Obavijesti Video Pretražite Navigacija
33. DAN RATA

Dogovoren nastavak pregovora, Rusi pokušavaju odsjeći Kijev, Mariupolj je na rubu katastrofe, ali danas neće biti evakuacije civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratu u Ukrajini ne nazire se kraj. Ujedinjeni narodi (UN) objavili su da je poginulo 1119 civila te da je izbjegla gotovo četvrtina ukrajinskog stanovništva.

 

  • Bez prekida vatre i povlačenja ruske vojske nikakav dogovor neće biti moguć, poručio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazavši da je Ukrajina spremna pregovarati o neutralnosti
  • Bilo kakav sastanak Putina i Zelenskog radi razmjene mišljenja o sukobu sada bi bio kontraproduktivan, poručio je Sergej Lavrov
  • Crveni križ još uvijek ne može doći do Mariupolja, koji je na rubu humanitarne katastrofe
  • Ukrajina opet upozorila na "neodgovorno djelovanje" ruskih snaga oko Černobila
  • Černihiv, grad na sjeveru Ukrajine, potpuno je opkoljen, bez struje i pitke vode. Strahuje se da bi mogao postati novi Mariupolj
  • Samoproglašena Narodna Republika Lugansk mogla bi uskoro održati referendum o pridruživanju Rusiji
  • Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), tijekom rata je poginulo 1119 ukrajinskih civila

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

14:29 Član ukrajinske delegacije David Arkamija objavio je da će se novi krug pregovora održati u utorak u Turskoj. "Zbog logističkih poteškoća, doći ćemo jako kasno. Ruska delegacija je otišla (za Tursku) prije pola sata. Odlučeno je da ćemo započeti pregovore sutra u 10 sati", rekao je ukrajinski pregovarač za Interfax-Ukraine.

14:22 Ukrajina optužuje Rusiju za korištenje zabranjenog oružja. Načelnik regionalne vojne uprave Oleh Sinehubov izvijestio je da su ruske snage tijekom posljednjih 24 sata pucali na Harkiv više od 200 puta. Navodi se da su Rusi koristili topništvo i minobacače, kao i višecijevne bacače raketa, uključujući i zabranjeni Tornado.

Sinehubov je kazao da je su u više navrata ruske snage koristile kasetno streljivo “koje je zabranjeno relevantnim međunarodnim ugovorima”. Dodao je da su ukrajinske snage u nekim dijelova harkivske regije izvele protunapad.

14:20 Ruska invazija koštala je dosad Ukrajinu 564,9 milijardi dolara (514,3 milijardi eura), pri čemu je pod stavkom uništena infrastruktura izdvojeno gotovo 8000 kilometara oštećenih prometnica, izvijestila je ministrica gospodarstva Julia Sviridenko.

13:25 Europska komisija (EK) pozvala je članice da odmah stave izvan snage sve postojeće programe za dodjelu državljanstva u zamjenu za investicije te da procijene treba li povući državljanstva koja su u okviru programa “zlatne putovnice” dodijeljena ruskim ili bjeloruskim državljanima koji su se našli na popisu sankcija EU-a.

Komisija ističe da su neki od ruskih ili bjeloruskih državljana koji su na meti sankcija ili znatno podupiru rat u Ukrajini možda na temelju tih programa stekli građanstvo EU-a ili povlašteni pristup EU-u, uključujući slobodno kretanje u schengenskom području. Trenutačno samo Malta, Cipar i Bugarska imaju takve programe za dodjelu “zlatnih putovnica” u zamjenu za investicije, a sve tri zemlje već su se obvezale da će ih ukinuti.

13:10 Eurojust, agencija Europske unije za suradnju u kaznenom pravosuđu, priopćila je da će podržati zajednički istražni tim u istrazi navoda o ratnim zločinima u Ukrajini nakon ruske invazije 24. veljače.

"Glavni cilj zajedničkog istražnog tima (JIT) je podržati prikupljanje dokaza i njegovu brzu i sigurnu razmjenu između partnera, kao i prijenos informacija i dokaza", rekao je Eurojust. Eurojust je rekao da će pružiti pravnu i tehničku pomoć te podržati prikupljanje i razmjenu dokaza. Tim će također koordinirati aktivnosti s Međunarodnim kaznenim sudom (ICC), stalnim svjetskim sudom za ratne zločine, koji je otvorio vlastitu istragu u Ukrajini nekoliko dana nakon ruske invazije.

13:00 Ukrajinski vojnici iz sastava KFOR-a spremni su vratiti se kući nakon zapovijedi predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da se svi pripadnici oružanih snaga te zemlje hitno povuku iz mirovnih misija diljem svijeta, objavio je portal Balkanska sigurnosna mreža (BBM).

Nakon što je postalo izvjesno da će ukrajinski vojnici ipak napustiti međunarodne snage na Kosovu, otvoreno je pitanje kako će biti realizirano povlačenje – s borbenom tehnikom i terenskim vozilima kopnenim putem do Poljske ili Rumunjske ili, pak, zrakoplovom, bez teže tehnike i vozila. U bazi KFOR-a Bondsteel kod Uroševca stacionirano je 40 ukrajinskih vojnika, a operativno su angažirani u istočnom dijelu Kosova.

12:45 Kremlj je rekao da će ruski istražitelji pregledati video snimku koja kruži društvenim mrežama, a koja navodno pokazuje kako ukrajinske snage zlostavljaju ruske vojnike. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se video, za koji je kazao da sadrži "monstruozne prizore", mora pravno procijeniti te da oni koji su sudjelovali u mučenju moraju za to odgovarati.

Reuters nije uspio nezavisno potvrditi autentičnost snimke koju navodi Kremlj. Prethodno je ukrajinska vojska rekla da njezine snage poštuju međunarodne norme te su optužili Rusiju, iako za to nisu priložili dokaz, da proizvodi takve snimke kako bi diskreditirala ukrajinske vojnike.

12:30 Moskva zna kakav se pritisak vrši na Srbiju da uvede sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize, poručio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dodavši da duboku poštuju srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i povijesnim prijateljima.

''Sigurni smo da ćete nastaviti s pametnim izborom u ovoj situaciji'', poručio je srpskom narodu ruski ministar.

Više čitajte OVDJE
 
12:15 
Vrijeme policijskog sata se mijenja u Kijevu i okolici, najavio je gradonačelnik Vitalij Kličko: ''Od danas, 28. ožujka, policijski sat počinje sat kasnije, a završava sat ranije. I nastavit će se od 21 do 6 sati''.




12:00 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov komentirao je izjavu američkog predsjednika Joea Bidena da Vladimir Putin ''ne može ostati na vlasti''. Taj komentar je ''alarmantan'' i time se nastavlja verbalni rat između Rusije i SAD-a, kazao je Peskov, javlja Sky News.

11:45 
Pregovori između Rusije i Ukrajine nastavit će se u formatu licem u lice, potvrdio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Moskva očekuje da će pregovori biti uspješni. 

Lavrov se osvrnuo i na mogući sastanak Putina i Zelenskog kazavši da bi se trebao održati kada dvije strane budu bliže dogovoru o ključnim pitanjima. Dodao je da bi bilo kakav sastanak Putina i Zelenskog radi razmjene mišljenja o sukobu sada bio kontraproduktivan.

11:30 Kremlj je priopćio da bi mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine mogli započeti pak tek u utorak u Turskoj i rekao da je važno da se razgovori održe licem u lice unatoč slabom napretku u dosadašnjim pregovorima. U tijeku je i razrada plaćanja ruskog plina u rubljima, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

11:00 Turska je pronašla još jednu morsku minu u Crnom moru blizu Igneade, nedaleko od bugarske granice, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo obrane. Specijalne postrojbe stigle su na lice mjesta kako bi deaktivirale minu, objavilo je ministarstvo na Twitteru.

 

Ova vijest dolazi nakon što je sličan pronalazak u subotu izazvao obustavu pomorskog prometa u Bosporskom tjesnacu na gotovo četiri sata. Turske vlasti također su zabranile noćni ribolov uz sjeverozapadnu obalu do daljnjega.

Još uvijek nije jasno jesu li mine povezane s ratom u Ukrajini. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za postavljanje morskih mina u Crnom moru.

10:45 
Ukrajinski i ruski pregovarači počet će mirovne pregovore u Istanbulu kasnije u ponedjeljak, rekao je viši turski dužnosnik ne navodeći pojedinosti.

10:30 
"Turska je među onim zemljama koje bi mogle postati jamci naše sigurnosti u budućnosti", rekao je Ihor Zovkva, zamjenik predstojnika ureda Volodimira Zelenskog, uoči mirovnih pregovora između Kijeva i Moskve u Turskoj.

Kijev je rekao da želi zakonski obvezujuća jamstva koja bi Ukrajini nudila zaštitu skupine saveznika u slučaju budućeg napada. No, očekivanja nisu velika. "Ne mislim da će biti ikakva napretka u glavnim pitanjima", rekao je savjetnik u ministarstvu unutarnjih poslova Vadim Denisenko.

10:15 Nizozemski proizvođač piva Heineken povlači se iz Rusije. Nastavlja se tako niz tvrtki koje su od početka ruske invazije na Ukrajinu odlučile povući poslovanje iz Rusije. 

''Zaključili smo da Heinekenovo vlasništvo nad poslovanjem u Rusiji više nije održivo i da ne može opstati u sadašnjem okruženju”, stoji u priopćenju. Ističu da im je cilj "uredni prijenos" i da će u prijelaznom razdoblu smanjiti obujam poslovanja kako bi minimalizirali rizik nacionalizacije, uz procjenu da će ih povlačenje iz Rusije stajati 400 milijuna eura. Heineken u Rusiji proizvodi brendove Botsjkarev, Očota en tri Medvjedja i poručili su 1.800 radnika da im jamče plaće do kraja godine.

 

Carlsberg, vlasnik najveće ruske pivovare Baltika, još u Rusiji prodaje pivo pod istoimenim brendom, ali je početkom ožujka priopćio da je pokrenuo stratešku reviziju poslovanja, a obustavljaju proizvodnju Carlsberg piva u u Rusiji.

10:00 Ukrajina danas neće otvarati nikakve humanitarne koridore nakon što su obavještajci izvijestili o mogućim ruskim "provokacijama" duž ruta, javlja Sky News. Koridori su se ranije koristili kako bi se civilima omogućila evakuacija posebno opasnih područja. Međutim, Ukrajina je u prethodnim prilikama optužila Rusiju da je ciljala te rute.

9:45 ''Grad Mariupolj na jugu Ukrajine na rubu je humanitarne katastrofe i mora biti potpuno evakuiran'', rekao je u ponedjeljak njegov gradonačelnik Vadim Bojčenko istaknuvši da je oko 160.000 civila zarobljeno u gradu bez struje, javlja The Independent.

26 autobusa čekalo je da evakuira civile, ali ruske snage nisu pristale da im omoguće siguran prolaz, tvrdi gradonačelnik i dodaje: ''Ruska Federacija igra se s nama". Rusija poriče da je ciljala civile i okrivljuje Ukrajinu za uzastopni neuspjeh u dogovoru o sigurnim koridorima za zarobljene civile.

9:30 Američki predsjednik Joe Biden objasnio je da SAD nema politiku promjene režima u Rusiji nakon izjave da ruski predsjednik Vladimir Putin "ne može ostati na vlasti". Bidenovi komentari u Poljskoj u subotu oštra su eskalacija američkog pristupa Moskvi nakon ruske invazije na Ukrajinu, ocjenjuje agencija Reuters. Najviši američki diplomati ublažavali su njegovu izjavu i Biden je odgovarajući novinaru nakon izlaska s mise u Washingtonu na pitanje poziva li na promjenu režima u Rusiji kratko odgovorio: "Ne".

Više čitajte OVDJE.

9:15 Rusija pokušava probiti obranu u blizini Kijeva i odsjeći grad, no otpor je žestok, objavila je ukrajinska vojska, prema kojoj ruske trupe pokušavaju napredovati prema Kijevu sa sjeverozapada i istoka, pokušavajući zauzeti obližnje ceste i sela, odnosno prometnice koje povezuju Kijev s drugim dijelovima Ukrajine, javlja The Independent.

9:10 U posljednja 24 sata nije bilo značajnijih promjena u rasporedu ruskih snaga u okupiranoj Ukrajini, objavilo je britansko Ministarstvo obrane. ''Nestašica među zalihama pojačana je nedostatkom zamaha i morala među ruskom vojskom te agresivnim borbama Ukrajinaca. Rusija je osvojila najviše teritorija na jugu u blizini Mariupolja, gdje se nastavljaju teške borbe dok Rusija pokušava zauzeti luku'', objavili su britanski obavještajci.

 9:00 Turski predsjednik Tayip Erdogan pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina na prekid vatre u Ukrajini i na osiguravanje boljih humanitarnih uvjeta za civile. Dvojica predsjednika razgovarala su telefonski. Nova runda pregovora između Ukrajine i Rusije trebala bi se održati u Istanbulu. 

8:45 Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) priopćio je da još uvijek nije u mogućnosti dopremiti bilo kakvu pomoć u opkoljeni Mariupolj te zahtijeva od Rusije i Ukrajine da jamče siguran prolaz.

"Strane moraju biti jamci i imati dogovor da dopuštaju siguran prolaz. Moraju objaviti rutu i omogućiti dovoljno vremena ljudima da izađu", rekao je glasnogovornik ICRC-a Matt Morris za BBC. "Trenutno nemamo tim koji može pristupiti", rekao je.

Međunarodno humanitarno pravo, rekao je, "zahtijeva da se ljudima dopusti odlazak, ali ih ne treba prisiljavati na odlazak". Mnogi stanovnici Mariupolja tjednima su se sklonili u podrume, bez hrane, vode i lijekova.

8:25 Ukrajinske vlasti tvrde da su sinoć oborile rusku raketu u Kijevu. Vatrogasci su viđeni kako gase požar u četvrti Darnicki u glavnom gradu nakon što je oborena raketa pala u blizini privatnog dvorca nešto poslije 23 sata, a požar je ugašen u prvim satima ponedjeljka, javlja Sky News.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MIROVNI SPORAZUM Zelenski se obratio ruskim novinarima: "Ukrajina je spremna razgovarati o statusu neutralnosti"

8:05 Otpravnik poslova slovenskog veleposlanstva u Ukrajini Boštjan Lesjak doputovao je u nedjelju u Kijev i u ponedjeljak počinje s radom, objavila je slovenska vlada na Twitteru, nakon što se ambasada te zemlje preselila u Poljsku uslijed ruske invazije na Ukrajinu.

"Grad je prazan, čuju se alarmi i detonacije u daljini, no život za one koji su ostali u prijestolnici se odvija normalno", kazao je nakon dolaska u ukrajinsku prijestolnicu Lesjak, uz objavu fotografija otpravnika poslova u prostorijama ambasade.

Lesjak je potpukovnik slovenske vojske kojega je vlada premjestila u diplomatsku službu te poslala u Kijev kao izraz moralne potpore ukrajinskoj vladi, nakon što se u ministarstvu vanjskih poslova nitko nije javio za tu misiju.

Više o tome čitajte OVDJE

7:45 Učenici u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, danas će moći nastaviti školu, ali online, kazao je u objavi na Telegramu gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko: "Važan zadatak danas je da grad živi i radi čak i u tako teškim uvjetima izvanrednog stanja. Pokušavaju nas zastrašiti. To neće ići''.

7:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je britanskog premijera Borisa Johnsona i Veliku Britaniju za njihov odgovor na rusku invaziju. U intervjuu za časopis Economist rekao je da je "Britanija definitivno na našoj strani" i da "ne provodi balansiranje". "Čelnici zemalja reagiraju prema tome kako se ponašaju njihovi birači. U ovom slučaju Johnson je primjer'', kazao je Zelenski.

Zapad je u jednom od svojih novih obraćanja prozvao da "previše igra ping-pong" s Ukrajinom, referirajući se na "to kako i tko im treba predati avione i drugo obrambeno oružje".


 

7:15 Ruske snage napustile su Slavutič, ukrajinski grad u kojemu žive radnici iz ugašene černobilske nuklearke, rekao je gradonačelnik toga grada Jurij Fomičev: ''Dovršili su posao i otišli. Pregledali su grad i napustili ga''.

7:00
 Na svjetskim tržištima cijene nafte prošloga tjedna su snažno porasle nakon dva tjedna pada jer su trgovci zabrinuti zbog mogućih poremećaja u opskrbi, dok su zalihe nafte u svijetu pale na najniže razine od 2014. godine. Cijena barela na londonskom tržištu skočila je prošloga tjedna 11,7 posto, na 120,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 8,8 posto, na 113,90 dolara. Trgovce je bila zabrinula obustava izvoza ruske i kazahstanske nafte preko terminala CPC na ruskoj obali Crnog mora, koji je oštećen u oluji.

6:45 U tjednima nakon invazije za mnoge Ruse koji su htjeli pobjeći u inozemstvo Srbija je postala utočište jer je to jedna od rijetkih zemalja koja nudi redovite letove u Europu uslijed masovne zabrane leta za Rusiju diljem kontinenta.

Više čitajte OVDJE.

Pročitajte i ovo Karta Ukrajine SEPARATISTIČKA REPUBLIKA Iz Luganska najavili potez koji bi mogao dodatno zakomplicirati stvari u Ukrajini, stigao im je i odgovor
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rat u Ukrajini Novi napad na ukrajinske gradove. Rusija poslala upozorenje medijima, pregovori na novoj lokaciji

6:30 Zamjenica ukrajinskoga premijera Irina Vereščuk optužila je Rusiju za "neodgovorno djelovanje" u blizini okupirane černobilske nuklearne elektrane te je pozvala Ujedinjene narode (UN) da pošalju misiju koja bi procijenila opasnost.

Vereščuk tvrdi da ruske snage militariziraju zonu isključenja oko elektrane i prevoze velike količine starog i loše održavanog oružja, zbog čega bi moglo doći do oštećenja zaštitne kupole podignute oko reaktora broj četiri koji je eksplodirao 1986. godine, a ujedno sprječavaju vatrogasce da stave pod kontrolu brojne požare na tom području.

"Kada je riječ o nuklearnoj sigurnosti, neodgovorno i neprofesionalno djelovanje ruskih vojnika predstavlja ozbiljnu prijetnju ne samo Ukrajini nego stotinama milijuna Europljana", napisala je Vereščuk na profilu na Telegramu.

Rusija je opovrgnula da njezine snage ugrožavaju nuklearne pogone u Ukrajini. Međunarodna agencija za nuklearnu energiju IAEA priopćila je da će promatrati situaciju te je izrazila zabrinutost zbog onemogućavanja smjene osoblja elektrane.

6:20 Svečana dodjela Oscara bila je prekinuta zbog minute šutnje za Ukrajinu, uz poruku na ekranima kojom se pozivalo na slanje humanitarne pomoći. "Pozivamo vas da pružite potporu Ukrajini, na koji god način možete", pisalo je u poruci uz hashtag #StandWithUkraine.

 

6:15 Ukrajina je spremna razgovarati o neutralnosti u sklopu mirovnog sporazuma s Rusijom, ali za to treba jamstva treće strane i potvrdu na referendumu, rekao je u nedjelju predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski te istaknuo da se ruska razaranja u Mariupolju ne mogu ni s čim usporediti.

6:00 Izaslanstva Rusije i Ukrajine održat će uživo u Turskoj novi krug pregovora od ponedjeljka do srijede, najavio je u nedjelju jedan od ukrajinskih pregovarača David Arakamia.

Više o tome što se u Ukrajini događalo tijekom nedjelje možete pročitati >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene