Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OSLOBOĐEN IRPIN

Moskva odustala od važnog zahtjeva za kraj rata? Biden se ne misli ispričavati Putinu: "Izrazio sam moralni bijes"

Aktualno Galerija +0 Roman Abramovič (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Ruska invazija na Ukrajinu traje već 33 dana, a novo ulje na vatru dolio je američki predsjednik Joe Biden izjavom da ruski predsjednika Vladimir Putin ''ne može ostati na vlasti''. Nova runda pregovora najavljena je za sutra u Turskoj.

 

  • Za utorak je najavljena nova runda pregovora u Turskoj
  • Bilo kakav sastanak Putina i Zelenskog radi razmjene mišljenja o sukobu sada bi bio kontraproduktivan, poručio je Sergej Lavrov
  • Crveni križ još uvijek ne može doći do Mariupolja, koji je na rubu humanitarne katastrofe
  • Ukrajinske vlasti odgađaju evakuaciju civila zbog mogućih "provokacija"
  • Eurojust podupire tim koji istražuje navodne ratne zločine u Ukrajini

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

00:10 Sky News piše kako većina britanskih novina u sutrašnjem izdanju na naslovnici ima priču o navodnom trovanju Abramoviča na mirovnim pregovorima.

00:00 "Ruski i ukrajinski izaslanici koji vode razgovore o prekidu vatre i mirovnim pregovorima ponovno će se sastati sutra u Istanbulu. Sastat ćemo se s izaslanstvima nakratko uoči sastanka. Mogu reći da telefonski razgovori koje vodimo s gospodinom Putinom i gospodinom Zelenskim napreduju u pozitivnom smjeru", rekao je turski predsjednik Tayyip Erdogan uoči novog kruga pregovora u utorak, koji će se ovaj put održati u Istanbulu.

22:50 Državna služba za posebne komunikacije Ukrajine (SSSCIP Ukraine) izvijestila je da su ruske snage pokrenule kibernetički napad na Ukrtelecom, jedinstvenu ukrajinsku telefonsku tvrtku.

Predsjednik SSSCIP-a Yurii Shchyhol potvrdio je da je kibernetički napad neutraliziran i rekao da su u tijeku napori za obnavljanje usluge.

Usred cyber napada, Ukretelecom ne pruža usluge većini svojih privatnih korisnika i poslovnih klijenata kako bi zaštitio svoju mrežnu infrastrukturu i nastavio pružati usluge ukrajinskoj vojsci.

22:48 Britanska vojna obavještajna služba kaže da se očekuje da će Rusija poslati više od 1000 plaćenika u istočnu Ukrajinu zbog velikih gubitaka.

Ruska privatna vojna tvrtka, grupa Wagner, već je raspoređena u istočnu Ukrajinu i očekuje se da će poslati više od 1000 plaćenika, uključujući visoke dužnosnike u organizaciji, objavilo je Ministarstvo obrane na Twitteru.

22:45 Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin rekao je za CNN da su zahtjevi Rusije da prizna aneksiju Krima i neovisnost regije Donbas "vrlo maksimalistički" i "nerealistični".

"Ovo su crvene linije za Ukrajince na Krimu i Donbasu, i to s pravom, jer se odnose izravno na teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Nismo priznali aneksiju Krima kao što, kao i ostatak svijeta, čak ni Kina nije priznala aneksiju Krima. Rusi bi stvarno trebali smisliti neke druge ideje", rekao je.

22:43 Ruske snage napale su skladište goriva u zapadnoj Ukrajini, rekao je u ponedjeljak ukrajinski regionalni vojni upravitelj.

"Neprijatelj je ponovno pogodio regiju Rivne projektilom", rekao je Vitalii Koval, načelnik regionalne vojne uprave Rivne. "Opet je skladište goriva. Hitne službe i kemijski laboratorij su na putu do mjesta događaja."

21:46 Odustaju li Rusi od jednog uvjeta? Naime, prema pisanju Financial Timesa Rusija više ne traži da se Ukrajina "denacificira" i spremna je pustiti Kijev da se pridruži EU ako ostane vojno nesvrstan u sklopu tekućih pregovora o prekidu vatre, rekle su četiri osobe koje su upoznate s pregovorima i zahtjevima.

Moskva i Kijev razgovaraju o pauzi u neprijateljstvima kao dijelu mogućeg sporazuma koji bi uključivao odustajanje Ukrajine od nastojanja za članstvo u NATO-u u zamjenu za sigurnosna jamstva i izglede za pridruživanje EU, rekli su.

Nacrt dokumenta o prekidu vatre ne sadrži nikakvu raspravu o tri početna ključna zahtjeva Rusije - "denacifikacija", "demilitarizacija" i pravna zaštita ruskog jezika u Ukrajini, dodali su.

Kao dio sporazuma koji se razmatra, Ukrajina će se također suzdržati od razvoja nuklearnog oružja ili smještaja stranih vojnih baza uz odustajanje od težnje za članstvom u NATO-u.

Nacrt priopćenja koji se razmatra ostavlja najveću prepreku - pokušaje Ukrajine da povrati teritorij koji je Rusija zauzela od 2014. - treba riješiti u okvirnoj budućoj raspravi Putina i Zelenskog, rekli su ljudi.

Zasad je Ukrajina bila spremna razgovarati o nekim humanitarnim pitanjima, kao što je obnavljanje vodoopskrbe Krima i obećanje da nikada neće pokušati ponovno zauzeti poluotok silom, navodi Financial Times.

21:34 Ukrajinske snage ponovno su zauzele grad Trostjanec u blizini Sumija u istočnoj Ukrajini i rade na potiskivanju ruskih snaga iz Hersona na jugu, rekao je visoki američki obrambeni dužnosnik.

Dodao je i da ruske snage "nisu napravile nikakav napredak" krećući se prema Kijevu i da su od 15 do 20 kilometara od centra grada prema sjeveru i sjeverozapadu i oko 55 kilometara od grada s istoka.

Također, američki obrambeni dužnosnici ne mogu neovisno potvrditi ukrajinsku tvrdnju da su snage te zemlje od Rusa vratile grad Irpin, sjeverozapadno od Kijeva.

21:22 Joe Biden, predsjednik SAD-a, rekao je da ne povlači svoje komentare koje je uputio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu o njegovom ostanku na vlasti. Kremlj je pak rekao da su predsjednikovi komentari da Vladimir Putin "ne može ostati na vlasti" razlog za zabrinutost.

"Ne povlačim ništa. Izrazio sam moralni bijes koji sam osjećao prema načinu na koji Putin postupa i postupcima ovog čovjeka. Ne ispričavam se zbog toga", rekao je.

21:17 Pentagon razmješta šest zrakoplova za elektroničko ratovanje američke mornarice i više od 200 vojnika u pratnji Njemačke dok SAD pojačava svoje snage u istočnoj Europi usred ruskog rata s Ukrajinom.

Tiskovni tajnik Pentagona John Kirby rekao je danas novinarima da se šest mornaričkih zrakoplova E/A-18G Growler raspoređuje iz pomorske zračne postaje Whidbey u državi Washington u zračnu bazu Spangdahlem u Njemačkoj, a očekuje se da će mlaznjaci stići danas.

Osim toga, pratit će ih oko 240 mornaričkih zrakoplovnih posada, pilota i osoblja za održavanje, rekao je.

"Raspoređeni su u potpunosti u skladu s našim naporima za jačanje NATO-ovih sposobnosti odvraćanja i obrane duž tog istočnog krila. Ne šalju se zbog neke akutne prijetnje koja je uočena ili nekog konkretnog incidenta koji se dogodio. Oni su raspoređeni kao što smo cijelo vrijeme govorili, tajnica želi zadržati mogućnosti otvorenim", objasnio je, piše CNN.

21:15 Britanski premijer Boris Johnson razgovarao je u ponedjeljak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u sklopu njihovog "trajnog dijaloga" i rekao mu da će Ujedinjeno Kraljevstvo "pojačati gospodarski pritisak" na Rusiju, rekao je glasnogovornik Downing Streeta.

Premijer je "ponovio da će Ujedinjeno Kraljevstvo održati i ojačati gospodarski pritisak na Putinov režim", nastavio je glasnogovornik.

Velika Britanija je uvela niz sankcija Rusiji, ciljajući na pojedince i tvrtke. Zelenski je također dao Johnsonu najnovije informacije o "užasnoj humanitarnoj situaciji" u opkoljenom gradu Mariupolju "gdje se nastavljaju teške borbe", rekao je glasnogovornik.

"Premijer je ponudio punu podršku Ukrajini suočenoj s kontinuiranom agresijom Rusije, uključujući humanitarnu potporu i više obrambene opreme", dodali su.

21:00 Veleposlanici država članica Europske unije i skupine G7 pozvali su u ponedjeljak vlasti u BiH da prate zapadne sankcije protiv Rusije, potvrđeno je nakon njihova sastanka s predsjedateljem Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem u Sarajevu.

"Od Bosne i Hercegovine su zatražili da nastavi s istom politikom kojom se svrstala na pravu stranu povijesti te da nadležne institucije BiH provedu restriktivne mjere protiv institucija i drugih subjekata Ruske Federacije previđene aktima Europske unije kojima se BiH pridružila", navedeno je u priopćenju.

Džaferović je potvrdio kako osobno oštro osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu te podupire sve restriktivne mjere koje se radi toga poduzimaju a najavio je kako će od Vijeća ministara BiH tražiti da se izvršna vlast toga striktno pridržava i provodi sve mjere kakve poduzima i Europska unija.

BiH jest podržala rezoluciju UN kojom je osuđena ruska agresija kao i izjave i stajališta EU no srpski član Predsjedništva Milorad Dodik je najavio kako će blokirati svaki pokušaj da se Rusiji ili njenim državljanima u BiH uvode bilo kakve sankcije.

Zbog protivljenja srpskih ministara nije donesena ni odluka da BiH u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) podrži rezoluciju kojom je trebalo uskratiti pristup njenim fondovima Rusiji i Bjelorusiji iako su to posebnim demaršom od ministra financija tražili veleposlanici EU.

20:32 Ruska glasila pišu da je nasilni čečenski vođa Ramzan Kadirov, blizak Vladimiru Putinu, stigao u Mariupolj kako bi podigao borbeni duh svojih boraca koji sudjeluju u napadu na taj veliki lučki grad na jugoistoku Ukrajine."Čečenski vođa Ramzan Kadirov je u Mariupolju k ako bi podigao moral naših boraca", rekao je Ahmed Dudajev, blizak suradnik Kadirova, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Agencija je objavila fotografiju na kojoj je Kadirov s tridesetak naoružanih ljudi u prostoriji, koja je, kažu, snimljena u Mariupolju. Ruska televizija je usto objavila snimke na kojima su Kadirov i muškarac za kojeg se tvrdi da je ruski general Andrej Mordvičev, a kojeg je ukrajinska vojska navodno ubila.

Kadirov, koji čvrstom rukom upravlja ruskom republikom Čečenijom, rekao je prošlog tjedna da su njegovi borci zauzeli gradsku vijećnicu u Mariupolju, ali je poslije rekao da je to neka druga javna zgrada u predgrađu. Kadirov je sredinom ožujka objavio da je u Ukrajinu došlo tisuću čečenskih "dragovoljaca". Kadirov (45), odan ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ima svoju miliciju kojom zapovijeda. Snage pod njegovom kontrolom optužene su za mnoge zločine u Čečeniji.

19:50 Sky News javlja da je ponovno granatirano nuklearno istraživačko postrojenje u Harkivu. Teško je oštećeno, javljaju. 

Ukrajinski Državni inspektorat za nuklearnu regulaciju priopćio je da ne može procijeniti opseg štete i njezin utjecaj na nuklearnu i radijacijsku sigurnost zbog intenzivnih borbi u tom području.

19:43 Dvojica djelatnika u nuklearki u Černobilu rekli su da su svjedočili kako se ruski tenkovi i druga oklopna vozila kreću kroz Crvenu šumu, koja je radioaktivno najkontaminiraniji dio zone oko Černobila. Jedan od djelatnika u Černobilu rekao je da je to za vojnike "samoubilačka misija" jer je radioaktivna prašina koju su udisali vjerojatno uzrokovala unutarnje zračenje u njihovim tijelima, javlja Guardian. 

19:39  Moskva zadaje još jedan udarac Zapadu. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Rusija razvija mjere za ograničavanje ulaska u Rusiju za državljane "neprijateljskih" zemalja. Nije precizirano na koje će se zemlje mjere primjenjivati, ali je vlada prethodno odobrila popis država i teritorija "koje čine neprijateljske akcije protiv Rusije, njezinih tvrtki i građana".

Popis uključuje Sjedinjene Države i Kanadu, zemlje EU, Veliku Britaniju, Ukrajinu, Švicarsku, Norvešku, Japan, Južnu Koreju, Australiju, Novi Zeland, Singapur i nekoliko drugih.

19:09 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je od početka rata, u Kijevu poginulo više od 100 ljudi. Dodao je da su u Kijevu uništene 82 višekatnice. Četvero djece je poginulo, a 16 djece je u bolnici, rekao je Kličko.

18:45 Ministar Grlić Radman prije nekoliko dana nazvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina ratnim zločincem. O svemu se oglasilo rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj. Više o tome OVDJE. 

17:37 Wall Street Journal javlja da je ruski milijarder Roman Abramović, zajedno s dva ukrajinska pregovarača, imao simptome trovanja. Simptomi su se razvili nakon sastanka u Kijevu ranije ovog mjeseca. Simptomi trovanja uključivali su crvene oči, stalno i bolno suzenje i ljuštenje kože na licu i rukama. Vijest je potvrdio i glasnogovornik bogatog Rusa. Više o tome OVDJE. 

Abramovič je inače prijatelj Vladimira Putina, a više o mirovnoj misiji ruskog bogataša pročitajte OVDJE. 

17:23 Ukrajinska zastupnica govorila je o nasilno odvedenim civilima iz Mariupolja. Tvrdi da su ruske snage prisilno preselile na tisuće civila u Rusiju. Iako su mnogi ljudi uspjeli pobjeći iz opkoljenog grada, ukrajinska zastupnica Inna Sovsun kaže da je još 160.000 još uvijek tamo zarobljeno.Ona također kaže da je 20.000 ljudi odvedeno u Rusiju protiv svoje volje.

"U osnovi ih je otela ruska država", kaže ona.

Gradonačelnik tog ukrajinskog grada Vadim Bojčenko izjavio je kako je sudbina tog grada u rukama ruskog okupatora.  Nije sasvim jasno traju li u gradu i dalje borbe ili su Rusi preuzeli potpunu kontrolu. "Prema našim procjenama, u gradu je danas još oko 160.000 ljudi, no živjeti u Mariupolju je nemoguće jer nema vode, struje, grijanja, telefonskih veza. I stvarno je zastrašujuće", zaključio je.

Ruski državni mediji objavili su da je u Mariupolj stigao notorni čečenski lider Ramzan Kadirov kao i da je u tijeku "čišćenje središnjih dijelova grada". Navode i da se "osnovni dio nacionalista", kako nazivaju ukrajinske borce, nalazi u prostorijama tvornice "Azovstalj" za koju kažu da je "veliko uporište".

16:32 Ukrajinska vlada poziva prijateljske zemlje da promijene nazive ulica u kojima se nalaze ruska veleposlanstva u Ukrajinska ulica.

16:26 "Plovila crnomorske flote Ruske Federacije izvršavaju zadaće u određenim područjima operativne zone Crnog i Azovskog mora", priopćilo je ukrajinsko Ministarstvo obrane. Tvrde kako Rusija priprema svoje brodove za raketne napade na Ukrajinu. 

"Neki brodovi su ušli u zatvoreno područje, vjerojatno kako bi izveli raketne napade na objekte u Ukrajini". Ruske trupe usredotočene su na zadržavanje svojih položaja i pokušavaju se pregrupirati kako bi poboljšale svoje ofenzivne sposobnosti, navodi se u izvješću.

Rečeno je da se Rusija pregrupira kako bi napredovala prema administrativnim granicama regija Donjeck i Lugansk, koje su djelomično pod kontrolom separatista.

16:13 Ukrajinske snage preuzele su potpunu kontrolu nad Irpinom koji je bio jedno od glavnih žarišta borbi u blizini glavnog grada Kijeva, rekao je gradonačelnik grada. "Danas imamo dobre vijesti - Irpin je oslobođen", rekao je Oleksandr Markushyn u video objavi na Telegramu. "Razumijemo da će biti još napada na naš grad i hrabro ćemo ga braniti", javlja Sky News. 

15:58 Ruske novine Novaja Gazeta, čiji je urednik Dmitrij Muratov dobitnik prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir, u ponedjeljak su objavile da neće izlaziti do kraja rata u Ukrajini za koji Moskva dopušta samo termin „posebna operacija“.

Taj istraživački medij s internetskim i tiskanim izdanjem ranije je uklonio sav sadržaj o ratu u Ukrajini zbog novog medijskog zakona. U ponedjeljak je objavio da je zbog svog izvještavanja dobio novo upozorenje ruske agencije za regulaciju medija Roskomnadzor, zbog čega zaustavlja rad.

"Suspendirali smo objavu naših novina na našoj stranici, na društvenim mrežama i u tiskanom izdanju do kraja 'posebne operacije na ukrajinskom teritoriju", priopćila je Novaja Gazeta. U odvojenoj poruci čitateljima Muratov je napisao da je odluka o prekidu rada bila teška, ali nužna. "Nema drugog izbora", priopćio je nobelovac. "Za nas, a znam i za vas, to je užasna i teška odluka".

15:48  "Ukrajina nije spremna odustati od bilo kojeg dijela svog teritorija. Jasno je da Rusija ne može izdržati ovaj rat godinama, a njihov moral je toliko nizak da ne mogu čak ni održavati svoje zalihe i logistiku", izjavio je viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksandr Rodnjanski za BBC. 

15:46 "Rusi otimaju gradonačelnike naših gradova. Ubili su neke od njih. Neke od njih ne možemo naći. Neke smo pronašli mrtve", rekao je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski za The Economist. 

15:40 Britansko ministarstvo obrane objavilo je novu kartu ratnih događanja u Ukrajini.

 

15:32 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naveo je koji su glavni ruski ciljevi koje žele postići pregovorima. Potvrdio je nastavak pregovora za utorak.

"Prvo, cilj je da se spriječi ubijanje civila u Donbasu, što se događa već osam godina, a cijeli Zapad šuti na to, iako su svi gledali bombardiranje civilne infrastrukture, bolnica, vrtića i kuća", rekao je Lavrov. Rusija također želi da Ukrajinom prestanu vojno gospodariti Zapad i NATO, naveo je ruski ministar. "Dužni smo osigurati da Ukrajina prestane biti militarizirana zemlja i spriječiti da se tamo postavi oružje koje bi predstavljalo prijetnju Rusiji", kazao je Lavrov.

15:20 Sjeverna Makedonija je zbog kršenja diplomatskih normi pet ruskih diplomata proglasila nepoželjnim osobama te im naredila da u roku od pet dana napuste zemlju, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih poslova. Ruski veleposlanik je obaviješten da je pet osoba sudjelovalo u aktivnostima suprotnim Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima te da moraju napustiti zemlju.

Rusija je priopćila da će odgovoriti na taj potez Skoplja. "Uslijedit će primjeren odgovor", prenosi Interfax izvor u ruskom veleposlanstvu u Sjevernoj Makedoniji. Skoplje se pridružilo međunarodnim sankcijama protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

15:19 Drugi najveći proizvođač piva na svijetu Heineken prekida svoje poslovanje u Rusiji. Nizozemsku pivovaru ovo će koštati 400 milijuna eura.

15:09 Rusija je poručila da će obustaviti opskrbu plinom u Europi nakon odluke G7. Vijeće Federacije Rusije raspravljalo je o posljedicama odbijanja G7 da plati plin u rubljama.

Odbijanje zemalja članica G7 da plaćaju plin u rubljama dovest će do obustave opskrbe plinom u Europi, priopćili su u ponedjeljak iz Rusije, prenose RIA Novosti. Prenose izjavu Ivana Abramova, šefa vijeća za ekonomske politike koji je rekao da Rusija ne može besplatno nuditi plin. "Odbijanje zemalja članica G7 da plaćaju plin u rubljama dovest će do obustave opskrbe plinom u Europi", priopćeno je iz Rusije, prenosi RIA Novosti.

I Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja ranije je rekao da nema besplatnog plina. G7 je ranije odbilo moskovski zahtjev da se plin plaća samo u rubljama.

14:52 Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika i član ukrajinske delegacije za pregovore, objavio je na Twitteru da svakodnevno umire više od 500 ruskih vojnika.

14:50 Njemački ministar energetike kazao je da je G7, skupina sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta, odbila zahtjev Rusije da plaća uvoz ruske energije u rubljama.

Robert Habeck je u ponedjeljak nakon online sastanka s ministrima rekao da su se svi ministri u potpunosti složili da bi to bilo jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora. Ranije je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da Rusija razmatra modalitete plaćanja europskih zemalja za ruski plin u rubljama te da Rusija ni u kojem slučaju neće Europi plin isporučitvati besplatno.

Sky News navodi da je neimenovani ruski političar rekao da će odbijanje G7 definitivno dovesti do zaustavljanja opskrbe, navodi novinska agencija Ria.

14:34 Ukrajina optužuje Rusiju za korištenje zabranjenog oružja. Načelnik regionalne vojne uprave Oleh Sinehubov izvijestio je da su ruske snage tijekom posljednjih 24 sata pucali na Harkiv više od 200 puta. Navodi se da su Rusi koristili topništvo i minobacače, kao i višecijevne bacače raketa, uključujući i zabranjeni Tornado.

Sinehubov je kazao da je su u više navrata ruske snage koristile kasetno streljivo “koje je zabranjeno relevantnim međunarodnim ugovorima”. Dodao je da su ukrajinske snage u nekim dijelova harkivske regije izvele protunapad.

14:21 Ruska invazija koštala je dosad Ukrajinu 564,9 milijardi dolara (514,3 milijardi eura), pri čemu je pod stavkom uništena infrastruktura izdvojeno gotovo 8000 kilometara oštećenih prometnica, izvijestila je ministrica gospodarstva Julia Sviridenko.

14:20 Član ukrajinske delegacije David Arkamija objavio je da će se novi krug pregovora održati u utorak u Turskoj. "Zbog logističkih poteškoća, doći ćemo jako kasno. Ruska delegacija je otišla (za Tursku) prije pola sata. Odlučeno je da ćemo započeti pregovore sutra u 10 sati", rekao je ukrajinski pregovarač za Interfax-Ukraine.

Kremlj kaže da bi se mirovni pregovori licem u lice između izaslanstava Ukrajine i Rusije mogli održati u utorak u Istanbulu. "Danas se vjerojatno neće nastaviti tamo", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi agencija Interfax. "Očekujemo da bi se to, teoretski, moglo dogoditi sutra." Ukrajinska strana isprva je govorila o početku pregovora već u ponedjeljak.

14:15 Sastanak predsjednika Vladimira Putina s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim trebao bi se održati kada dvije strane budu bliže dogovoru o ključnim pitanjima, kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i dodao da bi bilo kakav sastanak Putina i Zelenskija radi razmjene mišljenja o sukobu sada bio kontraproduktivan.

14:10 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov komentirao je izjavu američkog predsjednika Joea Bidena da Vladimir Putin ''ne može ostati na vlasti''. Taj komentar je ''alarmantan'' i time se nastavlja verbalni rat između Rusije i SAD-a, kazao je Peskov.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 33. DAN RATA Dogovoren nastavak pregovora, Rusi pokušavaju odsjeći Kijev, Mariupolj je na rubu katastrofe, ali danas neće biti evakuacije civila
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZASTRAŠUJUĆE POSLJEDICE Priča koja kida srce i istovremeno izaziva bijes: "Jeste li čuli za izreku životinjski strah? To je strah od kojeg te boli koža..."

14:05 Mariupolju prijeti humanitarna katastrofa, upozorio je gradonačelnik Vadim Bojčenko. Pod opsadom je 160.000 civila bez grijanja i struje nakon više tjedana ruskog bombardiranja. 26 autobusa čeka da evakuira civile iz Mariupolja, ali ruske snage nisu se složile da im daju siguran prolaz, ustvrdio je i poručio: ''Ljudi su na rubu humanitarne katastrofe. Moramo potpuno evakuirati Mariupolj... Ruska Federacija igra se s nama. U rukama smo osvajača".

Evakuacija civila sigurnim koridorima iz ukrajinskih gradova u ponedjeljak neće biti moguća zbog prijetnje koju predstavlja ruska vojska, izjavila je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk kazavši da postoje informacije o mogućim "provokacijama".

Više o ratu u Ukrajini iz minute u minutu ranije tijekom današnjega dana čitajte >> OVDJE


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene