanja i zatvaranja neba.

Predlaže se da će jamci biti stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a - Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Kina i Ruska Federacija, ali "o tome treba posebno razgovarati". Ukrajina također želi među jamcima vidjeti Tursku, Njemačku, Kanadu, Italiju, Poljsku i Izrael. Osim toga, nudi se da se osigura slobodno pristupanje drugih jamaca ugovoru.

Što se tiče privremeno okupiranih teritorija Donjecke i Luganske regije i Autonomne Republike Krim, budući da njihov status nije reguliran, međunarodna sigurnosna jamstva neće privremeno djelovati na tim teritorijima.

Ukrajina također nudi da se u budućem ugovoru predvidi da sve zemlje jamci ne samo da se ne protive pristupanju ukrajinske države Europskoj uniji, već trebaju i pomoći u tom procesu.

Član ukrajinske delegacije Oleksandr Chalji, koji vodi pravnu grupu pregovarača, dodao je da su ključni zahtjev ukrajinske strane budućeg ugovora jasna, pravno obvezujuća sigurnosna jamstva za Ukrajinu, koja bi po sadržaju i obliku trebala biti analogna članku 5. Sjevernoatlantski ugovor.

"Ako uspijemo konsolidirati ove ključne odredbe, koje su temeljni zahtjev za ukrajinsku stranu, Ukrajina će biti u poziciji da zapravo popravi trenutni status nesvrstane i nenuklearne države trajne neutralnosti. Što je već povijesno sadržano je u našoj Deklaraciji o državnom suverenitetu usvojenoj 16. srpnja 1990.", rekao je.

Sukladno tome, Ukrajina će se obvezati da neće razmještati strane vojne baze, strane vojne kontingente na svom teritoriju, da se neće pridružiti vojno-političkim savezima, a vojne vježbe na teritoriju Ukrajine bit će moguće uz suglasnost zemalja jamca.

"Ali od temeljne je važnosti da ništa u budućem ugovoru neće uskratiti pravo Ukrajine na pridruživanje Europskoj uniji. I, drugo, zemlje jamci predane su olakšavanju ovog procesa", rekao je Oleksandr Chalyi.

Naglasio je da će se pregovori s Rusijom nastaviti u sljedeća dva tjedna. Istodobno, Ukrajina je već započela konzultacije sa svim državama jamcima, a uskoro će te zemlje biti moguće pozvati na sudjelovanje u multilateralnim pregovorima.

"Do tada se najosnovnije nesuglasice moraju riješiti na najvišoj političkoj razini. Zatim će se pripremiti multilateralna konferencija na kojoj će sudjelovati visoki dužnosnici zemalja jamaca i potpisati ovaj multilateralni ugovor", rekao je Oleksandr Chalyi.

Sa svoje strane, Mihajlo Podoljak, savjetnik predstojnika Ureda predsjednika Ukrajine, naglasio je da će svi prijedlozi ukrajinskog izaslanstva biti usklađeni s ukrajinskim društvom. Prema njegovim riječima, provedba odluka o sigurnosnim jamstvima odvijat će se putem sveukrajinskog referenduma, a nakon toga - ratifikacija ovog dokumenta od strane ukrajinskog parlamenta i parlamenata zemalja jamca.

Naglasio je da je ponuđeno da se stav Ukrajine i Rusije o statusu Krima utvrdi kao zasebna stavka.

"Održati bilateralne pregovore o statusu Krima i Sevastopolja odvojeno u roku od 15 godina. U posebnom paragrafu nudimo ruskoj strani da Ukrajina i Rusija neće koristiti vojne ili oružane snage za rješavanje pitanja Krima tijekom tog razdoblja, dok pregovori su u tijeku", rekao je savjetnik predstojnika Ureda predsjednice.

Prema riječima Mihajla Podoljaka, predlaže se da se pitanje statusa pojedinih okruga Donjecke i Luganske regije uvrsti u posebnu točku, koja će se razmatrati u okviru pregovora predsjednika Ukrajine i Rusije.

"O svim spornim pitanjima se manje-više raspravljalo, naši prijedlozi su izneseni", rekao je savjetnik predstojnika Ureda predsjednika.

20:31 Rumunjska će građanima besplatno dijeliti tablete kalij-joda kako bi se pripremili u slučaju nuklearne opasnosti, izjavio je danas ministar zdravlja Alexandru Rafila.

"Treba ih uzeti ako se u blizini dogodi nuklearni incident. Inače ih ne treba uzimati", objasnio je.

20:29 "Što se tiče pregovora, ništa što smo do sada vidjeli nije nam pokazalo da su predsjednik Putin i njegovi kolege posebno ozbiljni u tome, to je više taktička vježba igranja na vrijeme. Nadamo se da će u nekoj fazi to postati stvarno i dovesti do prekida vatre... skeptični smo da je još uvijek stvarno. Ipak, želimo vidjeti prekid vatre koji će u konačnici proizaći iz pregovora", rekao je za Reuters zapadni dužnosnik koji je ostao anoniman.

20:27 Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emmanuel Macron danas su razgovarali o situaciji u Ukrajini .

Macron je s Putinom razgovarao o izvođenju humanitarne misije za opkoljeni grad Mariupolj, ali uvjeti u ovoj fazi nisu stvoreni, rekao je dužnosnik francuskog predsjedništva.

Ruski stav o humanitarnoj misiji za Mariupolj i dalje je čvrst, rekao je dužnosnik, dodajući da je Putin rekao francuskom predsjedniku da će razmisliti o tome.

Kremlj je u priopćenju rekao da su dvojica čelnika također razgovarali o odluci Rusije da zatraži plaćanje u rubljama za isporuku ruskog plina Europskoj uniji.

18:45 Američki dužnosnik je za BBC da se neke ruske snage udaljavaju od glavnog grada Ukrajine.

"Da, vidjeli smo kako su se Rusi počeli udaljavati od Kijeva. Ali u ovoj fazi imamo malo povjerenja da to označava neki značajan pomak ili značajno povlačenje. Rusi još uvijek udaraju po Kijevu zračnim napadima. Vrijeme će pokazati", rekao je dužnosnik koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman.

18:22 Pomoćnik ruskog predsjednika Vladimir Medinski izjavio je u utorak da najava planova ruske vojske za deeskalaciju oko Kijeva i Černihiva "nije prekid vatre".

U komentaru ruskom državnom kanalu RT, Medinski je rekao da se prvi korak koji je Rusija dogovorila u pregovorima s Ukrajinom "tiče postupne vojne deeskalacije u dva glavna smjera — Kijevu i Černihivu", dodajući da "razumijemo da ima ljudi u Kijev koji treba donositi odluke, tako da ne želimo ovaj grad izlagati dodatnom riziku."

18:18 Danska je priopćila da će bojnu s 800 vojnika staviti na raspolaganje NATO-u kao moguće pojačanje u baltičkim zemljama zbog ruske prijetnje. >>Opširnije

17:50 Rusija izgradila moćan alat za špijunažu uz pomoć tvrtke čije su proizvode nekad imali gotovo svi. Procurili dokumenti koji pokazuju kako su ih na to natjerali. Više pročitajte >>OVDJE.

17:17 Državni tajnik SAD-a Antony Blinken rekao je da nije vidio znakove da se pregovori između Ukrajine i Rusije "kreću naprijed na učinkovit način" jer SAD nije vidio "znakove stvarne ozbiljnosti" od strane Rusije.

"Postoji ono što Rusija kaže, a postoji i ono što Rusija radi. Usredotočeni smo na potonje", rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare s marokanskim ministrom vanjskih poslova Nasserom Bouritom.

Blinken je upozorio da bi izjava Rusije da će smanjiti neprijateljstva oko Kijeva mogla biti "sredstvo kojim Rusija još jednom pokušava odvratiti i zavarati ljude da misle da ne radi ono što radi".

"Ako nekako vjeruju da pokušaj podjarmljivanja "samo" pod navodnicima istočni dio Ukrajine i južni dio Ukrajine može uspjeti, onda se još jednom duboko zavaravaju" rekao je Blinken.

Blinken je pozvao Rusiju da "sada prekine agresiju, prestane pucati, povuče svoje snage i, naravno, uključi se u pregovore".

17:03 Oko 16:30 je završio poziv američkog predsjednika Joea Bidena s europskim saveznicima, priopćila je Bijela kuća.

Sudjelovali su francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, talijanski premijer Mario Draghi i britanski premijer Boris Johnson.

17:01 Velika Britanija je naložila svoje prvo zadržavanje superjahte u britanskim vodama.

Jahta vrijedi 38 milijuna funti, imena Phi, u vlasništvu je neimenovanog ruskog poslovnog čovjeka, ali da je njeno vlasništvo "namjerno dobro skriveno".

Tajnik prometa Grant Shapps kaže da je taj potez "jasno i oštro upozorenje Putinu i njegovim prijateljima".

17:00 Boris Johnson je na sastanku visokih ministara rekao da sporazum o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine neće biti dovoljan da pokrene ukidanje britanskih sankcija.

"Premijer je rekao da samo prekid vatre ne bi bio razlog za ukidanje sankcija Ujedinjenog Kraljevstva Rusiji. Rekao je da se pritisak na Putina mora povećati i daljnjim ekonomskim mjerama i pružanjem vojne pomoći kako bi se osiguralo da Rusija u potpunosti promijeni kurs", kazao je glasnogovornik premijera.

Novi NATO samit

16:58 Ukrajina i brojne zemlje koje nisu članice NATO-a pozvane su sljedećeg tjedna da prisustvuju dijelu dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, navodi se u priopćenju vojnog saveza sa sjedištem u Bruxellesu.

NATO je rekao da će "jednoj sjednici sastanka prisustvovati ministri vanjskih poslova Australije, Finske, Gruzije, Japana, Republike Koreje, Novog Zelanda, Švedske i Ukrajine, kao i visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove" 7. travnja.

Neki od ministara "mogu prisustvovati putem video veze", dodaje se u priopćenju.

Ministri vanjskih poslova 30 zemalja NATO-a sastat će se po drugi put od ruske invazije na Ukrajinu. Sjednica je uslijedila nakon prošlotjednog sastanka čelnika NATO-a na visokoj razini za izvanredni summit o krizi.

16:57 Ruski vojnici oteli su gradonačelnika u Hersonskoj oblasti.

Gradonačelnik Hola Pristana otet je 28. ožujka, priopćilo je Ured glavnog državnog tužitelja Ukrajine. Ranije su ruske trupe otimale druge gradonačelnike na okupiranim područjima.

 

 

16:18 Britanija će vojno raditi na "dubljoj integraciji i interoperabilnosti s državama poput Norveške" kako bi se zaštitila sjeverna mora, rekao je Wallace na konferenciji za medije u Bardufossu na sjeveru te nordijske zemlje.

Britanski ministar je najavio formiranje stalne borbene skupine aktivne na sjeveru koja će se kretati između Norveške, Švedske i Finske.

Wallace je govorio nakon posjeta NATO-voj vježbi u Norveškoj koja je uključivala 30 tisuća vojnika. Ta vježba koja se održava svake dvije godine dobila je na važnosti nakon ruskog napada na Ukrajinu. Norveška, članica NATO-a, graniči s Rusijom na samom sjeveru zemlje, u arktičkom području.

Iako su u toj regiji tenzije niske, norveški čelnici strahuju da bi se izravni sukob između NATO-a i Rusije mogao preliti na Arktik gdje su obje strane proteklih godina jačale svoju vojnu prisutnost.

Nema nastavka pregovora u srijedu

16:14 Tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se mirovni pregovori između izaslanika iz Moskve i Kijeva neće nastaviti u srijedu.

16:12 Američki predsjednik Joe Biden održava telefonski razgovor s čelnicima Francuske, Njemačke, Italije i Velike Britanije kako bi razgovarali o najnovijim zbivanjima u Ukrajini.

Špijunaža

16:08 Belgija je protjerala 21 ruskog diplomata zbog navodnog špijuniranja i predstavljanja prijetnje sigurnosti, reklo je Reutersu u utorak ministarstvo vanjskih poslova.

Radili su u moskovskom veleposlanstvu u Bruxellesu i konzulatu u Antwerpenu. Svi su bili akreditirani kao diplomati, ali su radili na špijuniranju i utjecanju na operacije, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova također je u utorak protjeralo 17 ruskih obavještajnih agenata koji su bili akreditirani kao diplomati, na temelju informacija vlastitih sigurnosnih službi, priopćilo je njegovo ministarstvo vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Vojnici na obuci - 7 Sukob ne posustaje Ruske paravojne snage raspoređene na istoku Ukrajine

Cure detalji pregovora

15:32 Glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski izjavio je da prijedlozi Kijeva Moskvi na pregovorima u Istanbulu uključuju onaj da se Rusija neće protiviti pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji.

15:28 Ruska raketa koja je danas pogodila zgradu regionalne uprave u južnom ukrajinskom lučkom gradu Mikolajvu poginulo je najmanje sedam osoba, a 22 su ozlijeđene, rekao je Volodimir Zelenski.

"Kako doznajemo, sedam osoba je poginulo, 22 su ranjene, a ljudi i dalje prolaze kroz ruševine. U Mikolajevu nije bilo vojnih ambicija, ljudi u Mikolajevu nisu predstavljali nikakvu prijetnju Rusiji. Pa čak i tada, kao i svi Ukrajinci, postali su mete ruskih trupa", rekao je ukrajinski predsjednik.

Vitalij Kim, guverner Mikolaiva, rekao je da su deseci ljudi uspjeli pobjeći iz zgrade prije nego što je pogođena.

15:24 Naime, nakon što je rusko ministarstvo obrane u utorak objavilo da je odlučilo "drastično smanjiti neprijateljstva" u smjeru Kijeva i Černihiva, SAD već promatra ta kretanja - dolazi velika promjena strategije, navode dvojica visokih američkih dužnosnika, piše CNN.

Rusija počinje povlačiti neke snage, uključujući taktičke grupe ruskog bataljuna (BTG) koje napuštaju okolna područja oko glavnog grada Ukrajine. Ruske snage se sada povlače u nekim područjima sjevera da bi se usredotočile na dobitke na jugu i istoku.

SAD procjenjuje da će Rusija pokriti njihovo povlačenje zračnim i topničkim bombardiranjem glavnog grada, rekao je jedan od dužnosnika. Američki dužnosnici upozoravaju da bi Rusija uvijek mogla ponovno preokrenuti ako uvjeti bitke dopuštaju.

Po mišljenju SAD-a, ovo nije kratkoročna prilagodba pregrupiranju, već dugoročni potez jer se Rusija suočava s neuspjehom napredovanja na sjeveru.

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe kaže da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao tražiti da Ukrajinu podijeli na dva dijela – poput Sjeverne i Južne Koreje.

Šef ukrajinske obrambene obavještajne agencije, rekao je da su ruske operacije oko Kijeva propale i da je sada nemoguće da ruska vojska zbaci ukrajinsku vladu. Putinov je rat sada bio usmjeren na jug i istok zemlje, rekao je.

Pročitajte i ovo Ukrajinske izbjeglice - 2 Ušlo ih više od 10.000 Među Ukrajincima koji traže posao u Hrvatskoj 20 ih je s doktoratom ili magisterijem: Doznajemo za koja zanimanja izbjeglice iskazuju interes

Kremlj o korištenju nukelarnog oružja

15:12 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov danas je za američku televiziju PBS rekao da "nitko" ne razmišlja o korištenju nuklearnog oružja.

Upitan je je li Putin ranije sugerirao da će upotrijebiti nuklearno oružje ako se treća strana umiješa u sukob u Ukrajini, Peskov je rekao: "Ne. Mislim da nije. Ali on je bio prilično hrabar govoreći ne 'miješaj se, ako se miješaš, imamo sve mogućnosti da to spriječimo i kaznimo sve one koji će se miješati'."

Glasnogovornik Kremlja je dodao i da "nitko ne razmišlja o korištenju, pa čak ni o ideji korištenja nuklearnog oružja."

Peskov se dotaknuo i komentara američkog predsjednika Joea Bidena o ruskom čelniku te ih je okarakterizirao kao "prilično alarmantne".

"Prije svega, to je osobna uvreda i teško se može zamisliti mjesto za osobnu uvredu u retorici političkog čelnika, a posebno političkog čelnika najveće zemlje na svijetu, Sjedinjenih Američkih Država. Stoga nam je jako žao", dodao je.

"Njegova izjava o tome ne bi li Putin trebao ili bi trebao biti na vlasti u Rusiji je naravno neprihvatljiva. Nije na predsjedniku Sjedinjenih Država da odlučuje tko će biti, a tko predsjednik Rusije, o tome odlučuje narod Rusije tijekom izbora", objasnio je.

15:08 Velika Britanija ulazi u "novu fazu" opskrbe Ukrajine vojnom opremom budući da osigurava komplet koji će pomoći braniteljima zemlje da povrate teritorij od posrnulih ruskih osvajača, rečeno je vladi.

Downing Street je odbio kazati koja će nova oprema biti poslana vladi predsjednika Volodimira Zelenskog, ali je naznačio da neće uključivati ​​tenkove ili drugi materijal koji bi mogao eskalirati krizu budući da ga Moskva smatra ofenzivnom, a ne obrambenom.

No, službeni glasnogovornik Borisa Johnsona rekao je da Velika Britanija "razmatra sve moguće opcije kada je u pitanju osiguravanje da ukrajinska vlada ima ono što im je potrebno za obranu".

15:00 Šef ruskog izaslanstva Vladimir Medinski po završetku nove runde pregovora u Istanbulu rekao je da su pregovori bili konstruktivni. Rusija je najavila da će drastično smanjiti svoje vojne aktivnosti u blizini Kijeva i Černihiva kako bi se stvorili uvjeti za daljnji dijalog, a nakon što su za danas završeni mirovni pregovori u Istanbulu koji su, kako se čini, postigli određeni napredak, javlja The Independent.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 34. DAN RATA Završeni pregovori u Istanbulu: Rusija najavila važnu stvar, čeka se razgovor Putina i Macrona

Pročitajte i ovo Ratne štete u Ukrajini - 2 Nevjerojatni gubitci Zastrašujuće brojke: Ukrajinci objavili na koliko za sada procjenjuju ratnu štetu

14:30 Tijekom dana se očekuje razgovor francuskog i ruskog predsjednika Emmanuela Macrona i Volodimira Zelenskog.

14:00 Završen je sastanak ukrajinskih i ruskih pregovarača u Istanbulu o okončanju rata, priopćilo je ukrajinsko veleposlanstvo u Turskoj. Razgovori su trajali gotovo četiri sata s povremenim prekidima. 

Više o ratu u Ukrajini iz minute u minutu ranije tijekom dana možete čitati >> OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene