Obavijesti Video Pretražite Navigacija
94. dan rata

Zelenski objavio važnu poruku: "Svakim danom smo sve bliže..." Čečenski vođa tvrdi da su osvojili Severodonjeck

Danas je 94. dan rata u Ukrajini. Ne zna se što se točno dogodilo u strateški važnom ukrajinskom Limanu. Ruski separatisti tvrde da su preuzeli kontrolu, dok je dio ukrajinskih dužnosnika izjavio da su izgubili samo dijelove grada. Borbe se nastavljaju.

 

  • Biden optužio Putina da pokušava "zbrisati" ukrajinsku kulturu i identitet.
  • Putin spreman pregovarati o žitaricama koje trenutno stoje u ukrajinskim lukama, rekao je u petak austrijski kancelar Karl Nehammer nakon telefonskog razgovora s ruskim čelnikom.
  • Ruski brod po prvi put ušao u ukrajinski lučki grad Mariupolj otkad je Rusija osvojila taj grad

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:27 "Ruske snage i separatistička milicija su potpuno zauzele ukrajinski grad Severodonjeck", objavio je čečenski vođa Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

"Nacisti su poraženi. Svi su im položaji uništeni. Grad je oslobođen. Stanovnici mogu lakše disati. Od sada više nisu u opasnosti", napisao je.

22:00 Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron u telefonskom razgovoru s Vladimirom Putinom pozvali su ruskog čelnika na "ozbiljne i izravne pregovore" s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i zatražili da oslobodi 2500 zarobljenih ukrajinskih boraca iz Azovstala u Mariupolju.

21:51 "Svaki dan radimo na jačanju naše obrane. Ovo je prije svega opskrba oružjem. Svakim danom smo sve bliže činjenici da će naša vojska tehnologijom i udarnom snagom pobijediti osvajače", rekao je, među ostalim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

21:48 Stotine Litavaca prikupile su sredstva za kupnju naprednog vojnog drona za Ukrajinu u njezinu ratu protiv Rusije, u znak solidarnosti sa zemljom koja je prije bila pod vlašću Moskve, prenosi Reuters. Oko 4,4 milijuna eura prikupljeno je u tri dana.

21:40 Sud u Ukrajini osudio je muškarca na 15 godina zatvora zbog pomaganja ruskim vojnicima u regiji Donjeck, javlja BBC. Muškarac (40) je proglašen krivim jer je ruskim snagama dao informacije o lokaciji ukrajinskih vojnih objekata u gradu Harkivu koji su naknadno granatirani.

21:25 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da sankcije nametnute Rusiji nemaju veze s rastućom nestašicom hrane u svijetu.

"Sankcije Rusiji nemaju veze s rastućom globalnom krizom hrane. Jedini razlog nestašice, rasta cijena i moguće gladi je da ruska vojska fizički blokira 22 milijuna tona ukrajinskog izvoza hrane u našim morskim lukama. Zahtijevajte od Moskve da prekine blokadu", napisao je na Twitteru.

19:50 Ukrajini su počeli stizati protubrodski projektili Harpoon iz Danske i samohodne haubice iz SAD-a, objavio je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, piše BBC.

"Obalna obrana naše zemlje neće biti ojačana samo projektilima Harpoon - koristit će ih obučeni ukrajinski timovi", napisao je Reznikov na svojoj Facebook stranici.

Kazao je i da su isporuke projektila Harpoon rezultat suradnje nekoliko zemalja. Ukrajina je tražila sofisticiranije oružje, ali dosad je većina pomoći bila u sustavima kratkog dometa, poput protutenkovskog oružja.

SAD razmatra zahtjev Ukrajine za opskrbu Kijevu težim oružjem većeg dometa, ali još nisu donijeli konačnu odluku. 

19:15 Sud u Ukrajini osudio je 40-godišnjeg muškarca na 15 godina zatvora zbog pomaganja ruskim vojnicima u regiji Donjeck. Proglašen je krivim jer im je dao informacije o lokaciji ukrajinskih vojnih objekata u gradu Harkivu, piše BBC.

Priveden je u Uzhorodu, blizu granice sa Slovačkom. Tužitelji tvrde da je tamo krenuo radi daljnjih subverzivnih aktivnosti.

17:35 Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da je ruska invazija na njegovu zemlju uništila više od 25.000 km cesta, nekoliko stotina mostova i 12 zračnih luka.

Kako piše BBC, Šmihal je rekao da je više od 100 obrazovnih institucija, preko 500 medicinskih ustanova i 200 tvornica također uništeno ili oštećeno.

“Oko 35 posto gospodarstva trenutno ne funkcionira”, rekao je.

Prema različitim procjenama, izravna šteta na infrastrukturi i gospodarstvu iznosi oko 600 milijardi dolara.

16:10 "Ukrajina će sigurno dobiti ovaj rat. Pitanje je po kojoj cijeni. I pitanje je vremena", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski za Nieuwsuur.

16:02 Rusija je ukinula dobnu granicu za profesionalne vojnike u nadi da će regrutirati veći broj civila za rat u Ukrajini. Predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji omogućuje osobama starijim od 40 godina da se prijave u oružane snage

Novi zakon kaže da su stručnjaci dužni upravljati visokopreciznim oružjem, a "iskustvo pokazuje da to postaje u dobi od 40-45 godina".

15:47 Ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo je na svom Twitter profilu kako je od početka ruske invazije na Ukrajinu život izgubilo 30000 ruskih vojnika. 

"Čini li nas sretnima ovakav ogroman broj? Ne. Ovo se nije smjelo dogoditi. Ali, sve dok i jedan neprijateljski vojnik ostane na našoj zemlji, mi ćemo i dalje biti nesretni, bez obzira na to koliko nula se doda ovoj užasnoj statistici", stoji u objavi.

 

 

15:24 Britanski premijer Boris Johnson rekao je u subotu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da međunarodni partneri intenzivno rade na pronalaženju načina za nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine kako bi se spriječila globalna prehrambena kriza.

14:45 Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u subotu je pozvao na strože zakone o "stranim agentima" i na kazneni progon pojedinaca koji rade u interesu drugih država.

14:35 Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je dramatičnu fotografiju snimljenu iz zraka koja, kako tvrde, prikazuje štetu nastalu ruskim napadima na poljima oko ceste prema Izjumu.

"Svijetu prijeti nestašica hrane, a ruski agresori pucaju po ukrajinskim poljima. Ovo je cesta prema Izjumu u harkivskoj regiji. Izgleda kao rane na tijelu prirode", navodi se u opisu fotografije koju su objavili Ukrajinci.

Što se još događalo tijekom dana pogledajte >> OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene